Bureau med spark til Tante Randi: - Hva løgndetektoren gjør i filmen, skjønner vi ikke helt

Økonomiappen Horde gikk hardt ut mot Schibsted-selskapet Lendo på grunn av en reklamefilm de mener etterligner deres egen. Nå uttaler reklamebyråene seg om saken.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Tirsdag i forrige uke skrev Kampanje om økonomi-appen Horde som reagerte kraftig da de så konkurrenten Lendos nye reklame. De mener Lendo har etterlignet deres egen reklamefilm og ser gjerne filmen fjernet. Daglig leder i Horde, Alf Gunnar Andersen, sa til Kampanje at en klage til markedsrådet og rettslige skritt er noe de skal vurdere.

- Jeg håper de tar til fornuften og fjerner den selv, basert på gjensidig respekt i bransjen, sa Horde-sjefen.

Både Horde og Lendo har som formål å hjelpe forbrukere med økonomi gjennom å få system med kreditt, forbrukslån og andre smålån. Begge selskapene bruker også løgndetektor i deres nyeste reklamer.

Administrerende direktør i Lendo, Kristoffer Gallefoss, mente på sin side at anklagene var grunnløse og at konseptene var forskjellig.

Les også: Schibsted-selskap i reklamestrid - konkurrenten reagerer med «sjokk og vantro»

Reagerte:

Administrerende direktør i Horde, Alf Gunnar Andersen (til venstre), ble satt i løgndetektor i en reklamefilm. Han reagerte på at konkurrenten Lendo hadde gjort det samme med sine egne kunder. Foto: Skjermdump.

- Folk kan tro at det er samme avsender

Kreativ rådgiver og tekstforfatter i Bureau, Maja Folgerø, sier til Kampanje at hun tror publikum kan ha vansker med å skille avsenderne når reklamene kan minne om hverandre. Hun jobber i reklamebyrået til Horde. 

- Som kreatører er det selvfølgelig kjedelig når to konkurrenter oppfattes forvirrende likt, men akkurat i dette tilfellet er vi redd det er forbruker som blir taperen. Utfordringen med at Lendo sin reklame ligner på Horde sin, er at folk kan tro at det er samme avsender og samme produkt. Og det er det langt der ifra, sier Folgerø.

Samtidig er hun usikker på hva hensikten med løgndetektoren er i Lendo sin reklamefilm.

- Alf Gunnar har lagt hodet på blokka og stilt opp i en reklamefilm for å svare helt ærlig på spørsmål om hvorfor han har startet med forbrukslån. Løgndetektoren er dermed hele ideen. Hva den gjør i Lendo sin film skjønner vi ikke helt, da de i realiteten ikke bruker den, sier Folgerø.

Hun forteller at Bureau selv ikke har vært i kontakt med verken Lendo eller deres reklamebyrå Tante Randi, men at de støtter Andersens utspill i saken.

- Gitt at den kan forvirre forbruker, så håper vi jo Lendo endrer reklamen, avslutter hun.

Se Hordes reklamefilm her:

Jeg synes ikke dette er en situasjon i det hele tatt, utover det Horde prøver å fremstille. Tore Woll, Kreativ leder i Tante Randi

- Synes ikke dette er en situasjon i det hele tatt

Lendos reklamebyrå, Tante Randi uttaler seg nå også om saken og sier de på sin side, støtter deres egen kunde. Tore Woll, kreativ leder i Tante Randi, sier til Kampanje at han ikke ser andre likheter i reklamen utover dette ene grepet med løgndetektoren. 

- Det er ingen likheter, utover et grep. Ideen til Lendo er å teste hvordan kundene reagerer på gjeld. Dette er gjort med å måle åndedrett, blodtrykk og svette. Horde sin ide er å sette sjefen i en løgndetektor, for å se om han kan stå inne for forretningen og løftene til markedet. Så to helt ulike ideer, der instrumentet er likheten, selv om dette også er brukt ulikt, sier Woll og legger til:

- Likheten oppstår jo først når man tar to urelaterte stillbilder og setter sammen for å gjøre et poeng, sier han.

- Har dere pratet med Horde eller Bureau?

- Nei, dessverre, og det er synd at de ikke prøvde å finne ut bakenforliggende forhold ved å ta kontakt. På den måten kunne man jo heller brukt tiden på mer nyttige saker enn dette, som Horde nevner i den tidligere artikkelen, sier han. 

- Hva mener dere bør gjøres i denne situasjonen?

- Jeg synes ikke dette er en situasjon i det hele tatt, utover det Horde prøver å fremstille. Lendo har sitt på det rene, og veien burde vel stoppe her i all rimelighet. Debatten om hva som ligner og ikke ligner i reklame er like gammel som løgndetektor som virkemiddel, og kommer nok til å rase videre i all evighet, sier Tore Woll. 

Se Lendos reklamefilm her: 

Bureau med spark til Tante Randi: - Hva løgndetektoren gjør i filmen, skjønner vi ikke helt