Her er er de nye strømmevinnerne: - Fans har fått øynene opp for vårt tilbud

- Vi merker oss konkurransen, sier TV 2-direktør.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi og Øyvind Hofsrud

Det har gått trått for HBO på det nordiske markedet etter at siste episode av «Game of Thrones» gikk på lufta i 2019. Ifølge det svenske analyseselskapet Mediavision har HBO Nordic mistet omtrent 400.000 abonnenter i Norden i årene etter.

Les også: Nordmenn bruker bare 30 sekunder på HBO daglig før ny lansering - avviser at merkevaren har mistet slagkraft

Denne utviklingen klarte eierne i WarnerMedia å snu, og vel så det, med lanseringen av HBO Max i oktober i fjor. Totalt skal selskapet ha hentet inn hele 635.000 nye abonnenter i Norden som følge av omleggingen, ifølge Mediavision. 

Europa-sjef for HBO, Christina Sulebakk, forteller til Kampanje at de er meget fornøyde med lanseringen av «Max» i Norden.

- Vi uttaler oss generelt ikke om tall og abonnenter, men vi kan overordnet si at vi er veldig fornøyde med lanseringen vår – og ikke minst med mottakelsen av HBO Max i Norden. Med en attraktiv pris og den store katalogen med toppinnhold inkludert nye titler som Dune, Succession sesong 3, And Just Like That..., samt andre sesong av Beforeigners og Euphoria, har fans av kvalitetsinnhold i den grad fått øynene opp for vårt unike tilbud, sier Sulebakk.

Abonnementstallene gjør HBO Max til en av fire vekstvinnere på det nordiske strømmemarkedet i fjor, forteller Marie Nilsson i Mediavision, ved siden av Disney+, Viaplay og Discovery+.

HBO Max har lokket nye og gamle seere med enda flere TV-produksjoner og et rikholdig filmarkiv, men Marie Nilsson i Mediavision tror også den aggressive prisingen av tjenesten har bidratt til den kraftige veksten. I en kort periode kunne nye brukere nemlig skaffe seg halv pris livet ut, med enn forutsetning av at man ikke avslutter abonnementet på noe tidspunkt. I skrivende stund får nye brukere et avslag på en tredjedel av månedsprisen dersom man binder seg for et år.

- Vi tror absolutt at veksten henger sammen med denne kampanjen. Det er det som gjør de globale tjenestene så sterke. De har som forretningsmodell å jobbe med skalering og kan fiske kundene sine i et uendelig hav, sammenlignet med en svensk eller en norsk tjeneste, sier Nilsson til Kampanje.

Veksten til HBO Max fordeler seg jevnt utover de nordiske landene ifølge Mediavision.

- Den er proporsjonalt fordelt på de nordiske landene. Det betyr at det er flere nye husholdninger i Sverige enn i Norge, men det virker som om kampanjen har lokket nordiske brukere generelt, sier den svenske medieanalytikeren.

Følger markedet:

Marie Nilsson i svenske Mediavision har fulgt utviklingen i strømmemarkedet i en årrekke. Hun trekker frem fire tjenester som fjorårets store strømmevinnere.

Tror Amazon kan få kraftig vekst

Flesteparten av de nye abonnentene til HBO Max abonnerer allerede på andre strømmetjenester. Tallene til Mediavision viser at den såkalte stacking-veksten (flere abonnement innenfor samme husholdning, red.anm.) er større en penetrasjonsveksten. 

- Vi tolker det sånn at de husholdningene som allerede har et strømmeabonnement kjenner godt til tjenestene som finnes i dag, hva de koster og hva de inneholder. Det som vokser mest i år vil være stackingen fremfor penetrasjonen, sier Nilsson.

Hun tør ikke spå hvilken tjeneste som vil vokse mest i år, men hun peker på Amazon Prime som en mulig joker.

- Dersom Amazon bestemmer seg for å satse stort i Norden, slik som Warner og Disney har gjort, vil de kunne vokse mye i prosent med tanke på at de enn så lenge ligget på et lavt nivå, sier hun. 

Les også: Amazon brenner millioner på utendørsreklame: - Vår største kampanje for en TV-serie

Euforiske salgstall:

HBO Max skal ha hentet inn over 600.000 nye abonnenter i Norden etter lanseringen i oktober i fjor. I disse dager er det «Euphoria» med Zendaya i hovedrollen som er strømmetjenesten største trekkplaster. Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

Vi gleder oss over veksten vår, men merker oss konkurransen. Trygve Rønningen, TV 2

- Jeg tror vanlige folk har et tak på hvor mye de vil bruke

På det norske mediemarkedet er det fortsatt Netflix som er den største aktøren, ifølge Kantar Medias Interbuss-undersøkelse. 51 prosent bruker Netflix ukentlig, og det er fire prosentpoeng høyere enn nummer to på listen, NRK. Det kom frem da Kantar i dag arrangerte sitt store «Medietrender»-seminar.  Også markedssjef Ingvar Sandvik i Kantar Media synes det er vanskelig å spå hvilke tjenester som vil vokse mest i år.

- Det var litt no-brainer at Disney ville vokse stort når de kom inne med det innholdet de har. HBO satser på livstidskontrakter omtrent, i hvert fall at du har den samme prisen til du sier opp. Så det er litt vanskelig å vite hva de forskjellige finner på. For man er veldig avhengig av det. Og om det oppstår allianser mellom disse, eller om det blir noen oppkjøp og fusjoner. Det har vi sett allerede med Discovery og Warner, og der ligger HBO, sier han til Kampanje.

Ifølge Kantars undersøkelse oppgir 17 prosent av oss at vi vil abonnere på færre strømmetjenester fremover. Sandvik tror ikke dette nyttårsforsettet vil holde for alle.

- Jeg tror folk kanskje overestimerer det litt. Men det er klart at med en del av de introtilbudene som har vært, så kaster folk seg på fordi de tenker «jeg kan ta det for en liten stund og prøve det». Vi har stilt det spørsmålet mange ganger før med bakgrunn i «husholdningens medieutgifter», og der ser vi at medieutgiftene vokser. Men det går en grense. De kostnadene begynner å bli ganske store for norske husholdninger. Jeg tror vanlige folk har et tak på hvor mye de vil bruke, sier han. 

Kantar plasserer HBO på sjetteplass med 18 prosent daglig dekning, men undersøkelsen ble utført i september og fanger dermed ikke opp lanseringen av HBO Max. Til sammenligning har TV 2 Play en ukentlig dekning på 25 prosent. Denne andelen har ligget på stedet hvil de siste tre årene.

Størst og minst:

Oversikten viser ukentlig bruk av de ulike strømmetjenestene blant norske husholdninger. Den ble utført før omleggingen av HBO Max. Foto: Kantar

TV 2: - Mye av det Telenor-konflikten handler om

Kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2 synes det er vanskelig å kommentere undersøkelsen til Kantar. Kanalens egne tall for TV 2 Play viser vekst både i antall brukere og tid brukt på tjenesten og sist gang det norske mediehuset kommenterte abonnementstall var det på rundt 550.000 husholdninger.

- Vi økte seertiden på TV 2 Play med 20 prosent i fjor. Det synes vi er et godt resultat, sier Rønningen.

Han viser videre til at brukerne av TV 2 Play setter i gang 29 millioner avspillinger hver måned.

- Hva er det som bidrar mest til veksten i seertid? Er det nye brukere eller at eksisterende brukere ser mer?

- Det er begge deler. Senest i disse dager har vi en kjempevekst på bruk av de de største formatene våre. Opp mot 200.000 seere på «Farmen kjendis» på TV 2 Play i går er et veldig høyt tall. Det skjer en vanvittig stor forflytning nå.

- Har dere merket noe til lanseringen av HBO Max og den aggressive prisingen deres?

- Vi gleder oss over veksten vår, men merker oss konkurransen. Både lanseringen av Disney+ og HBO Max bekrefter hva denne industrikampen nå handler om. Dette blir de store internasjonale gigantenes kamp mot oss som opererer lokalt. Det er litt av det vi nå forsøker å si høyt og tydelig og som veldig mye av Telenor-konflikten handler om. Vi ønsker å være en solid norsk aktør i kampen mot solide internasjonale giganter som har veldig mye dypere lommer når det gjelder innholdspenger.

Tidligere denne uken gikk TV 2-eier Egmont ut med et løfte om å investere 70 milliarder kroner i innhold på tvers av sin medievirksomhet og konsernsjef Steffen Kragh kunne fortelle at det var snakk om et tosifret antall milliarder av disse som skulle gå til TV 2-innhold.  Det er likevel småpenger sammenlignet med WarnerMedias toppsjef Jason Kilars uttalelser til Financial Times om at de vil de bruke mer enn 18 milliarder dollar på innhold bare i år for å holde tritt med konkurrentene Disney og Netflix. I den globale kampen er det Disney som imidlertid har de dypeste lommene med investeringer på over 30 milliarder dollar.

Les mer: Egmont skal øke omsetningen med 12 milliarder kroner i 2025: - Det er ambisiøst

På verdensbasis er det fortsatt Netflix som er størst med 214 millioner abonnenter, etterfulgt av Disney med 118 millioner abonnenter. HBO og HBO Max hadde 74 millioner abonnenter ved utgangen av 2021.

- Hva skal TV 2 stille opp med i denne sammenhengen?

- Det vi gjør nå er at vi kommer bredere ut med TV 2 Play via de fleste distributørene. Det er en måte å klare å slåss med de internasjonale aktørene på. Det andre er at vi er nødt til å være et tydelig norsk alternativ. Vi klarer ikke å konkurrere ut og vinne å på internasjonalt materiale der de investerer milliarder mens vi investerer millioner, sier Rønningen.

- Burde TV 2 på et tidligere tidspunkt ha gått inn for et bredere samarbeid med distributørene?

- Det er vanskelig å svare på hva vi kunne og burde ha gjort. Strømmemarkedet har utviklet seg raskt. Det har skjedd mye på ett år. Det er nå det industrielle slaget står og det er nå vi må ha diskusjonene og aktørene må bestemme seg for hva slags rolle de skal ha i det norske medielandskapet.

Les også TV 2-sjef Olav T. Sandnes' kommentar: - Hvilken landslagsdrakt tar Telenor-sjefen på seg når USA og Norge spiller?

Her er er de nye strømmevinnerne: - Fans har fått øynene opp for vårt tilbud