Mediekjempen Aller Media sliter med byråsatsingen: - Vi har fått juling

Omsetningen fortsetter å falle i Ahead Group. Har mistet over 130 millioner kroner de siste to årene.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger

Mediekonsernet Aller Media har også en byråportefølje å ta vare på, og selv om medievirksomheten er den viktigste har Aller Media med sitt forretningsområde marketing services og Ahead Group byråer som Hyper, Oculos, Elg og Nova Vista i porteføljen. Her går imidlertid utviklingen feil vei og omsetningen har de siste årene falt markant fra 421 millioner kroner i 2019 og til fjorårets 287 millioner kroner, en nedgang på 134 millioner kroner de siste par årene.

- Hva er den største årsaken til at det har falt så mye?

- Det har vært noe selskapsspesifikt i Hyper og gamle Redink og et selskap som ikke lenger er i porteføljen med Uniform. Vi hadde utfordringer allerede inn i covid og var svakere posisjonsmessig og da traff det også hardt, sier konsernsjef Dag Sørsdahl.

Sørdahl og Aller Media har mandag denne uken lagt frem tall både for konsernet, mediedivisjonen med Dagbladet, Se og Hør og KK og nå er turen kommet til byrådelen. Her er det mindre å rope hurra for etter at mediedelen kunne slå i bordet med et overskudd på 175 millioner kroner og en driftsmargin på 14 prosent og dermed står for nesten hele overskuddet til konsernet. 

Les også: Aller Media øker overskuddet med 100 millioner kroner – kraftig vekst i digitale annonser

Å drive reklamebyrå er tøffere og selv om underskuddet fra 2020 er snudd til et lite pluss, er ikke marginen bedre enn ett fattig prosentpoeng. Driftsresultatet i det nå avsluttede regnskapsåret endte dermed på tre millioner kroner.

- Vi skal være ærlige og si vi har fått juling i denne delen av virksomheten, men det er et område som har vært vesentlig mer rammet av Covid. I tillegg har det vært nedbemanninger, restrukturering og bytte av lokaler som har slått på kostnadene. Det har vært veldig krevende, men vi er lønnsomme igjen etter å ha tapt penger i 2020, sier han.

Her kan du se alle tallene til Ahead Group for regnskapsåret 2020/2021 i Aller Media. Alle tall i MNOK. Ahead-byråer tilbake i pluss, men omsetningen faller

Ahead Group 2021 2020 Endring i prosent
Omsetning 287,0 339 - 15
Driftsresultat 3,0 - 40,6 -
Resultatmargin + 1% - 12% -

Ny byråleder skal snu utviklingen

Konsernsjef Dag Sørsdahl sier at én prosent margin ikke er noe Aller Media kan være fornøyd med, selv om marginen lyver litt med tanke på byråinntekt, som er det vanlige å rapportere på i denne bransjen. Aller Media rapporterer her en margin som er regnet ut på bruttoomsetning og ikke byråinntekt. 

- Men den marginen skal opp, og det er også derfor jeg sier at 11 prosent i margin på konsernnivå er bra, men det er ikke bra nok. Vi må opp på byrådelen, sier han.

Den jobben er det den nye sjefen i Ahead Group som skal gjøre, og det er tidligere daglig leder i reklamebyrået Pol som har tatt på seg, Kjetil Botten Skogly. Botten Skogly startet opp som sjef for byrågruppen til Aller Media i august i fjor og rakk neppe å sette særlig preg på regnskapet mediekonsernet i dag legger frem.

- Vi er veldig fornøyde med rekrutteringen av Kjetil Botten Skogly og de planer Kjetil og hans team har lagt fremover. Vi er i vekstmodus igjen her, både organisk og strukturelt. Porteføljen er i ferd med å øke, og er noe vi jobber med, sier han.

Sørsdahl sier «markedet reagerer positivt på gruppens sammensetning av kompetanse og vekstinitiativer», topplinjeveksten nå er på seks prosent og «den positive marginutviklingen fortsetter og er opp til fem prosent.»

- Hvor bør marginen ligge på dette forretningsområdet?

- Ti prosent på bruttoinntekt. Vi er halvveis, sier han.

Les også: Ny Ahead-sjef vil ta opp kampen mot Try-konsernet: - En av de mest spennende jobbene i Byrå-Norge

Her kan du se tallene til Aller Media for regnskapsåret 2020/2021. Alle tall i MNOKMer enn dobler overskuddet

Aller Media 2021 2020 Endring i prosent
Omsetning 1.594,0 1.599,0 - 0,3
Driftsresultat 175 75 + 133
Driftsmargin i % 11 5 -

Mediekjempen Aller Media sliter med byråsatsingen: - Vi har fått juling