Tibe-ansatte mistet jobben rett før julaften: - Det ble en jul med mye uro i magen

Tibe-konkursen i Drammen satte 14 ansatte på gaten. Nå er de i gang med å stable nye karrierer på bena.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Konkursen i Tibe før jul har med all tydelighet vist at å drive reklamebyrå i Drammen er blodig alvor. Reklamebyrået meldte om oppbud den 20. desember i fjor etter et tungt år preget av personkonflikter, økt konkurranse, anklager om stjeling av kunder og ikke minst en svært betent rettsak mellom tidligere daglig leder Mette Adamsen i Tibe Drammene og investor Terje Heggem som står bak Tibe-konsernet. 

Saken har så langt hatt mange ofre, det være seg kunder som har mistet byrået sitt, et skriv som gikk langt i å gi Adamsen skylden for konkursen og en investor og en byrågrupp som har tapt penger og mistet en av sine tre byer på Norgeskartet etter å ha trukket seg ut av byen.

Men også de ansatte i Tibe Drammen ble hardt rammet da konkursen var et faktum. Rundt 14 mennesker ble regelrett satt på gaten rett før jul i fjor. En av dem som var berørt var designer Karoline Høyem (43) som hadde jobbet i Tibe de siste 12 årene, og som dermed var en av de ansatte med lengst fartstid i byrået.

- Ja, jeg har vært med både oppturer og nedturer i Tibe, men det som skjedde i fjor var ganske tøft. Det ble en jul med mye uro i magen, sier Høyem til Kampanje.

Les også: Gir tidligere Tibe-sjef skylden for byråkonkursen: - Trist og ubehagelig

Etter at de fikk vite at de mistet jobben. er det mange som har vært innom. Noen startet egen freelance-virksomhet og noen er ute og søker jobb. Mette Adamsen, byråleder i Los & Co Drammen

- Det virket unødvendig

Kampanjes omtale av konkursen gir et inntrykk av et Tibe Drammen som  var i store vanskeligheter økonomisk da Tibe-eieren Terje Heggem valgte å saksøke sin tidligere leder, Mette Adamsen. noe også Adamsens advokat, Jan Magne Isaksen, har påpekt overfor Kampanje.

Isakesen har derfor varslet et personlig erstatningssøksmål mot Tibe-eier Terje Heggem og sønnen Vetle Hanssen Breivik, som tok over som daglig leder i Tibe Drammen etter Adamsen og ledet byrået frem til konkursen før jul i fjor. Heggem har heller ikke ønsket å kommentere varselet i Kampanje. 

- Hvordan opplevde du som ansatt det som skjedde?

- Det virket unødvendig at saksomkostningene skulle belastes resultatet til Tibe. Det hadde vært ganske turbulent lenge på den tiden og vi hadde akkurat fått ny daglig leder, det var korona og vi kjente på nedgangstidene også får vi utgiftene og omkostningene fra rettsaken rett på bunnlinjen. Det synes jeg var veldig rart gitt den situasjonen vi satt i, sier Høyem.

Høyem sier hun måtte forsøke å legge bort saken i juleferien.

- Men tankene går jo, og man lurer på hva man skal gjøre. Jeg var litt nummen i jula og vi har i familien alltid hatt en tradisjon med at vi drar på hytta i romjulen, men i år var det bare stress og jeg ville hjem, sier Høyem.

Etter hvert ble det imidlertid klart for Høyem at veien å gå var å blåse liv i et tidligere enkeltmannsforetak og starte opp for seg selv.

- Jeg hadde vært inne på tanken om å starte opp for meg selv da vi fikk høre om konkursen, og jeg ville satse mot andre gründere i oppstartsprosessen. Etter en prat med tidligere kollegaer, Mette Adamsen og Erik Gabrielsen (tidligere daglig leder i Tibe Drammen og i dag daglig leder i Drammens-byrået Godt Sagt, red. anm.) var det bare å smi mens jernet var varmt, sier hun.

Hun forteller åpent om at mye føltes usikkert den gangen, og at det meste handlet om konkursen og bobestyrer, søknader og kontakten med NAV. Alle de tidligere Tibe-ansatte har i dag et betydelig feriepengekrav for 2021 som skal dekkes full ut av boet.

Les også: Varsler søksmål mot Tibe-eier Terje Heggem - reklamefeiden i Drammen fortsetter

Fra nedtur til opptur:

Performance-rådgiver Joakim Bjugn var på vei vekk fra Tibe Drammen allerede før konkursen og jobber i dag i det digitale markedsføringsbyrået Digital Opptur.

Flere starter opp egne byråer

Høyem er imidlertid ikke alene om stake ut en ny karrierekurs. I forbindelse med konkursen ble det også kjent at en mindre gruppe av fem-seks tidligere Tibe-ansatte ønsket å starte opp for seg selv for å betjene noen av de tidligere reklamekundene til Tibe i Drammen. Det får Kampanje bekreftet av en rekke kilder. En av dem som skal stå bak dette inititativet er tidligere Tibe-kreatør og tekstforfatter Jan Roger Grinna, men når Kampanje tar kontakt ønsker han ikke kommentere saken på nåværende tidspunkt. 

Tidligere performance-rådgiver i Tibe Joakim Bjugn og innholdsmarkedsfører Iren B. Hope er også i gang med nye jobber og prosjekter i selskapet Digital Opptur. Bjugn ønsker i dag ikke å kommentere konflikten i Tibe, men sier følgende om det skjedde da konkursen var et faktum 20. desember i fjor.

- Jeg var allerede i noen samtaler før konkursen ble berammet selv om jeg formelt sett ikke hadde sagt opp. Nå gleder jeg med til å være med på å starte opp et nytt selskap sammen med Digital Opptur i Drammen og lansering er rett rundt hjørnet, sier Bjugn til Kampanje.

Digital Opptur er et digitalt orientert markedsføringsbyrå som har kontor i Oslo og ledes av Erik Storm. Storm sier at han lenge har hatt et ønske om å starte opp utenfor hovedstaden, og at det bød seg en mulighet i forbindelse med konkursen i Tibe.

- Jeg er veldig fornøyd med å få inn Joakim og Iren til Digital Opptur. Det er to kjempeflinke folk som skal være med å etablerer et kontor i Drammen. Jeg er av den oppfatning at lokal tilhørighet er viktig og skal du ha en kunde i Drammen bør du også være til stede i Drammen. Vi gjør det veldig bra i Oslo så da jeg hørte om Tibes konkurs så var jeg rask med å ta kontakt med å ta kontakt for å skape et nytt byråmiljø i byen med Digital Opptur. Dette blir kjempebra, sier Erik Storm.

Jobber i Los & Co:

Mette Adamsen jobber i dag i Los & Co i Drammen og har allerede ansatt flere av sine gamle Tibe-kolleger.

Banket på døren til til Los & Co i Drammen

Også den tidligere Tibe Drammen-sjefen, Mette Adamsen, som i dag leder reklamebyrået Los & Co i Drammen har truffet på noen av sine tidligere Tibe-kolleger. To av dem er allerede ansatt i det nye reklamebyrået i Drammen, Los & Co. Både designer Håkon Hals Hellerud og prosjektleder Lise Niklasson Hagen er i dag blitt en del av Drammens nye byråoppstart. 

- Vi har som et etterspill av det som skjedde i desember ansatt to personer, en designer og en prosjektleder. De to er folk jeg kjente fra tidligere tider, sier Adamsen til Kampanje i dag.

Totalt så jobber det i dag ni stykker i Los & Drammen som ble startet opp av kommunikasjonsbyrået Los & Co og grunnlegger Jan Christian Fosseidbråten.

- Har det vært flere Tibe-ansatte som har banket på døren i Los & Co i Drammen?

- Ja, og spesielt etter at de fikk vite at de mistet jobben er det mange som har vært innom. Noen startet egen freelance-virksomhet og noen er ute og søker jobb, sier hun.

At det som en følge av konkursen ser ut til at det kommer flere nye byråmiljøer i Drammen-regionen er den tidligere Tibe Drammen-sjefen bare positiv til.

-  Jeg tror det bare er bra. Det er sunt for kundene og det er sunt for konkurransen i Drammen. Det er ingen som er tjent med at det bare er ett byrå igjen så det synes jeg er bare er fint, sier Adamsen.

- Blir det vanskelig å konkurrere med de tidligere kollegene?

- Nei, det blir ikke noe vanskelig og du skal ikke se bort fra at vi også vil klare å samarbeide på enkelte prosjekter også, sier hun.

Ser fremover:

Karoline Høyem ser fremover etter konkursen på sin gamle arbeidsplass. - Å startet opp for seg selv var den beste løsningen, sier hun til Kampanje.

- Synd det bare er et par byråer igjen

I dag har designer Karoline Høyem etablert seg med kontorplass på Prestegården Gründerhage i Sande, et kontorfellesskap der nyetablerte kan starte opp for seg selv for på den måte slippe å flytte på seg. Der håper Høyem å hjelpe de som sitter i Prestegården med enkle designjobber. Høyem sier hun allerede har opprettet en egen nettside for det nye selskapet som har fått navnet Karoline Design.

- Alle stillinger innenfor mitt fagfelt er fort i Oslo og som alenemor var det vanskelig å få til. Å startet opp for seg selv var den beste løsningen, så nå blir det å jobbe med egen profil, ordne arbeidsplassen, opprette bedriftskonto, anskaffe regnskapsprogram og ta en ringerunde til gamle kunder, sier hun.

- Designkompetanse er kanskje ikke den verste kompetansen en kan ha når en skal starte for seg selv?

- Nei det er en fin kompetanse å ha. Domene hadde jeg fra før av også får jeg gjort mye selv når det gjelder å sette opp nettiden og lage en profil, sier hun.

Hun sier hun fortsatt har en god dialog med sine tidligere kolleger og medansatte som hun ønsker alt godt fremover.

- Selv om Tibe Drammen ikke finne lenger, så er jo vi ansatte her.  Det er synd at det bare er to byråer igjen i Drammens-regionen, men selv om Tibe Drammen ikke finnes lenger så er jo alle vi ansatte her. Jeg håper at noen tar Tibe-delen videre og lykkes, sier hun.

Tibe-ansatte mistet jobben rett før julaften: - Det ble en jul med mye uro i magen