TV 2 trapper opp dekningen av Eliteserien: - Vil øke satsingen på norsk fotball allerede i 2022

Til høsten er den engelske fotballfesten på TV 2 over for denne gangen. Nå fylles tomrommet med norsk seriefotball.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger

Mandag formiddag ble det klart at TV 2 har inngått en avtale med Discovery som gjør at kanalen får sende årets sesong i Eliteserien og 1. divisjon fotball menn på sin strømmetjeneste. Det skjer ett år før kanalen skal ta over den største rettighetsavtalen knyttet til norsk fotball noensinne. I 2020 ble det klart at kanalen var villig til å legge 750 millioner kroner årlig på bordet for å vise den norske fotball på sine kanaler og sine plattformer for en periode på seks år, det vil si samlet 4,5 million er kroner.

TV 2 vant rettighetskampen i konkurranse med blant andre Discovery, Telenor og Altibox og en Schibsted-ledet avisallianse. Med den nye Discovery-avtalen kan dermed TV 2 «tjuvstarte» dekningen av norsk fotball allerede i år og ett år før den nye rettighetsperioden trer i kraft.

- TV 2 vil, i tillegg til å distribuere Discovery sine sendinger gjennom TV 2 Play Total, uansett øke satsingen på norsk fotball allerede fra 2022-sesongen gjennom nye innholds-konsepter. Men hva dette er må vi få lov å komme tilbake til, sier kommunikasjonsdirektør i TV 2, Sarah Willand til Kampanje.

Dermed er det ingen ting i veien for at TV 2 ikke kan blåse liv inn i gamle studioprogammer som «FotballXtra» der TV 2 i en årrekke fulgte den norske seriefotballen og TV 2 kan samtidig tette igjen «hullet» når kanalen mister sine Premier League-rettigheter til Viaplay til sommeren.

Les også: Siste sesongen med engelsk fotball på TV 2: - Skal avslutte med et smell

Det er ingen planer om at TV 2 Play skal inn å konkurrere om de brede TV- og innholdspakkene. Sarah Willand, TV 2

Skal vise fire kamper på åpne kanaler

Når Eliteserien starter opp i begynnelsen av april, vil Discoverys eliteserie- og 1.-divisjonssendinger dermed bli tilgjengelig også i strømmetjenesten TV 2 Play. Discovery kommer fortsatt til å sende norsk fotball på Max, Eurosport og i sin strømmetjeneste Discovery+.

- Dette er en veldig god løsning både for oss, TV 2 og norsk fotball, og det er en veldig fin måte å avslutte rettighetsperioden på. Vårt mål er at interessen for norsk fotball skal vokse ytterligere i året som kommer, sier Espen Skoland, leder for Discovery i Norge.

- Hvor mange åpne kamper vil dere vise i år?

- Vi vil vise fire kamper på såkalte åpne kanaler, altså like mange som de forrige sesongene. Samtlige kamper vil også være tilgjengelige på Discovery+ hos oss, sier Skoland.

Hva TV 2 eventuelt betaler for innholdet ønsker han ikke å gå i detaljer rundt, men Discovery betaler i dag 400 millioner kroner i året for rettighetene.

- Vi kommenterer aldri pris på slike avtaler. Heller ikke vurderinger rundt andre rettigheter. I dette tilfellet så vi muligheter for begge parter, sier Skoland.

Skoland sier samtidig at det redaksjonelle samarbeidet med VG rundt norsk fotball fortsetter også i inneværende år. 

- Skal ikke konkurrere med TV-distributørene

Med den nye avtalen så kan TV 2 legge enda mer innhold inn på sin plattform – og da innhold TV 2 i utgangspunktet har rettighetene til selv. TV 2s kommunikasjonsdirektør Sarah Willand sier det ikke foreligger noen planer om å gjøre TV 2 Play om til en fullverdig TV-distributør.

- Det er ikke noe stort skifte på gang og heller ingen ønsker om å ta en større rolle som distributør med TV 2 Play her. Vi samarbeider tett med distributørene og har ingen planer om at TV 2 Play skal konkurrere om de brede TV- og innholdspakkene, sier Willand.

Hun sier TV 2 har mindre distribusjonsavtaler allerede med blant andre svenske C More og Nordisk Film.

- Avtalen med Discovery er spennende på mange måter. Det positivt for seerne og den muliggjøres av ny strømmeteknologi, sier hun.

Hun vil ikke være konkret på hvor lenge de har snakket med Discovery om avtalen utover at det har pågått «en stund».

- Trøbler dette til samarbeidet TV 2 har med andre distributører?

- Nei, det vil jeg ikke tro. Vi samarbeider godt og tett med distributørene selv om det også har vært noen kamper i det siste. Men som sagt det er ingen planer om at TV 2 Play skal inn å konkurrere om de brede TV- og innholdspakkene, sier Willand.

Telenor ser ikke negativt på den nye distribusjonsavtalen.

- Telenor ønsker tiltak for god distribusjon av norsk idrett velkommen, sier informasjonssjef i Telenor, Amalie Knudsen, til Kampanje. 

Les også: TV-distributører i fotballallianse - Altibox og Telenor går sammen om fotballbud

- Eliteserien kommer på toppen

Sendingene fra Eliteserien når den nye norske fotballsesongen starter i april blir distribuert gjennom TV 2 Play Total, som også inneholder blant annet hele Champions League, hele den spanske La Liga og Premier League. Det er den pakken som i dag koster 699 kroner i måneden på TV 2. Her er det særlig engelske Premier Leauge som drar opp prisen, men Willand sier prisen på denne pakken ikke vil koste noe mer i den perioden hvor norsk fotball starter opp og TV 2 viser innspurten av sin siste, Premier League-sesong.

- Nå kommer Eliteserien på toppen av det som allerede er i totalpakken og det uten ekstra kostnad for seerne. Samtidig har vi også sagt at prisen vil gå ned, når Premier League er over, sier Willand.

- Men dere betaler Discovery for dette innholdet?

- Det ligger en distribusjonsavtale til grunn for dett på lik linje med de avtalene de har med andre distributører, sier Willand.

- Hva er da TV 2s oppside her, at enda flere kjøp TV 2 Play Total?

- Oppsiden er at mye mer fotball gjøres tilgjengelig for seerne også er det positivt for oss at den norske fotball kommer litt tidligere til TV 2 Play og allerede ett år før vi selv tar over rettighetene, sier hun.

- Det er ikke så ofte Discovery og TV 2 samarbeider?

- Vi ikke tidligere hatt en sånn type avtale, men det er et eksempel på at ny strømmeteknologi åpner for nye spennende måter og samarbeide på, og det synes vi er spennende å teste ut, sier hun.

TV 2 trapper opp dekningen av Eliteserien: - Vil øke satsingen på norsk fotball allerede i 2022