Egmont skal øke omsetningen med 12 milliarder kroner i 2025: - Det er ambisiøst

Samtidig lover konsernsjef Steffen Kragh å investere 70 milliarder norske kroner i innhold over de neste årene.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det danske mediekonsernet Egmont, som blant annet eier norske TV 2, Cappelen Damm, Nordisk Film og Story House Egmont, legger i dag frem en helt ny og offensiv strategi for de neste fem årene. Konsernsjef Steffen Kragh er ikke mer beskjeden enn at han i dag sier til Kampanje at selskapet skal øke sin omsetning til 20 milliarder danske kroner, eller 28 milliarder kroner norske kroner, i 2025.

Det er ikke fullt en dobling av dagens omsetning, men en kraftig vekst på over 70 prosent. Omsetningen i 2020 var på henholdsvis 11,5 milliarder danske kroner og 16,5 milliarder norske kroner, så økningen er dermed på nærmere 12 milliarder norske kroner. 

- Det er aggressive planer dere i dag legger frem?

.- Vi bruker ordet ambisiøse, sier konsernsjefen på telefon fra det danske hovedkvarteret i Egmont.

Det er ikke første gang Kragh presenterer nye femårsplaner for mediekonsernet. I 2015 la Egmont en strategi som heter «Grow with the modern consumer – Move into Tailwind», og den nye strategien som har fått navnet « Grow with the modern consumer - Scale up and stand out» bygger videre på planene fra 2015. Og videreføring er et nøkkelord når det gjelder danske Egmont som gjennom sine filmer, TV-kanaler, dataspill, bøker og magasiner er i direkte kontakt med millioner av medieforbrukere hver eneste dag.

- Egmont har vært en langsiktig eier av medier og kulturvirksomhet i 100 år og vårt kjerneprodukt er storytelling og journalistikk, sier han.

Les også: Egmont-sjef spår tøffere konkurranse i det norske tv-markedet

For de neste fem årene vil vil doble fem vekstområder som vi har bygget opp siden 2015, samtidig som de klassiske mediene skal vokse. Steffen Kragh, konsernsjef i Egmont

Peker ut fem vekstområder

De siste fem årene har Egmont fulgt en plan om at stadig mer av innholdet og tjenestene selskapet leverer skulle konsumeres digitalt, og selskapet satte ifølge Kragh i gang «med en digital transformasjon av virksomheten».

- Samtidig med at vi videreutviklet kjernevirksomheten vår innenfor TV, film, bøker og magasiner, antok vi at folk ville strømme mer, game mer og shoppe mer online og bygge en rekke forretninger opp rundt det. Det har vi lykkes med samtidig med at de klassiske mediene har utviklet seg og vokst, og det er på denne suksessfulle transformasjonen den nye strategien bygger på. For de neste fem årene vil doble fem vekstområder som vi har bygget opp siden 2015, samtidig som de klassiske mediene skal vokse, sier han.

De fem vekstområdene der Kragh og Egmont nå ser det største vekstpotensiale, er strømming av TV, digital markedsføring i byråer som Core Content og s360, e-handelsbutikkene som Fjellsport, Garnius og Skitt Fiske, dataspill og digitale bøker.

Les også: Egmont-byråer nærmer seg 300 mill. i omsetning: - Vil kjøpe opp flere i dette markedet

Øker innholdsbudsjettene kraftig

Samtidig går Egmont-sjefen ut en med en klar beskjed om at det investeres mer penger i innhold.

- I tillegg til de nye vekstområdene skal vi skal videreutvikle den øvrige medievirksomheten ytterligere og vi sier vi samlet skal investerer 70 milliarder kroner i innhold. Det er en stigning på 30-40 prosent opp fra tidligere nivåer og det er det største løftet vi noensinne har gjort, men vi opplever at vi har veldig stor suksess med innholdet vårt, sier han.

Han understreker at dette er investeringer som kommer i tillegg til det mediekonsernet vil gjøre av investeringer i teknologi og oppkjøp.

- Hva har overrasket deg mest i den femårsperioden vi har lagt bak oss?

- Globaliseringen vi har sett gjennom de store amerikanske selskapene har vært minst like stor og kanskje også større enn vi trodde, sier Kragh.

- Kommer det til å fortsette?

- Det tror jeg, og nettopp derfor må vi ha store og sterke, nordiske mediehus som har fokus på å lage innholdet tilpasset de nasjonale markedene, sier han.

Kjemper mot giganter:

Konsernsjef Steffen Kragh skal som eier av TV 2 og Nordisk Film også slåss med giganter som Disney, HBO og Netflix. - Våre konkurrenter er de store, globale virksomhetene og vi konkurrerer om folks tid , sier han. Foto: Egmont.

Skal bruk tosifret med milliarder på TV 2-innhold

Produksjonen av film og TV-serier i Nordisk Film alene er ventet å ligge på over to milliarder kroner i året, eller over ti milliarder kroner i løpet av femårsperioden. I tillegg kommer et større tosifret milliardbeløp i innhold til TV 2 alene, samlet 70 milliarder kroner i innhold for hele konsernet.

- Våre konkurrenter er de store, globale virksomhetene og vi konkurrerer om folks tid . Men vi lager innhold med forankret i det nordiske markedet. Det klarer vi samtidig som våre prosjekter også markerer seg på verdensmarkedet. Se bare på vår forretning innenfor gaming og computerspill og på områder som Nordisk Film og i våre bokforlag, sier han.

Innenfor spillvirksomheten som ligger under Nordisk Games har Egmont hele syv europeiske spillselskaper, og det digitael bokforlaget Saga gir ut e-bøker og lydbøker i hele verden med en portefølje som skal vokse fra 100.000 digitale bøker til 250.000 titler i 2025.

- Hva med konkurransen på strømmemarkedet for TV?

- De globale aktørene vil alltid være der og utfordre oss på rettigheter, film og serier og talent. Men i motsetning til de globale, produserer vi nyheter 24 timer i døgnet og vår journalistikk, aktualitetsprogrammer og dokumenter har utgangspunkt i det norske samfunnet. Vi satser også på nasjonal sport samtidig som vi også viser internasjonale turneringer og konkurranser som Champions League og Tour de France. Vi må mestre begge deler samtidig som vi må være veldig dyktige på teknologi og utviklingen av tjenester for å matche de store globale spillerne, sier han.

- Bekymrer konkurransen deg?

- Den gjør oss ikke skremt, men vi må ha respekt for den. De lager innhold for verdensmarkedet, mens vi kjenner det nordiske markedet best og lager nasjonalt innhold som også lykkes på verdensmarkedet, sier Egmont-sjefen.

Opp gjennom historien har Egmont delt ut rundt fem milliarder kroner til formål som skal hjelpe vanskeligstilte barn og unge. Det er vi veldig stolte av. Steffen Kragh, konsernsjef i Egmont

- 2021 ble et godt år

Når Egmont-sjefen setter seg et mål om å øke omsetningen med 12 milliarder norske kroner til 28 milliarder, er det ikke de fem vekstområdene alene som skal bidra. Kragh sier konsernet skal hente ut rundt seks milliarder norske kroner i økt omsetning fra de nye satsingsområdene, mens de resterende seks milliardene skal komme fra den klassiske medievirksomheten.  Han ønsker ikke å bryte opp omsetningsveksten ytterligere utover dette. 

- 2021 var et sterkt år for Egmont, og det er svært tilfredsstillende å se at vårt medieinnhold har en god utvikling i den massive internasjonale konkurransen. Vår klassiske medieforretning står veldig sterkt og vi tror det er mulig å utvikle den ytterligere frem mot 2025, sier Kragh.

- Hvordan gikk det for Egmont i fjor under pandemien?

- 2021 ble et godt år selv om pandemien fortsatte å prege deler av vår virksomhet innenfor kinodriften. Tvangsstenge kinoer koster oss mye penger, men da vi åpnet opp igjen i fjor høst så vi at folk ville tilbake til kinoene. Vi har hatt vekst og våre medier klarte seg godt i fjor, sier Kragh.

Driftsresultatet til Egmont i 2020 falt svakt til 2,4 milliarder norske kroner.

Øker pengegavene til gode formål

Egmont er en stiftelse som investerer langsiktig i utviklingen av media og eierskap av medieselskaper. Men som stiftelse hjelper Egmont også barn og unge som har det vanskelig.

I den nye strategien er det bestemt at disse utdelingene skal økes med 50 proent frem mot 2025. De årlige tildelingene skal med andre ord økes fra 100 millioner danske kroner til 150 millioner danske kroner.

- Opp gjennom historien har Egmont delt ut rundt fem milliarder kroner til formål som skal hjelpe vanskeligstilte barn og unge. Det er vi veldig stolte av, sier Steffen Kragh til Kampanje.

Samtidig har selskapet også satt seg konkrete bærekraftsmål, blant annet overgangen til grønn energi.

Egmont skal øke omsetningen med 12 milliarder kroner i 2025: - Det er ambisiøst