TV 2 styrker seg på TV-markedet og Discovery går mest tilbake - slik endte TV-krigen i 2021

Til tross for en måned med Telenor-konflikt, ble TV 2 den store vinneren på TV-markedet i fjor.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger

Markedsandelene for desember i fjor og dermed også hele 2021 foreligger, og da går det også an å kåre en vinner og en taper i TV-markedet. Mediekonsernet som går mest tilbake er OL-klare Discovery med sine kanaler TVNorge, Fem og Max. Discovery falt samlet fra 15,2 prosent markedsandel i 2020 til fjorårets 13,8 prosent.

- Først og fremst er vi veldig glade for at TVNorge gjør sin beste desember siden 2017. Mye av grunnen er jo selvsagt «Nissene i bingen», med over 600.000 seere per episode, og nesten én million seere på første episode. Vi har som tidligere uttalt ambisiøse mål for TVNorge i 2022, og det hjelper å ha så god fart inn i det nye året, sier den norgessjefen til Discovery, Espen Skoland, til Kampanje.

Nå gleder Skoland seg til å gå i gang med et nytt vinter-OL som han tidligere har uttalt skal få mer fart i hovedkanalen.

- Totalt for året så vokser TVNorge, det er vi fornøyde med, mens vi faller litt på gruppenivå, det er vi naturligvis ikke så fornøyde med. Men i morgen er det nøyaktig én måned igjen til vinter-OL i Beijing, så vi har alle øyne rettet framover og gleder oss voldsomt til å lage skifest på TV igjen, sier Skoland.

Les også: Gigantfusjon vil gi Discovery over 100 millioner strømmekunder – men TVNorge-sjefen sliter med reklamesalget

Mister markedsandeler:

Discovery-sjefen i Norge, Espen Skoland, mister markedsandeler i TV-markedet, men lover bedre tall i år.

- Året i år blir et overgangsår

Den store vinneren på TV-markedet i fjor var TV 2-sjef Olav Sandnes. Han leder TV-huset som vokste mest i 2021.

- For 2021 som helhet er TV 2 andelsvinnerne, og det er vi utrolige stolte av, sier TV 2-toppen til Kampanje.

Han kan se tilbake på et år der kanalen legger på seg til 27 prosent markedsandel for året som helhet og nå er nesten dobbelt så stor som den tøffeste TV-konkurrenten i det kommersielle markedet, Discovery. I tillegg så tar kanalen markedsandeler i den yngre delen av TV-markedet, der TV 2 med sine kanaler vokser 29,3 prosent til 31 prosent.

- Vi har et mål om å ligge på over 30 prosent i målgruppen 20-49 år og vi veldig glade for at vi klarer det i 2021. Vi er også større enn NRK i denne målgruppen, sier Sandnes.

TV 2-sjefen mener 2021 dermed har vært et år som var «veldig, veldig bra» for kanalen, og trekker blant annet fremgangen til både hovedkanalen og TV 2 Nyhetskanalen.

- Nyhetskanalen har fremgang og for andre året på rad setter vi ny rekord i begge målgrupper. Med Nyhetskanalen er vi større enn TV3 og vi ligger bare 1,2 prosentpoeng bak TVNorge i målgruppen 10-79 år.

- Kommer andelene til TV 2 til å stå seg også i år?

- Vi vet at vi mister Premier League til høsten, men samtidig forbereder vi oss på å komme i gang med norsk fotball i 2023. Så året i år blir et overgangsår. Men dette er en del av bransjen vår. Rettigheter skifter hjem, og vi ser veldig frem til å komme i gang med norsk fotball, sier TV 2-sjefen

Les også: TV 2-sjef spent på Nents Premier League-løsning: - Prisen på rettighetene har økt med 1100 prosent

Her kan du se markedsandelene til TV-kanalene for 2021. TV 2 øker mest i TV-markedet

TV-hus 2021 2020 Endring i %-poeng
NRK 42,7 42,7 -
TV 2 27,0 25,9 + 1,1
Discovery 13,8 15,2 - 1,4
Nent-gruppen 8,0 7,5 + 0,5

- Vi er lei oss over konflikten med Telenor

Samtidig må TV 2-sjefen erkjenne at slutten på året ikke ble den beste og at desember isolert var preget av den pågående konflikten med Telenor der kanalen nå har vært i svart hos rundt 550.000 kunder i Telenors kabel-TV-nett. Markedsandelen til TV 2 i desember falt dermed fra 26,3 til 21,2 prosent.

- Ja, desember ble preget av at det er en fjerdedel av TV-markedet som ikke har tilgang til TV 2. Det er vi selvfølgelig veldig lei oss for, sier han.

Han ønsker ikke å spekulere i hva markedsandelen kunne ha vært dersom Telenors kunder på normalt vis kunne sett det lineære TV-tilbudet til TV 2.

- Men tar du med dette elementet så ble det samlede året knallsterkt. Vi er svært fornøyde og ser av topplistene for årets meste sette programmer at det er mange sterke TV 2-produksjoner med «Farmen kjendis», «The Voice», «Hver gang vi møtes» og «Kompani Lauritzen. Fire av de fem mest sette TV-programmene er også programmer vi nå setter i gang med i løpet av noen uker og det er utrolig trist at ikke alle våre seere får sett dette gode innholdet på grunn av konflikten med Telenor, sier Sandnes.

- Hvor trygg er du på at disse programmene kommer til å funke også i år?

- Vi skal klare å kombinere det kjente og kjære med nysatsinger. Samtidig må vi også fornye etablerte programkonsepter. Se bare på et program som «Skal vi danse» som ikke er til å kjenne igjen fra det vi lanserte for ti år siden. Vi kommer til å jobbe videre med denne oppskriften. Det blir kjente konsepter og flere nye satsinger i 2022 og det tror vi kommer til å fungere, sier Sandnes.

- Hvor mye kommer konflikten med Telenor til å skjemme premieretallene i januar? 

- Når nesten en fjerdedel ikke har muligheten til å se TV 2s innhold, så vil det påvirke premieretallene. Men samtidig så håper vi at mange av de som er rammet har mulighet til å enten se det digitalt eller sammen med andre, sier han.

- Kommer den digitale seingen til å skyte fart på grunn av denne konflikten?

- Det er vanskelig å se et tydelig mønster og det er heller ikke så lett å sammenligne med tilsvarende konflikter fra tidligere. Vi skulle gjerne hatt hele universet tilgjengelig, men jeg er trygg på at både Telenor og TV 2 ønsker å finne frem til en løsning, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes.

NRK er største TV-hus - men taper med barnekanal

De to andre aktørene på markedet henholdsvis vokser og holder seg. Nent-gruppen øker sin markedsandel fra 7,5 prosent i 2020 til fjorårets åtte prosent markedsandel, og kan også notere seg for en kraftig vekst i desember måned mye takket være satsingen på vintersport. NRK på sin side holder seg stabilt på 42,7 prosent. Det er mediesjefen i NRK, Arne Helsingen, godt fornøyd med.

- Vi er meget fornøyde med at NRK opprettholder markedsandelene for kanalene i 2021 etter toppåret 2020. At NRK1 vokser er gledelig, da det viser at det fortsatt er mulig å samle store deler av befolkningen rundt en TV-kanal. Her har nok NRKs valgdekning, fotball-EM og vintersport, bred underholdning som «Maskorama» og nyhetsdekningen i et innholdsrikt nyhetsår hatt sitt å si for NRK1s styrkede andel, sier han.

- NRK1, vokser, NRK2 ligger ganske flatt også tapes det litt på NRK Super. Hva er grunnen til det? 

- Barna ser mindre TV på kanal, derfor brukes det mindre tid på NRK Super lineært. Samtidig har vi de to siste årene sett en stor økning i barnas bruk på NRKs strømmetjenester, sier Helsingen.

Her kan du se markedsandelen til alle TV.kanalene for desember i fjor. NRK og Nent økte mest i desember

TV-hus 2021 2020 Endring i %-poeng
NRK 46,3 43,4 + 2,9
TV 2 19,6 24,1 - 4,5
Discovery 13,2 13,1 + 0,1
Nent-gruppen 12,8 11,0 + 1,8

TV 2 styrker seg på TV-markedet og Discovery går mest tilbake - slik endte TV-krigen i 2021