Accenture øker omsetningen med over 300 millioner – byrå-satsingen i Norge vant sin første Cannes-pris

Men sjefen i Accenture Song har ikke bestilt tur til den franske rivieraen i år.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Konsulentgiganten Accenture livnærer seg i stor grad ved å bistå norske selskaper med digitalisering. Selskapet jobber innenfor en rekke forretningsområder det være seg både forretningsutvikling, digital transformasjon, teknologi og design kan skilte med en omsetningsvekst på 312 millioner kroner for siste regnskapsår. Accenture har et avvikende regnskap og lukker bøkene 30. september. Den nye sjefen i Accenture Norge, Torbjørn Eik-Nes, sier tallene er «gledelige» etter at selskapet falt mye i omsetning for et par år siden. 

- Våre undersøkelser viser at nesten 90 prosent av ledere sier at kundenes behov endrer seg så raskt at de ikke klarer å henge med på utviklingen. Derfor har vi et strategisk fokus på å bistå kundene våre å digitalisere seg raskere, optimalisere kostnader, øke effektiviteten og styrke robusthet, sier Eik-Nes til Kampanje.

Han tok over rett før etter at Tonje Sandberg gikk fra den norske lederstillingen til en nordisk toppjobb i Accenture.

- Resultatene våre reflekterer vår forpliktelse til å skape verdier for kundene våre hver dag, og de henvender seg til oss som deres pålitelige partner, sier Eik-Nes.

Kampanje har ved en rekke tilfeller skrevet om konsulentselskapenes inntog på byråmarkedet der særlig Accenture har vært mest aggressiv. Allerede tilbake i 2009 lanserte Accentuer sitt nye byråtilbud Interactive og toppet satsingen med å kjøpe de uavhengige reklamebyråene Karmarama og Droga5 i henholdsvis 2016 oog 2019. Interactive ble raskt en aktør på størrelse med de store kommunikasjonsgigantene WPP, Publicis og Omnicom på markedet for digitale design og markedsføringstjenester. 

Les også: Reklametalent håndplukket til Accenture i New York: - Jeg har troen, men er ikke så fan av navnet

Øker antall ansatte

På vårparten i fjor byttet Accenture navn på Interactive-avdelingen og gikk fra å hete Interactive til Song. Her jobber Accenture med både innovasjon av produkter og tjenester, design, data og kundereiser. Lederen for norske Song, Mari Heibø-Bagheri, bryter ikke opp tallene for de enkelte virksomhetsområdene, mer sier «det gikk veldig bra med Song i fjor».

- Det var god vekst gjennom hele fjoråret. Vi har investert i mange nye ansettelser samtidig som vi har opprettholdt lønnsomheten, sier Heibø-Bagheri i Accenture Song til Kampanje.

- Så du føler Song bidro med sin andel i Accenture-tallene for i fjor?

- Ja, både i forhold til konrekte tall og med tanke på helheten. Vi jobber mye med hele resten av virksomheten for å løse oppdragene våre, sier hun.

Hun sier Song-divisjonen i dag teller 70 ansatte. Det er med rund ti ansatte sammenlignet med hva tilfellet var i juni j for. Totalt jobber det over 530 mennesker i Song i Norden.

- Hvordan vil du si kjennskapen til Song er i Norge?

- Nå har vi det første året jobbet mest med det interne og vært opptatt av å skape en forståelse for hva vi skal være og bygge samhold. Det har vært mange oppkjøp av byråer som nå skal slås sammen under Song-merkevaren så vi har ikke brukt så mye energi på å fortelle eksternt om navnebytte. sier hun.

Et av de største byråoppkjøpene i Norge var kjøpet av design- og teknologiselskapet Fjord som nå er slått sammen med Accenture og lagt inn under Song-merkevaren. 

Les også: Slår sammen Fjord og Interactive og klar med ny sjef: - Nå gjør vi noen omorganiseringer

Krevde endring:

Redd Barna satte i samarbeid med Accenture Song søkelyset på utfordringene knyttet til vold mot i hjemmet, et problem de mener ble forverret under koronakrisen. Flere Song-byråer var med og utvikle kampanje, deriblant Norge.

Fikk sin første Cannes-pris

Mari Heibø-Bagheri sier Accenture ikke har for vane og snakke om kundeforhold, men bedt om å trekke frem noen kundearbeider viser hun til en jobb Song gjorde for Redd Barna i forbindelse med påsken i fjor.

- Vi laget en veldig fin kampanje for Redd Barna i forbindelse med de gratis reklamedagene i påsken som het «Hide and Seek» og som går på barn som blir utsatt for vold i hjemmet. Det var en kampanje som ble premiert på reklamefestivalen i Cannes og det var første gang norske Song fikk en pris der så det er vi stolte av, sier hun.

Kampanjen ble laget i samarbeid med det danske Accenture-byrået Hjaltelin Stahl som byrået kjøpte for tre år siden og utmerkelsen som ble tildelt Song var en pris fra Act Responsible som er en partner av reklamefestivalen Cannes Lions.

- Vi jobber veldig mye på tvers av fagområder og mellom de nordiske landene i Accenture. Hjaltelin Stahl er jo et byrå som har vunnet mye, men for oss i Norge var det første gang, sier hun.

Heibø-Bagheri fikk ikke selv vært til stede i Cannes i fjor, men utelukker ikke at det kan bli aktuelt på senere tidspunkt.

- Du har ikke blokket ut Cannes-uka i kalenderen i år?

- Vi får se hva som skjer. Det viktigste er at vi jobber tett og godt med resten av Accenture og ser gode resultater i Norge og i Song. Vi har tro på vekst gjennom relevans og ser at den bredden vi kan tilby på kreativitet sammen med teknologi og forretningsforståelse i resten av Accenture skaper verdi, sier Heibø-Bagheri.

Les også: Accenture-byrå har laget ny TV-reklame for Redd Barna: - Gjemsel er ikke alltid en lek

Ny norgessjef:

Torbjørn Eik-Nes tok over som ny sjef i Accenture Norge rett før jul i 2021. Foto: Accenture.

Satser på mangfold og intelligens

Song har også utført oppdrag og leveranser for Politiet og KLP, der selskapet har vært med å rulle ut nye apper og et større innovasjonsarbeid for HM Foundation som går på bærekraft og det å kjøpe klær smartere og et prosjekt for IKEA med tanke på sirkulærøkonomi. Fremover sier hun Song nå arbeider med et å lansere et nytt satsingsområde som heter Intelligence.

- Vi har etablert dette som et nytt fagområde der vi bygger opp ekspertise på å gjøre om de enorme datamengdene selskaper i dag sitter på til intelligens du kan dra nytte av i form av å skape ny innsikt. Det er viktig å forstå hvordan både ansatte og kunder oppfører seg og hva de trenger. Bare på den måten kan vi klare å lage gode og relevante produkter, sier hun.

I årsrapporten til Accenture kommer det frem at det globale konsulentselskapet har mangfold som et viktig måleparameter for driften.

- I mitt første år som administrerende direktør av Accenture Norge har jeg hatt gleden av å være med på å bygge videre på et bredt og mangfoldig lag av eksperter. Våre ansatte har bakgrunn fra 46 nasjonaliteter, og i år nådde vi en kvinneandel på 45 prosent, noe som er langt over bransjesnittet som er på 29 prosent. Jeg er tror at et mangfoldig ekspertlag er avgjørende for å levere allsidig og treffende spisskompetanse, og det gjør oss mer attraktiv for de beste talentene, sier han.

I løpet av året vi selskapet også flytte sammen hele Accenture-laget.

- Vi ser frem til å flytte til nye lokaler i Rådhusgata i Oslo sentrum. Vi samler med dette laget i Accenture Song sammen med resten av oss som i dag har kontorer på Fornebu, og får med det et felles sentralt samlingssted nær kunder og med et større kollektivtilbud, sier Accenture-sjefen.

Les også: Overskuddet krymper i Accenture - deler utbytte på nærmere 50 millioner

Her kan du se alle tallene til Accenture i Norge for det avvikende regnskapsåret 2021/2022. Alle i MNOKKonsulentgiganten øker omsetningen

Accenture Norge 2022 2021 Endring i %
Omsetning 2.606,8 2.294,0 + 13,6
Driftsresultat 87,1 56,1 + 55
Resultat før skatt 85,0 60,0 + 42

Accenture øker omsetningen med over 300 millioner – byrå-satsingen i Norge vant sin første Cannes-pris