Byråkjempe med nytt oppkjøp: - Vi skal fortsette å pushe grenser og utfordre

Media Bergen fortsetter sitt oppkjøpraid i Byrå-Norge.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det lille reklamebyrået i Bergen, Reklamekollektivet, har valgt å bli en del av Apriil Reklame Reklame. Avtalen ble signert i forrige uke, og dermed blir byrået en del av det store Media Bergen-konsernet som teller en rekke forskjelige selskaper som Per Høj, Foll, Apriil og Ludens og hadde en samlet omsetning på over 400 millioner kroner i 2021. 

- Vi går inn i Apriil nå etter strategiske samtaler over en lengre periode. Vi mener at vi kommer til å se enormt store endringer i bransjen og hvordan vi jobber de neste årene. Når vi nå slår oss sammen rigger vi oss for å være konkurransedyktige i det nye landskapet, sier Susanne Svendsen, daglig leder av Reklamekollektivet.

- Hvordan er det å selge byrået sitt?

- Det er selvsagt litt både og, men vi gikk inn i denne bransjen med en visjon om å utfordre og flytte grenser. De siste årene føler vi at vi har kommet dit vi villle, og at det er et naturlig neste steg å gå sammen med Apriil. Nå skal vi fortsette å pushe grenser og utfordre i et større faglig miljø, sier Svendsen til Kampanje.

Hun er en av tre likestilte eiere av Reklamekollektivet og selger seg dermed ut av byrået hun var med å grunnlegge i 2013 sammen med Thomas Birkeland. Sammen med partner Pål Hoel Syvertsen selger de nå selskapet ti år etter at de startet opp.

- Det er litt tøffere tider nå, har det spilt inn?

- Nei, dette er en prosess som vi startet i sommer og da så det veldig mye lysere ut. Dette handler mer om en langsiktig strategi med tanke på rigge oss for fremtiden.

- Hva er de store endringene i bransjen?

- Det er flere ting og mye mer enn de utfordrende økonomiske og samfunnsmessig utfordringene vi har rundt oss. Ny teknologi og en ny generasjon gjør at vi må endre måten vi tenker markedsføring og kommunikasjon, og det gir oss som byrå en ny type arbeidshverdag, sier Svendsen.

Les også: Ludens kjøpes opp av Media Bergen: - Et større miljø gjør oss bedre rustet

Vi har klart å snu oppfatningen vår av Apriil som en stor konkurrent, til at vi nå er del av det samme på laget. Susanne Svendsen, Reklamekollektivet

Prisvinnende byrå

Reklamekollektivet har vunnet priser i bade nasjonale og internasjonale konkurranser som Gullblyanten og European Design Awards i tillegg til den regionale kåringen i Bergen den siste tiden. Gullet i Visuelt for Kulturhuset henger også høyt.  I tillegg jobber Reklamekollektivet med kunder som Cutters, Frende forsikring, Nextgentel og Sbanken.

- Både kunder og ansatte blir med videre. Vi har bare fått positive tilbakemeldinger, sier Svendsen. 

Hun sier hun går over i en ny stilling som byråleder i Apriil Bergen Reklame, og vil dermed utgjøre en ny lederduo sammen med Lasse Marøen som er daglig leder.

- Har du lært deg å like Apriil-navnet da?

-  He he, vi har hatt gode samtaler med Media Bergen en god stund, og har klart å snu oppfatningen vår av Apriil som en stor konkurrent til at vi nå er del av det samme på laget, sier hun.

Nærmer seg 50 mill. i omsetning

Konsernsjefen i Media Bergen, Tina Stiegler, sier hun gleder seg til å ta imot Reklamekollektivet og det som blir hennes nye kolleger. Stiegler kom til Media Bergen og Apriil i fjor sommer så dette er et av de første byråkjøpene til byrågruppen med Stiegler som konsernsjef I Apriil.

- Reklamekollektivet har vunnet massevis av priser, senest med gull for visuell identitet i både Visuelt og Gullblyanten. Vi trenger også å vokse for å bli konkurransedyktig mot de aller beste, sier Stiegler til Kampanje.

Med Reklamekollektivet på vei inn, vil Apriil Reklame Bergen telle rundt 40 mennesker og det nye og sammenslåtte byrået vil få en omsetning som begynner å nærme seg 50 millioner kroner. Reklamekollektivet tar med seg en omsetning på rundt syv millioner kroner, mens omsetning til Apriil Bergen i 2021 endte på 45 millioner kroner.

- Vi tenker langsiktig og ønsker å vokse og ta spennende posisjoner i Bergen og nasjonalt, men med utgangspunkt i vårt utspring og hovedkontor i Bergen, sier Stiegler.

Stiegler ønsker ikke å kommentere detaljene i avtalen og hvordan oppgjøret har funnet sted, men bekrefter at Media Bergen kjøper alle aksjer i Relamekollektivet. 

Les også: Tina Stiegler skal skape vekst for ny byråkjempe: - Naturlig at vi beveger oss tyngre inn på teknologi

Gjør sitt første oppkjøp:

Konsernsjefen i Media Bergen Tina Stiegler kom til kommunikasjonsselskapet i fjor og gikk rett i innledende samtaler med Reklamekollektivet om et eventuelt kjøp av konkurrenten. Nå er avtalen signert. Foto: NTB.

- Skal vi klare å vokse må vi endre oss

Oppkjøpet skjer på en tid der det er mye aktivitet på den bergenske byråscenen. Stadig flere byråer med hovedsete i Oslo etablerer seg nå i Bergen herunder Netlife, Try og nå sist også First House.

- Er det derfor Apriil satser og blir større i Bergen?

- Vestlandet er helt klart et spennende marked for flere, men vi har vår langsiktige strategi på at vi ønsker å vokse og det har vi uavhengig av konjunkturer og konkurransesituasjonen. Skal vi klare å vokse må vi også endre oss, utvikle oss, tenke nye løsninger og også bli mer digitale. Drivkraften bak avtalen er ikke frykten for nye aktører – de ønsker vi velkomne. Men skal vi være godt rustet for fremtiden må vi være i bevegelse, sier Stiegler.

- Hva slags ny kompetanse får Apriil med dette kjøpet?

- Vi får inn et spennende og veldig kompetent miljø sammen med alle de flinke folkene som allerede er i Apriil Reklame. Vi tror de to miljøene kan utfylle seg på en god måte også får vi inn kreativ kraft og andre typer kunder, sier hun.

Les også: Bergenspolitiker går til First House

Måtte nylig permittere

Selve avtalen signeres på en tid der de mer krevende tidene også har slått innover over Apriil Reklame Bergen. Nylig omtalte Kampanje beslutningen om å permittere seks ansatte på bergenskontoret.

- Disse to prosessene er ikke relatert til hverandre. Det er Media Bergen som har kjøpt Reklamekollektivet, mens det er Apriil Reklame som tar permitteringsgrep. Permitteringsvarslene som gikk ut i forrige uke er et kortsiktig grep for å løse en driftsmessig utfordring. Oppkjøpsprosessen med Reklamekollektivet har pågått siden august 2022, og de supplerer miljøet med sine etablerte kunder. Oppkjøpet er en del av en langsiktig og strategisk prosess, sier Stiegler.

Les også: Apriil-byrå med permitteringsvarsel til ansatte: - Betydelig nedgang i oppdrag

Byråkjempe med nytt oppkjøp: - Vi skal fortsette å pushe grenser og utfordre