Kritikken mot Ice øker: - Gjør det vanskelig for byråene og seg selv

Sjefen i Byråvalg gir byråflørten til Ice en kald skulder.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Etter fire år i et fast forhold med reklamebyrået Nord DDB, vil mobilselskapet Ice ut på markedet igjen. I byråkonkurransen som ble sparket i gang denne uken inviterer Ice alle norske reklamebyråer til å sjekke dem opp med en egenkomponert mobilvideo på alt fra ett til to minutter. Åtte til ti heldige beilere blir plukket ut til en speed-date, før prosessen ruller videre med workshop og presentasjoner.

Som Kampanje kunne omtale tirsdag morgen, har fremgangsmåten vakt oppsikt. Daglig leder Benedikte Løvdal i Kreativt Forum, som organiserer den norske byråbransjen, reagerer spesielt på kravet om en «sjekke-video» og mener kriteriene for utvelgelse er for vage.

- Det er greit at det kan være en håndholdt og enkel produksjon, men det kan det være en stor jobb å sjarmere seg inn på 60 sekunder dersom du skal ha sjans til å bli plukket ut. Det gjør meg skeptisk til formen, sier Løvdal til Kampanje.

Les mer: Reklametopp reagerer på byråkonkurranse: - Ice kan få en håpløs jobb

Hun får støtte fra daglig leder Knud Fahrendorff i Byråvalg. Selskapet har Anfo (Annonsørforeningen) og rekrutteringsselskapet Teft i ryggen og bistår annonsører med å evaluere og velge byråpartnere.

- De gjør det vanskelig for byråene og vanskelig for seg selv. Hvis de ikke har tydeligere kriterier enn det som har kommet frem her, kan det bli vanskelig å få gode svar på en 60 eller 120 sekunder lang video, sier han til Kampanje.

Han har aldri hørt om en lignende anbudskonkurranse.

- De skal ha for at de er kreative, ler han.

- Ville laget en tydelig brief

Byråvalg-sjefen tar det for gitt at Ice allerede har gjort seg opp en mening om hva de ønsker fra et byråsamarbeid.

- Hadde jeg vært involvert i prosessen ville jeg laget en veldig tydelig brief om hva man egentlig ønsker, hvilken kompetanse byrået skal levere på, syn på kommunikasjon og hvilke prosesser byrået har som matcher prosessene til Ice, sier han.

Han ville ikke lagt opp til en helt åpen prosess, slik Ice har gjort.

- Men det kan bli en morsom seanse når Ice skal se gjennom alle disse videoene?

- Ja, det er mulig, men jeg vet ikke hvordan man skal evaluere det oppimot hverandre om du får 50 forskjellige motivasjonsvideoer.

Selv om det kan være vanskelig å vite hva man skal leverere på, tror Knud Fahrendorff at flere byråer vil benytte sjansen til å komme inn i en anbudskonkurranse med lav terskel.

- Når man leter etter et kreativt byrå, så kan det være fristende å legge opp til en kreativ anbudskonkurranse?

- Det kan være fristende, men med en tydelig spesifikasjon eller brief er det lettere å vurdere om byråene kan leve opp til det man egentlig ønsker.

- Blir sjarmert av mobilformatet

Kampanje har forelagt Ice kritikken fra Byråvalg-sjefen, men de har foreløpig ikke kommet tilbake til oss.

Markeds- og merkevaresjef Jannicken Lampe i Ice har tidligere sagt at de ikke er på jakt etter en stor og påkostet film, men en enkel mobilvideo som gir dem et innblikk i hvem som jobber i byråene og hvordan energien deres er.- Vi jobber i mobilverdenen og da er mobilformatet noe vi blir sjarmert av. I dag har du ikke mange sekunder på å fange interessen til folk og da tenkte vi det kunne være en fin øvelse som gjør det lettere å velge ut hvem vi skal bli bedre kjent med, sier hun.

Etter å ha vært gjennom rundt ti speed-dates, vil Ice invitere «et utvalg» byråer til å holde en strategisk workshop for Ice. Dette arbeidet vil bli kompensert ifølge Ice. Også de to byråene som kommer helt til siste runde, der de skal levere på en brief basert på workshopen, får kompensasjon for tiden.

Valget av nytt byrå skal bli tatt i midten av mars.  

Les også: Telia svarer på Ice sitt reklamestikk: - Føler oss ikke truffet

Kritikken mot Ice øker: - Gjør det vanskelig for byråene og seg selv