Nord DDB kåret til Nordens mest kreative byrå - lederduo imponert over den norske innsatsen

Byrågruppen Nord DDB har blitt kåret til Nordens mest kreative byrå av det svenske analyseselskapet Indikat. Av rene norske byråer slår Pol og Try seg inn på topp ti-listen.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Øyvind Hofsrud
Bror Remen Journalist

Det svenske analyseselskapet Indikat kårer hvert år de mest kreative byråene i Norden. Da «Nordens Gun Report» ble lagt frem i desember vist den at den nordiske byrågruppen Nord DDB delte seieren med det svenske gigantbyrået Forsman og Bodenfors. Nord DDB har kontorer i Oslo, Helsinki, København og Stockholm.

- Vi er selvfølgelig veldig fornøyde med at vi samlet har nådd helt til topps i denne kåringen. Det at Nord DDB har kontorer i alle nordiske land er vår styrke, og noe våre nordiske kunder virkelig nyter godt av 365 dager i året, sier byråleder Eddie D’Sa i NORD DDB Oslo.

Av andre norske byråinnslag finner vi Pol på sjetteplass og Try på syvendeplass som rene norske byråer. Også andre norske byråer er å finne høyt oppe på rankingen over de 120 mest kreative byråene i Norden.

Indikat rangerer byråene ut fra antall vinnerjobber i Cannes Lions, Eurobest og OneShow. I tillegg teller de med lokale konkurranser som eksempelvis Gullblyanten i Norge. Byråene får også høyere poengsum hvis de vinner med flere ulike jobber fremfor én.

- Nord DDB Stockholm er fortsatt lokomotivet med syv jobber, Helsinki har én jobb med på listen, København har storvinneren Chillboards, mens vi i Oslo har Eyes on the Fries som tok to gull i Gullblyanten og Take Away Your Take Away (begge for McDonald's, red. anm.) som hentet to diplomer i Cannes Lions, sier André Gidoin og Frank Nystuen, som er kreative ledere i Nord DDB Oslo,

De mener det nordiske samarbeidet er nøkkelen til suksess, men lar seg likevel imponere over de enkeltstående norske byråene.

Nord DDB topper listene sammen med svenske Forsman & BodenforsHer ser du plasseringene til de norske byråene på lista

Plassering Byrå Totalt antall gull Unike jobber
1. plass Nord DDB 17 11
6. plass Pol, Oslo 6 4
7. plass Try, Oslo 3 5
15. plass Morgenstern, Oslo 4 6
17. plass Anti, Oslo 2 5
18. plass (delt) Anorak NoA, Oslo 2 5
27. plass (delt) Apriil, Bergen 1 1

- I Norge er det god takhøyde for kreativitet

Til Kampanje forteller Gidoin og Nystuen at de er stolte og glad over førsteplassen på rangeringen, og mener det viser at deres nordiske nettverk fungerer.

- Vi er veldig happy med at alle er representert og at denne plasseringen går til alle fire byråene. Vi er en gruppe som fungerer godt sammen, og det er det ikke nødvendigvis alle store nettverk som gjør. Det man ser her er at man har fått et nettverk til å funke, og det er en styrke, sier Gidoin.

Nystuen gir eksempel på samarbeidet:

- Vi har creative council og månedlige creative heads møter hvor vi stemmer opp jobber, og gir hverandre ris og ros for å styrke det kreative produktet. For Oslo-kontorets del har blant annet Eyes on the Fries, som vant pris, vært gjennom en slik runde, sier Nystuen.

- Merker dere noen ganger på kulturforskjeller på disse møtene?

- Nei, det vil jeg ikke si. Vi er relativt enig om hva som er bra. Men det er klart at det er ulike kulturelle ting som gjør at norsk humor faktisk fungerer best i Norge. Vi flytter ikke så mye på ideene med humor, svarer Nystuen.

- Hva gjør en slik toppnotering med motivasjonen?

- Vår motivasjon er både å forsvare posisjonen som Nordens beste byrå, og at vi i Nord DDB Oslo skal bidra med flere jobber på denne listen neste år, sier Nystuen.

Avslutningsvis forteller de at de er imponert over den norske innsatsen på listen, og spesielt Pol og Try som begge er inne på topp ti.

- Jeg er egentlig mest imponert over Pol og Try. Jeg synes de gjør det utrolig bra. Det er ekstremt sterke plasseringer. Listen viser at norske byråer leverer i et bra reklamemarked hvor det er takhøyde for god kreativitet. Vi lever i et sterkt kreativt marked som gjør det mulig for norske byråer å klatre høyt, selv uten et nordisk nettverk, sier Nystuen.

Øverst:

Therese Becke, byråleder i Pol, forteller at det er en motivasjonsboost å komme høyt opp på listene i kåringen til Indikat.

- En god måling på kreativ styrke

Byråleder i Pol, Therese Becke, innrømmer overfor Kampanje at dette er en kåring hun ikke har fulgt så nøye, men synes likevel det er spennende å bli målt opp mot andre byråer på tvers av det nordiske markedet. Også hun lar seg imponere av de norske byråene, tross at svensker stort setter ligger i toppen av lista.

- Det er ikke veldig overraskende at det er mye svensk i toppen. Hvorfor de gjør det bra er nok en kombinasjon av flere aspekter, blant annet størrelse på reklamemarkedet og dermed antall jobber som er i omløp, og ikke minst at Stockholm ofte er lead market på nordiske og globale kontoer for noen av de sterkeste merkevarene i verden, og med dette tiltrekker seg både sterke kreatører fra inn- og utland så vel som annonsører som setter kreativitet høyt, sier hun og fortsetter:

- Med dette som perspektiv må jeg si at de norske byråene imponerer med sterke plasseringer på denne listen, og det blir spennende å følge utviklingen fremover.

- Kåringen baserer seg på antall priser. Er dette en god måling av kreativitet?

- Hadde det vært en kåring som baserte seg på et rent kvantitativt antall priser så hadde spørsmålet vært berettiget, men denne kåringen baserer seg på en vekting av de mest prestisjefylte utmerkelsene i Cannes Lions, Eurobest, The One Show og Gullblyanten, kombinert med hvor mange cases som har utmerket seg, og da synes jeg absolutt at det er en god måling på kreativ styrke, sier Becke.

Og som beste helnorske byrå på listen gir hun kollegene sine kred for arbeidet de legger ned.

- Jeg er utrolig stolt over kollegaene i Pol som jobber så dedikert for å skape de beste jobbene og resultatene for kundene våre, og takknemlig for kundene som viser oss tillit. Når det anerkjennes med utmerkelser i de høyest ansette kreative konkurransene både globalt og lokalt, og en sterk plassering på en kåring som dette, så er det en ekstra motivasjon for oss alle i tiden fremover, sier Becke.

Nord DDB kåret til Nordens mest kreative byrå - lederduo imponert over den norske innsatsen