Ocean Outdoor dropper kamp om Norges største utendørskontrakt: - Favoriserer aktører som kan ta alt

Milliardavtalen til Sporveien omtales som «indrefileten i utendørsmarkedet».

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

I desember omtalte Kampanje Sporveien Medias anbud på reklameplasser på T-banestasjoner, buss og båter i Oslo-området. Sporveien Media kalte avtalen selv «indrefileten av norske reklameflater i utendørsmarkedet». Det er i dag Clear Channel som er Sporveien Medias samarbeidspartner

De siste to tiårene har utendørsreklamemarkedet vært delt mellom konkurrentene Clear Channel og JCDecaux som begge har uttalt at de er interessert i den nye kontrakten. Etter det Kampanje har grunn til å tro kan den reelle verdien på Sporveien-kontrakten nærme seg 1,5 milliarder kroner i avtaleperioden.

Les også: Frister med reklamekontrakt til over en milliard kroner – JCDecaux lover å gi Clear Channel kamp

I tillegg til de to utendørsgigantene fortalte salgs- og markedssjef i Schibsted, Per Håkon Fasting, at også de kunne være interesserte i å få Sporveien på kundelisten, enten alene eller i partnerskap med andre.

- Ja, gitt riktig samarbeidspartner, svarte Fasting den gangen.

En fjerde aktør Kampanje har omtalt i sammenheng med kontrakten er byrået Ocean Outdoor. De har imidlertid vært tause om deres interesse rundt anbudet frem til nå. Mandag formiddag kom managing director, Thomas Haave, med følgende uttalelse til Kampanje.

- Ocean Outdoor Norway har valgt å ikke delta på Sporveisanbudet. Vår strategi er å utøke og utvikle DOOH og ikke nødvendigvis presse marginer på eksisterende avtaler. Slik Sporveien har lagt opp anbudet så favoriserer det aktører som kan ta alt og da blir det for mye analoge flater for Ocean Outdoor sin del. Vi vet at både JCDecaux og Clear Channel er gode aktører som kan forvalte denne porteføljen på en ypperlig måte, selv med usikkerheten som ligger rundt passasjertallene som er valutaen, sier Haave.

Les også: Schibsted kan gi utendørskjemper kamp om milliardkontrakt

- Ingen kommentar

Kampanje var i løpet av mandagen i kontakt med både Schibsted og Ocean, som det kunne vært rimelig å anta ville vært samarbeidspartnere på en slik kontrakt. De ønsker imidlertid ikke å kommentere saken utover kommentarene de allerede har gitt.

På spørsmål om det kunne være interessant å være underleverandør for andre aktører, selv om de selv ikke ønsker å delta på anbudet, svarer Haave i Ocean «ingen kommentar».

Sporveien Media på sin side kommer med følgende kommentar på nyheten om at Ocean ikke vil delta på anbudet og på Oceans uttalelse om at «Sporveien har lagt opp anbudet så favoriserer det aktører som kan ta alt»:

- Vi opplever god interesse for reklamerettighetene som nå er ute på anbud, uten at vi kan kommentere nærmere på hvilke aktører som så langt har henvendt seg til oss. Dette er en sjelden anledning for medieaktørene til å kunne tilby et enda mer komplett tilbud til annonsørene. Konkurransen er innrettet slik at tilbudene kan deles inn i pakker. Det innebærer at vi kan få én eller flere å samarbeide med. Hvilket oppsett og struktur de som inngir tilbud velger, ønsker vi ikke å forskuttere, sier daglig leder i Sporveien Media, Inge Aasen.

Den nye avtaleperioden vil løpe fra og med 2024 og i første omgang løpe til 2029 og deretter med mulighet for to års forlengelse. Fristen for å kvalifisere seg til å delta i konkurransen er satt til januar 2023.

Ocean Outdoor dropper kamp om Norges største utendørskontrakt: - Favoriserer aktører som kan ta alt