TV 2 taper mest i konfliktfylt år - Discovery er vekstvinner

Nordmenn mellom 20 og 49 år har redusert TV-seingen med en fjerdedel på ett år.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Verken vinter-OL eller fotball-VM kan oppheve tyngdekraften i TV-markedet. I 2022 falt TV-seingen med 18,5 prosent blant alle nordmenn mellom 10 og 79 år. Det viser den offisielle TV-målingen fra Kantar. Tallene inkluderer både lineær- og strømme-TV, og selv om det er førstnevnte som faller aller mest, (- 17,1 prosent) viser Kantars måling også en nedgang i strømmingen (- 1,1 prosent).

For TV-seere mellom 20 og 49 år er fallet i TV-seing på hele 26,1 prosent.

- Dette er en trend vi har sett lenge og en korreksjon etter pandemien. Selve lineær-TV-seingen er under press, kommenterer kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2.

- Går det an å bremse denne utviklingen på noen måte?

- Vårt svar er at vi prøver å finne seerne der de er. Det er ikke en mindre bruk av TV-seing eller bruk av levende bilder, men vi må gjøre oss fortjent til seingen. Vi må finne det gode, norske og nære innholdet.

Les også: Telenor-sjef har sikret TV-avtaler for flere milliarder kroner – over ni av ti har valgt å beholde TV 2 Play

- Vi har en veldig bra plan

TV 2 startet 2022 med svarte TV-skjermer for Telenor-kundene, men den syv uker lange konflikten blekner sammenlignet med konflikten som oppstod med Altibox i april og som varte i nesten syv måneder. TV 2 avsluttet 2022 med en samlet andel på 25,6 prosent av seerne med sine TV-kanaler, ned 1,4 prosentpoeng.

- Når vi oppsummerer året, må vi si oss fornøyd med hva vi har fått ut av det, gitt forutsetningene vi hadde, sier Rønningen.

Han gleder seg over at TV 2-kanalene vokser i målgruppen 20 til 49 år. Der økte den samlede andelen fra 31,0 til 31,7 prosent.

Nå satser kanaldirektøren på at 2023 blir et konfliktfritt år. Fritt for seerforflytning blir det nok likevel ikke.

- Vi ser at veldig store grupper flytter seg til strømmeplattformen vår. Det som er spenningen i år er hvordan lineær-TV i sin tradisjonelle form står seg. Vi har en veldig bra plan og satser mer enn noen gang på å nå publikum med de store formatene våre.

Les også: - For TV 2 har dette handlet om et være eller ikke være

Discovery vokser mest

TV-årets store vinner er Warner Bros. Discovery. Kanalgruppen doblet andelen sin i februar, da de viste vinter-OL i Beijing. For året oppsummert er ikke veksten fullt så stor, men med en andel på 15,3 prosent har Warner Bros. Discovery økt andelen sin med 1,5 prosentpoeng.

Hovedkanalen TVNorge hadde en andel på 6,7 prosent (+ 1,0 prosentpoeng).

Viaplay Group har også mye å feire. Kanalgruppens andel vokser fra 8,0 til 9,1 prosent, mye takket være vintersport og Premier League.

Hovedkanalen TV3 hadde en andel på 4,8 prosent (+ 0,6 prosentpoeng).

Salgsdirektør Henrik Lindback Larsen i Viaplay Group mener flest måneder med vekst og høyest prosentvekst gir deres kanalgruppe rett på vekstvinner-tittelen.

- Til tross for at alle andre kanaler i 2022 har hatt sportsbegivenheter som kommer hvert fjerde år har Viaplay den høyeste veksten av alle kanalhus, sier han.

Les mer: Tour de Ski og hoppuka sørger for nye Viaplay-rekorder: - Å endre seervaner tar tid

De tre NRK-kanalene hadde en samlet nedgang på 1,0 prosentpoeng i 2022. Totalt forsynte statskanalen seg av 41,7 prosent av TV-markedet.

TV-markedet 2022Nedgang for NRK og TV 2

Kanalgruppe 2022 2021 Endring i prosentpoeng
NRK 41,7 42,7 - 1,0
TV 2 25,6 27,0 - 1,4
Warner Bros. Discovery 15,3 13,8 + 1,5
Viaplay Group 9,1 8,0 + 1,1
Andre 8,4 8,5 - 0,1

Kilde: Kantar. TV-seing 10-79 år.

TV 2 taper mest i konfliktfylt år - Discovery er vekstvinner