«Klippekamp» mellom TV 2 og Viaplay i retten – legger frem lave seertall som bevis

- Det er tilsynelatende en nyhet når Haaland scorer og når han ikke scorer, sa Viaplays advokat på rettssakens første dag.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Onsdag startet Viaplay Groups sak mot TV 2 i Oslo tingrett. Det var Kampanje som omtalte konflikten mellom mediehusene først. Viaplays sportssjef Peter Nørrelund gikk hardt ut mot TV 2 i et intervju i Kampanje i august i fjor, kort tid etter at de hadde sparket i gang sin første Premier League-sesong etter overtakelsen fra TV 2.

Da omtalte Nørrelund TV 2s bruk av klipp fra sesongens første Premier League-runder for «ren og skjær tyveri».

- TV 2 går inn og ødelegger våre muligheter for å kapitalisere på våre eksklusive rettigheter. Det kommer til en pris, sa Nørrelund til Kampanje i august.

I september tok Viaplay Group ut stevning med krav om erstatning for TV 2s kringkasting av klipp fra 11 klipp fra Premier League-kamper fra 7. til 27. august og publiseringen av ni av dem på TV2.no.

Les mer: Viaplay anklager TV 2 for Premier League-tyveri - varsler søksmål og millionkrav

- Våre seere forventer dekning

Stridens kjerne er hvorvidt TV 2 kan ta i bruk den såkalte «nyhetsretten» for å formidle bilder fra rettigheten som Viaplay Group har sikret seg eksklusiviteten til. Denne unntaksregelen finner vi i åndsverkslovens paragraf 22 fjerde ledd. Den slår fast at et «fjernsynsselskap» i sine «generelle nyhetssendinger» kan sende «korte utdrag» fra begivenheter som er av «stor interesse for allmennheten».

Viaplay Group mener Premier League-kampene TV 2 har vist utdrag fra ikke er av stor interesse for allmennheten, men TV 2 er – med noen få unntak – uenig.

- Kjernen i nyhetsretten er å sikre at kringkastere som TV 2 og NRK kan vise levende bilder fra viktige sportsbegivenheter, selv om TV-rettighetene er eksklusive hos andre. Norge er en sportsnasjon, og Premier League har en unik posisjon. Denne sesongen er også helt spesiell, med solide prestasjoner fra Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland. Våre seere forventer selvsagt at vi dekker dette i nyhetssendingene, og vi mener at billedbruken er godt innenfor den lovfestede nyhetsretten, skriver sportsredaktør Vegard Jansen Hagen i TV 2 i en e-post til Kampanje.

Det var Viaplays representanter i advokatfirmaet Haavind som tok ordet på rettssakens første dag. Deres påstand er at ingen av de elleve kampene som er omfattet av påstanden er en «begivenhet av stor interesse for allmennheten». De hevder videre at TV 2s publisering på TV2.no ikke omfattes av unntaksregelen.

Store deler av dagen ble brukt til å vise frem klippene som er omfattet av påstanden.

- For at retten skal være i stand til å vurdere spørsmålet om stor allmenn interesse og andre relevante poenger, er det nødvendig å se hvordan klippene ble brukt og omfanget, fremholdt advokat Andreas Bernt i Haavind i Oslo tingrett.

Det er snakk om klipp fra følgende Premier League-kamper i TV 2s lineære nyhetssendinger:

 • Manchester United – Brighton & Hove Albion, 7. august
 • Manchester City – Bournemouth, 13. august
 • Arsenal Leicester – 13. August
 • Brentford – Manchester United, 13. August
 • Chelsea – Tottenham, 14. August
 • Liverpool – Crystal Palace, 15. August
 • Bournemouth – Arsenal. 20. August
 • Newcastle – Manchester City, 21. August
 • Manchester City- Crystal Palace, 27. August
 • Liverpool – Bournenmouth, 27. August
 • Arsenal – Fulham, 27. August.

Viaplay Group peker i tillegg på utdrag fra fire kamper som TV 2 selv har erkjent faller utenfor nyhetsretten. Disse er ikke omfattet av påstanden.

- Nyhet når Haaland scorer og ikke scorer

TV 2 skriver i sitt tilsvar til Oslo tingrett at det er flere forhold som kan bidra til nyhetsinteressen rundt en Premier League-kamp, for eksempel om et av lagene har stor tilhengerskare i Norge, i tilfellet Liverpool og Manchester United, eller om norske profiler spiller i kampen.

Flere av utdragene retten må ta stilling til viser Manchester Citys Erling Braut Haaland eller Arsenals Martin Ødegaard i aksjon. Her mener TV 2 at oppgjøret mellom Manchester City og Bournemouth 13. august er interessant fordi dette var Haalands debut på hjemmebane. Viaplay Group stiller spørsmål ved om interessen var stor blant allmennheten.

- Det er tilsynelatende en nyhet når Haaland scorer og en nyhet når han ikke scorer, sa Viaplays advokat syrlig.

- Det er helt «fair» av TV 2 å mene at det er en nyhet, men Viaplay mener det åpenbart ikke er en stor begivenhet for allmennheten, fortsatte han.

Kampen mellom Arsenal og Leicester 13. august var ifølge TV 2 blant annet interessant fordi det var Martin Ødegaards første hjemmekamp etter at han ble fast kaptein for Arsenal. Viaplay Group påpeker at Ødegaard ikke ble nevnt i innslaget på TV 2-nyhetene.

Andre utdrag mener Viaplay fremstår som rene kampreferat.

TV 2-benken:

Advokatene Sigurd Holter Torp (til venstre) og Severin Slottemo Lyngstad fra Schjødt med juridisk direktør Tomas Myrbostad i TV 2. Foto: Eivor Eriksen

Legger frem lave seertall som bevis

Det svenske strømmeselskapet mener svaret på spørsmålet om kampene er av stor interesse for allmennheten kan finnes i seertallene.

- Vi mener at hvis det er stor interesse for begivenheten blant allmennheten, så vil det gi høye seertall, sa advokat Andreas Bernt.

Onsdag la Viaplay frem seertall fra Kantar som bevis på det motsatte. Av kampene som omfattes av påstanden er Manchester United mot Brighton & Hove Albions mest sett med 45.000 seere. Andre kamper, som Chelsea mot Tottenham, har så lite som 3000 seere ifølge Kantars tall. Tallene inkluderer riktig nok ikke TV-seing som foregår i Viaplays app.

- Man kan innvende at kampene ligger bak betalingsmur med høye priser. Det vil påvirke seertallene, men hvis interessen er stor nok, vil man tro at folk vil betale. Det er det som er forretningsmodellen, sa Viaplays advokat.

Heller ikke kampene som har ligget på den åpne kanalen TV3+ kan skilte med spesielt høye seertall. Her er det Arsenal mot Leicester som er mest sett med 38.000 seere.

- Den kommersielle verdien ligger ikke i hvor mange som ser på, men i hvor mange som er villige til å betale, la advokaten til.

Seertallene er ifølge Andreas Bernt de mest håndfaste bevisene retten har på interessen blant allmennheten.

- Lagmansretten har vært tydelig på at det er de konkrete kampene som skal vurderes, sa han med henvisning til Borgarting lagmannsrett kjennelse i bevisspørsmålet.

- Da hjelper det ikke å si at Premier League generelt har høy interesse. Det bestrider ikke Viaplay. Det er derfor vi er her og derfor rettighetene er så viktige å beskytte, fortsatte han.

Mener TV 2 bryter loven på nett

Retten må også ta stilling til om publiseringen av ni av nyhetssendingene på TV2.no er innenfor lovverket. Åndsverksloven slår fast at nyhetssendingene som utdraget inngår i kan gjøres tilgjengelig på nett. Det er altså lov å publisere hele sendingen, men ikke separate klipp fra kampene.

Viaplay mener på sin side at TV 2s publisering på TV2.no fremstår som enkeltklipp for brukeren, og ikke som nyhetssendinger, og at de derfor er i strid med loven. De viser til at nyhetssendingene presenteres med titler som «Se målene» og «Se Haalands hat trick show» på TV2.no. Når leserne trykker på saken må de først se én til to reklamefilmer, før videospilleren går rett på den delen av nyhetssendingen der målene vises.

- Hele nyhetssendingen ligger fysisk her, men det er ikke det som oppfattes når brukeren klikker her, sier Viaplays advokat.

Noen av utdragene fra kampene vises ifølge Viaplay Group i nyhetssendinger på TV 2 mens kampene pågår. Deretter legges sendingene med utdragene rett ut på nett ved kampslutt.

- Bruker TV 2 klipp i en nyhetssending mens kampen pågår lineært for å ha et klipp til bruk i nettssak når kampen er ferdig? spurte advokat Andreas Bernt retorisk.

Kampanje har forelagt TV 2 dette spørsmålet, men de har ikke svart. Viaplay ønsker ikke å kommentere saken overfor Kampanje mens rettssaken pågår. Torsdag tar TV 2s advokater ordet i Oslo tingrett.

«Klippekamp» mellom TV 2 og Viaplay i retten – legger frem lave seertall som bevis