TV 2-direktør om TV-konflikten: - Opplevde Viaplay som relativt aggressive

TV 2-topper inntok vitneboksen i «klippekampen» i Oslo tingrett fredag.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Sportsredaktør Vegard Jansen Hagen i TV 2 forsvarte kanalens bruk av klipp fra Premier League da han inntok vitneboksen i Oslo tingrett fredag. TV 2 er saksøkt av rettighetshaver Viaplay Group for å ha vist utdrag fra elleve Premier League-kamper fra 7. til 27. august i fjor, og for ha publisert åtte av dem på TV2.no.

TV 2 mener de holder seg innenfor den såkalte nyhetsretten fordi kampene er «begivenheter av stor interesse for allmennheten», slik åndsverksloven åpner for. Hva som er, og ikke er, av stor allmenn interesse er derfor helt sentrale spørsmål i den pågående rettssaken.

Ifølge TV 2-redaktøren er den norske interessen for Premier League ikke bare stor, men rekordstor akkurat nå.

- Jeg må nesten sette dessverre i parentes, med tanke på hvordan rettighetsbildet har skiftet, sa Vegard Jansen Hagen i retten.

Tidligere i dag var det sportssjef Peter Nørrelund i Viaplay som vitnet: Viaplays sportssjef måtte svare om NRK-avtale og Kampanje-intervju: - Skulle nok ikke ha gjort det

- Finnes en allmenn interesse for nyheter fra Premier League

Sportsredaktøren hadde med seg flere tall for å dokumentere påstanden. Siden 1. juni 2019 har artikler om Premier League generert drøye 200 millioner sidevisninger på TV2.no. Det er nesten like mange som all annen sport til sammen og mer enn dobbelt så mange som vintersport.

- Det illustrerer til en viss grad interessen for dette, sa Jansen Hagen.

I innledningsforedraget til advokatfirmaet Schjødt ble det nevnt at rundt 200.000 kunder hadde tilgang til Premier League da TV 2 satt på rettighetene i fjor. Vegard Jansen Hagen mener imidlertid at interessen for ligaen er større enn dette tallet gir inntrykk av.

- I bunnen ligger det en «hardcore» fanskare med stor betalingsvilje knyttet til Premier League, men det finnes en allmenn interesse i den norske befolkningen når det gjelder nyheter fra Premier League, spesielt knyttet til de mest populære klubbene og spillerne. Vi er i den fantastiske posisjonen at vi har to av de beste og mest omtalte spillerne, sa han med henvisning til Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard.

Les også: TV 2 slår tilbake mot Viaplay i retten: - Har et stort forklaringsproblem

Brøt egne retningslinjer fire ganger

Da Premier League-rettighetene skiftet hender fra TV 2 til Viaplay i fjor sommer etter 12 år hos førstnevnte, skal forvaltningen av den såkalte nyhetsretten ha vært tema i TV 2s sportsredaksjon. Ifølge juridisk direktør Tomas Myrbostad, som vitnet tidligere på dagen, hadde de Viaplays søksmål av VGTV i 2021 for ulovlig bruk av klipp fra sportssendinger friskt i minne. VG ble dømt i Oslo tingrett, men partene inngikk senere forlik og dommen er derfor ikke rettskraftig.

- Vi opplevde Viaplay som relativt aggressive når det kommer til å beskytte rettigheter. Det var en faktor vi tok i betraktning da vi vurderte hvilken linje vi skulle legge oss på, sa Myrbostad.

TV 2s sportsredaksjon skal likevel ha valgt å gå proaktivt til verks og tok initiativ til et møte før sommeren om hvordan de kunne dekke den engelske toppserien innenfor nyhetsrettens begrensinger.

- Vi visste at vi måtte ta andre hensyn enn vi tidligere har gjort. Dette er folk som har jobbet i tolv år med Premier League og er vant til å legge ut alt uten begrensinger, sa Myrbostad.

Det skulle likevel ikke ta lang tid før reaksjonene fra Viaplay kom. Allerede 8. august, tre dager etter at sesongen var sparket i gang, sendte sportssjef Peter Nørrelund en protest til TV 2 på deres klipp-bruk. 

Partene inngikk en muntlig avtale om å møtes, men disse planene gikk i vasken da Nørrelund oppfattet at TV 2 fortsatte å benytte seg av klipp i strid med loven i andre serierunde. Samme uke varslet Peter Nørrelund søksmål mot TV 2 i Kampanje.

- Jeg oppfattet at Viaplays forventning var at vi skulle instruere nyhetsredaksjonen til å slutte å bruke klipp, sa Myrbostad i retten.

26. august formulerte TV 2 skriftlige retningslinjer for dekningen i et brev til advokatfirmaet Haavind. Her lister TV 2 opp flere eksempler på hva redaksjonen legger vekt på når de skal vurdere om kampene oppfyller kriteriene som utløser nyhetsretten:

  • Om kampen har lag med en stor tilhengerskare i Norge.
  • Om det er en uvanlig kamp, for eksempel første hjemmekamp.
  • Om norske profiler spiller kampen, og om de utmerker seg.
  • Om det skjer uvanlige eller ekstraordinære ting i kampen.

TV 2 har selv erkjent at har sendt utdrag fra fire kamper som ikke oppfyller disse kriteriene. Disse utdragene er ikke omfattet av påstanden.

- Det skyldes beslutninger som tas under stort tidspress og turnus med forskjellige folk på jobb. Informasjonen ble ikke formidlet godt nok til folk som ikke var på møtet, så vi hadde et par episoder der vi ikke gjorde det vi hadde planlagt å gjøre, sa Myrbostad.

Ba Viaplay om klippavtale

Dersom Oslo tingrett kommer frem til at TV 2 opererer innenfor nyhetsretten i sine lineære nyhetssendinger, mener Viaplay at kanalen uansett bryter loven når klippene publiseres på nett. Loven åpner for at sendingene kan publiseres på nett i ettertid, men Viaplay mener sendingene fremstår som rene klipp.

De viser til at nyhetssendingene presenteres med titler som «Se målene» og «Se Haalands hat trick show» på TV2.no. Når leserne trykker på saken må de først se én til to reklamefilmer, før videospilleren går rett på den delen av nyhetssendingen der målene vises.

TV 2s juridiske direktør forteller at de på eget initiativ har valgt å fjerne lenken til nyhetssendingene fra nettsakene etter 36 timer.

- Mange av reaksjonene vi har fått fra Viaplay knytter seg til bruken på nett, så når nyhetsformålet er oppfylt, fjerner vi lenken fra åpne saker, sa Myrbostad.

Viaplay har inngått avtaler med VGTV og NRK om bruk av Premier League-klipp på nett. Da TV 2 etter nyttår tok kontakt med Viaplay for å etterspørre en lignende avtale, skal kanalen ha blitt avvist.

- Jeg oppfattet dette som et tydelig nei fra Viaplay, sa Tomas Myrbostad i retten.

Det er satt av fire dager til saken i Oslo tingrett. Mandag er siste dag.

Les mer: «Klippekamp» mellom TV 2 og Viaplay i retten – legger frem lave seertall som bevis

TV 2-direktør om TV-konflikten: - Opplevde Viaplay som relativt aggressive