TV 2 henter inn BCG - skal granske alle tv-avtaler

- Vi har lite å gå på, svarer produksjonsbransjen.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken og Dag Robert Jerijervi

Tidlig i mai kunne Kampanje avsløre at det ville komme en historisk nedbemanning i TV 2. Kuttplanene ble dagen etter Kampanjes sak tema på et stort allmøte i TV 2. Da presenterte TV 2 strategiplanen «TV 2 i 2020», som både styre, ledelse og tillitsvalgte har jobbet på spreng med i flere måneder. TV 2-sjef Olav Sandnes kunne fortelle at tv-konsernet skulle kutte kostnadene med 350 millioner kroner. Samtidiig varslet TV 2-sjefen om at alle ansatte vil bli tilbudt sluttpakker.

Arbeidet med å kutte kostnader i TV 2 har pågått i flere måneder. Håkon Knoph, som startet i TV 2 ved årsskiftet, kom fra konsulentselskapet PwC til stillingen som strategidirektør i TV 2. I tillegg har Olav Sandnes, som selv har en bakgrunn fra konsulentbransjen, også satt det danske konsulentselskapet Qvartz på jobben med å analysere mediemarkedet og sette på tiltakene som skal sikre TV 2 og de danske eierne Egmont en fortsatt lønnsom tv-virksomhet i Norge. Nå er også det kjente konsulentselskapet Boston Consulting Group (BCG) hentet inn av TV 2-ledelsen. Etter det Kampanje forstår skal BCG blant annet finlese alle avtaler mellom TV 2 og eksterne leverandører av serier, underholdning og annet innhold.

- Boston Consulting Group er hentet inn for å jobbe med hele «2020»-prosjektet. En liten del av deres bidrag i prosjektet er å se på budsjettene, kostnader og andre aspekter ved norske og internasjonale innkjøp av produksjoner, forteller TV 2-direktør Trond Kvernstrøm til Kampanje.

- Har TV 2 som mål å redusere kostnadene ved innkjøp av innhold?

- Vi må først bli ferdig med denne prosessen før vi går ut og kommenterer hva vi har konkludert med.

- Du har selv jobbet innen tv-produksjon og bransjen har lenge snakket om lave marginer og dårlig lønnsomhet. Hva tror du tv-produksjonsselskapene sier hvis TV 2 vil ha enda lavere priser?

- Jeg tror ikke vi skal konkludere med at det er det som vil skje, men dette vil jeg ikke uttale meg om nå. Først må vi komme til bunns i dette arbeidet og prosessen vil pågå en stund.

- Vil fortsatt ha attraktivt tilbud
- Tror du TV 2 vil være i stand til å hamle opp med konkurrentene etter kostnadskutt og nedbemanning?

- Ja, det har jeg absolutt tro på! Vi møter konkurranse fra internasjonale kringkastere og strømmetjenester, men jeg tror alle de tradisjonelle kringkasterne  NRK, TV 2, MTG og TVNorge i fremtiden vil ha et attraktivt tilbud. TV 2s gull er nyheter, sport og underholdning, og jeg tror vi fortsatt vil ha en større andel av norske programmer enn de internasjonale konkurrentene.

- Du tror ikke kuttene i TV 2 vil rokke ved kvaliteten på innholdet?

 - TV 2 er ikke i en unik situasjon. Mange mediehus kutter kostnader, som for eksempel de nasjonale avishusene, TVNorge og MTG. TV 2s mål er å komme styrket ut av denne prosessen.

- I mediebransjen er det en del som er skeptiske til konsulentselskaper som BCG. Hva er ditt inntrykk av konsulentene?

- Det ønsker jeg ikke å uttale meg om.

Les også: TV 2-redaktør: - Det er grunn til å være bekymret

- Det er ikke forsvarlig å drifte på lavere marginer enn vi allerede har. Petter Testmann-Koch

Fremantle: - Har lite å gå på
Daglig leder i Fremantle Media Norge, Petter Testmann-Koch, overser produksjonen av noen av TV 2s aller største flaggskip, som «Idol», «Norske talenter» og «Jakten på kjærligheten». Han har kjennskap til konsulentes inntog i TV 2 og er i utgangspunktet positivt innstilt til prosessen, med et visst forbehold.

- Jeg synes det er kjempebra at TV 2 leter etter muligheter for å optimalisere driften sin, og hvis de kommer frem til resultater som tjener dem, så håper jeg det tjener bransjen også med et fortsatt godt produksjonstrykkk, sier Testmann-Koch til Kampanje.

Han mener imidlertid det er en forutsetning at marginene til produksjonsselskapene skånes.

- Dette handler om to ting: forventninger og krav fra kanalen med tanke på leveranse, og at marginene til produksjonsselskapene allerede er presset. Det er ikke forsvarlig å drifte på lavere marginer enn de vi allerede har.

Fremantle-sjefen viser til en gjennomsnittlig fortjeneste i internasjonalt-eide produksjonsselskaper på fem prosent.

- Skeptisk til konsulenter
- Ser du åpenbare måter å effektivisere produksjoner på samtidig som man skåner bunnlinjen til produksjonsselskapene?

- Det er ikke helt åpenbare steder, men igjen handler det om forventningene fra kanalen. Vi sitter med arbeidsgiveransvar for alt crew og personell som er organisert gjennom Virke, som har profesjonalisert og ryddet opp i rettighetene til tv-arbeiderne, sånn at vi som produksjonsselskap har lite å gå på. Det er realiteten.

- Tror du konsulentbransjen har komeptanse til å finne forsvarlige produksjonsmodeller?

- Jeg er generelt skeptisk til å bruke masse penger på konsulenter som jakter profitt, men vi er selvfølgelig opptatt av å høre på gode råd hvis de finner verdifull innsikt.

Mastiff: - Godt innhold koster
- Jeg tenker at det er helt fint at TV 2 gjennomgår alt. Det er sånn den nye medievirkeligheten er, sier administrerende direktør Kathrine Haldorsen i produksjonsselskapet Mastiff.

Hun understreker at hun ikke selv kjenner til prosjektet TV 2 har gående med Boston Consulting Group, men at hun uttaler seg på generelt grunnlag.

- Vi er innstilt på å finne nye måter å produsere mer kostnadseffektivt på, selv om det ikke er sånn at vi har mye å gå på, sier hun.

Mastiff-sjefen mener dette også er et spørsmål om hvilket innhold man ønsker å satse på.

- Det er en del produksjoner som er billigere enn andre, men jeg vil påstå at godt innhold koster penger uansett, og det vil det alltid gjøre. Det er dyrt å bruke norsk crew i tv-produksjoner. De har korte dager og mange bestemmelser som gjør at det koster penger. Man kan godt ta bort et kamera, men det er arbeidsfolk som koster.

Hun mener Mastiffs satsing på faktabaserte programmer som «TV 2 hjelper deg» og «Matkontrollen» gjør selskapet godt rigget til å produsere kostnadseffektivt. Mastiff fikk nylig også i oppdrag å produsere «God kveld Norge» for TV 2.

- Vi har så mye synergi mellom de ulike programmene som gjør at vi kommer til å levere bra også de neste tre årene, sier Haldorsen.

Tar kvelden: Mastiff-sjef Kathrine Haldorsen (til venstre) inngikk nylig en avtale med programdirektør Jarle Nakken i TV 2 om å overta produksjonen av «God kveld Norge» med Dorthe Skappel, som tidligere har vært produsert internt. Foto: TV 2.

BCG vil ikke kommentere
Boston Consulting Group vil ikke kommentere prosjektet de har gående med TV 2, på bakgrunn av standardavtalen de har med sine klienter, forteller seniorpartner og daglig leder Øyvind Torpp.

Etter det Kampanje kjenner til, er dette første gang BCG-konsulentene er inne i Egmont og TV 2, men selskapet har tidligere erfaring fra den norske mediebransjen. Blant annet hentet nåværende NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen inn BCG både i sin tid som redaktør i Dagbladet og som Amedia-sjef.

På oppfordring fra Kampanje maler Torpp opp følgende bilde av utfordringene mediebransjen står overfor, hvor han legger vekt på at innhold blir enda viktigere.

- I forhold til mediemarkedet generelt ser vi en hurtig og akselererende utvikling – hvor de tradisjonelle forretningsmodellene settes under press. Konkurransen fra nye og internasjonale aktører er stor – og det setter krav til kostnadseffektivitet i alle ledd av verdikjeden. I stadig økende grad er relevant og unikt innhold avgjørende konkurranseparameter, skriver han i en e-post.

TV 2 henter inn BCG - skal granske alle tv-avtaler