Reklame-veteran selger seg ut av North Alliance

Tror byråbransjen kan bli det neste store for private equity-selskapene.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Helge Onsum har ikke ligget på latsiden etter at han gikk av som toppsjef i mediebyrågruppen Aegis og leder av mediebyråene Carat og Vizeum i 2012. Onsum har de siste årene rukket å være med på å gründe den nordiske og etter hvert svært så internasjonale byrågruppen The North Alliance sammen med Thomas Høgebøl samt gå inn som styreleder og eier i flere norske kommunikasjon- og teknologiselskaper.

Nå selger Onsum seg ut av The North Alliance (Noa), selskapet som på bare noen år har bygd seg opp fra null til en omsetning på én milliard kroner, og som nylig ble solgt til det private investeringsselskapet Norvestor med en selskapsverdi på rundt en milliard kroner.

- Jeg har solgt meg helt ut av Noa. Det hadde jeg muligheten til i og med at jeg ikke jobbet aktivt i selskapet. Det er mulig jeg også kunne vært med videre, men jeg synes det var en god timing for å selge meg ut, sier Onsum til Kampanje.

Det var tidligere i sommer at Kampanje kunne fortelle at det private investeringsselskapet Capman solgte seg ut av byrågiganten The North Alliance på en prising til over en milliard kroner, inkludert gjeld. Kjøperen ble altså et annet private equity-selskap med navn Norvestor.

Les også: Capman ute av North Alliance - Høgebøl klar med ny eier

- Var ikke naturlig for meg å sitte og eie i Noa

Onsum sier det også «var naturlig å selge seg ut» da han de siste årene har tatt på seg en rekke styrelederverv i byråer og selskaper som opererer i det samme markedet som Noa, en byrågruppe som teller selskaper som Anorak, Making Waves, svenske Åkestam Holst og danske &Co,

- Jeg jobber såpass sentralt i andre deler av den samme bransjen som Noa er i. Da var det ikke naturlig for meg å sitte og eie i Noa når de nå fikk en ny eier, sier han.

Onsum har et stykke tid sittet med styrelederansvaret i Oculus, reklamebyrået Naug & Venner, digitalbyrået Good Morning og teknologiselskapet Recheckit og han kan fortelle at nye og tilsvarende oppgaver venter både i et større analyseselskap og et av landets største mediebyråer. Onsum var også styreleder i Red-gruppen i flere år før salget til Dentsu Aegis Network.

Det var mange oppturer og nedturer og krevende. Da er det hyggelig å få betalt.

Onsum vil ikke si hvor stor eierandel han nå selger til de nye Noa-eierne Norvestor. Men etter det Kampanje kjenner til eide Onsum og medgründer Thomas Høgebøl under ti prosent av selskapet ved oppstart i 2013.

- Utgangspunktet var at Thomas Høgebøl og jeg eide like mye, og så har jeg solgt meg litt ned underveis.  Det var likevel en hyggelig andel jeg satt igjen med, men som jeg alltid sier om eierskap: Det er mye bedre å eie litt mindre av noe som blir veldig stort, enn å eie mye av noe som ikke blir så stort, sier han.

- Og hva fikk du betalt?

- Nei, det er vel ikke noe poeng å si, men det har vært en hyggelig reise.

- Er det en av de bedre investeringene du har gjort?

- Ja, det er det. Men da vil jeg legge til at det tok to år å skape Noa – og det var ikke noen ni til fire-jobb. Det var mange oppturer og nedturer og krevende. Da er det hyggelig å få betalt for det og at Høgebøl, som har stått i dette i over fire år, også får igjen for innsatsen, sier han.

- Mange byråmiljøer er i bevegelse

For der Helge Onsum aldri jobbet aktiv i selskapet, er Høgebøl i dag fortsatt administrerende direktør og konsernsjef i The North Alliance og skal også være med på reisen under det nye eierskapet til Norvestor.

Les også: Ny North Alliance-eier setter tøffe mål for Høgebøl & Co

- Jeg mener Noa er godt posisjonert i dag. Men det er en del forretningsområder de ikke er inne på. Det blir spennende å se hvilke områder de velger å gå inn på for å styrke konseptet de allerede har. De er ikke inne i viktige forretningsområder som kundelojalitet, kundeklubber og CRM for eksempel, sier Onsum

I forrige uke kunne Kampanje beskrive et byråmarked der «alle snakker med alle» og «hektisk møteaktivitet» og hemmelige samtaler som holdt på å ende i etableringen av et nytt superbyrå bestående av SMFB, Los & Co og In Sight.  Onsum er ikke overrasket.

Les også: Hadde hemmelige samtaler - ville bygge nytt, norsk superbyrå

- Ja, det er en veldig bransjeglidning der ute og mange byråmiljøer er i bevegelse. Mange har fått det til bra selv, men ser at skal de komme seg videre må de alliere seg med miljøer som har annen kompetanse, sier han.

Han sier han fortsatt «heier på Noa fremdeles» selv om han i dag er ferdig som eier i selskapet

- Ja, jeg heier på Noa videre. Nå er selskapet solgt til en ny finansiell partner og jeg vil anta at med Norvestor som eier vil den videre veien handle om organisk vekst og ytterligere oppkjøp. Men jeg er rimelig sikker på at neste partner blir en industriell partner

Det blir vel en lang og hyggelig sommerferie i hvert fall. Helge Onsum

Tror på mer private equity

Norvestor har allerede vært ute med sine målsetninger om doble omsetningen til to milliarder og øke lønnsomheten samtidig som Noa-sjef uttrykte at han ikke var skuffet over at det ble en ny finansiell aktør som overtok deler av eierskap og ikke en av de store kommunikasjonsgigantene.

- Er det sunt med 3-5 år til med en finansiell eier?

- Jeg tror Norvestor er en veldig bra, finansiell partner for Noa, fordi de har interesse for og kan bransjen vår. De har store ambisjoner, sier han.

Han utelukker ikke at de såkalte private equity-selskapene nå ser med større appetitt på kommunikasjonsindustrien, en bransje investeringsselskapene har skydd i mange år.

- Det er det vi kaller en people business og kreative mennesker du ikke har full styring på. Det var det mange som var skeptiske til da vi var ute og presenterte Noa første gang til finansmiljøene, sier han.

En av årsakene til at finansbransjen nå ser på byråmarkedet med mer sultne øyne er fremveksten av stadig større miljøer med omsetning på over én milliard kroner. Både Red-gruppen, som nylig ble kjøpt opp av Dentsu Aegis Norway, North Alliance og mediehuset Allers byråsatsing Ahead har på noen år bygget seg opp til en omsetning på over milliarden og som dermed begynner å bli interessante for ikke bare tradisjonelle kommunikasjonsgiganter som WPP, Omnicom og Publicis, men også helt nye aktører som konsulentselskapene, mediehus og private investeringsselskaper.

Les også: Rekordresultat for Høgebøl - passerer milliarden i omsetning

- Investorene ser seg om etter nye markeder. Det er en del PÈ-selskaper som allerede har kjøpt kommunikasjonsselskaper og teknologibedrifter rettet inn mot markedsføring. Man ser at det går, og ser du på Norge og Norden så har du Noa som var vellykket. I tillegg er det mye penger ute blant investorene, og i mange av de tradisjonelle virksomhetene som denne typen investorer har kjøpt, som retail, er det både trangt inn døra, mange selskaper er kjøpt allerede og mange leverer ikke lenger like godt som de har gjort historisk på grunn av ehandel og nye aktører som Amazon, sier han.

- Så da gjenstår det vel bare å spørre hva du skal bruke pengene fra Noa på?

- For det første er det ikke så fantastisk mye som man kanskje kunne trodd hvis man bare leste overskriftene i avisene, men det blir vel en lang og hyggelig sommerferie i hvert fall, sier Onsum.

I lys av den store konsolideringsbølgen som preger kommunikasjonsindustrien akkurat ser Kampanje nærmere på de mange formene for eierskap i byråbransjen! Følg med på Kampanje Premium i sommer! 

Reklame-veteran selger seg ut av North Alliance