Hadde hemmelige samtaler - ville bygge nytt norsk super-byrå

Oppkjøp og fusjoner preger Byrå-Norge. - Jeg skjønner at folk snakker sammen, sier byråleder.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman og Knut Kristian Hauger

Oppkjøp og sammenslåinger - eller konsolideringer som det heter på finansspråket - rir den norske og nordiske kommunikasjonsindustrien for tiden. Kampanje har over en lengre periode skrevet om Dentsu Aegis Network Norways kjøp av Red-gruppen og lenge fulgt oppkjøpsraidet til The North Alliance på det nordiske markedet - og mer skal det tydeligvis komme.

Flere kilder med god innsikt i den norske kommunikasjonsbransjen snakker om en bransje preget av «en hektisk møteaktivitet».

- Det er veldig mye som rører seg nå. I dag snakker alle med alle, sier en kilde til Kampanje.

Les også: Dentsu kjøper Red-gruppen - blir landets største byrågruppe

Les også: Kjøper digitalt designbyrå: - Vi har hatt en enorm utvikling i Danmark

Det er samtalene og forhandlingene som lykkes man stort sett hører om i mediene. Men det er ikke alltid man lykkes. Kampanje kan i dag avsløre planene som fant sted før jul i fjor der reklamebyrået SMFB sammen med Los & Co og mediebyrået In Sight skal ha diskutert og forsøkt å forhandle seg frem til en sammenslåing. Finansrådgiverne i et selskap som heter KWC skal ha vært brukt i prosessen, og en initiell verdivurdering av de tre byråene slått sammen skal ha ligget på rundt 240 millioner kroner. Men slik Kampanje kjenner prosessen, skal samtalene, som foregikk rundt årsskiftet, til slutt ha strandet på grunn av for stor eiermessig kompleksitet.

De hemmelige planene skal ha vært en av de store «snakkisene» under reklamefestivalen i Cannes tidligere i år.

Vil ikke kommentere planene

Byrålederen i SMFB, Kristian Schøning-Kristiansen, sier han ikke ønsker å kommentere Kampanjes opplysninger.

- Men har dere vært i noen konkrete samtaler med andre byråer?

- Ingen kommentar, sier han hemmelighetsfullt.

Kristiansen sier han kjenner seg igjen i en beskrivelse av byrå-Norge som preges av konsolideringer og «der alle snakker med alle».

- På generelt grunnlag er konsolidering i bransjen spennende. Jeg skjønner at folk snakker sammen om hvordan man kan bli bedre. Noen kunder vil ha flere byråer og noen vil ha færre byråer, så her er det ingen fasit.

SMFB har selv en historie som er preget av oppstart og oppkjøp. Byrået slapp tidlig inn det svenske Forsman & Bodenfors reklamebyrået på eiersiden, men i 2016 solgte det svenske byrået seg ut av byrået og de norske partnerne tok igjen over eierskapet.

- Hvor er SMFB om fem år? Har dere slått dere sammen med noen andre da?

- Vi er opptatt av hvordan vi til enhver tid kan håndtere kundene våre på en best mulig måte, og i den sammenheng ser vi på alle muligheter. Vi har utrolig godt driv og vil fortsette med å utvikle oss i tiden som kommer. Men vi kan ikke utelukke noe som helst i løpet av en så lang periode som fem år - i denne bransjen endres spillereglene på sesongbasis, ikke årsbasis, sier han til Kampanje.

Reklamebyrået SMFB kunne denne uken fortelle at byrået samt datterselskapene SMFB Engine og SMFB Factory hadde snudd et minusresultat i 2016 til overskudd i 2017.

Les også: SMFB snudde skuta - går fra minus til pluss

I denne bransjen endres spillereglene på sesongbasis, ikke årsbasis Kristian Schøning-Kristiansen

- Vi vil se større enheter fremover

Arbeidende styreleder i Los & Co, Jan Christian Fosseidbråten, sier følgende når Kampanje tar kontakt;

- Dette kan jeg ikke kommentere utover at vi snakker med mange hele tiden. De siste årene har derfor Los & Co slått seg sammen med Jimmy Royal og gjennomført et oppkjøp av Neue Design. Jeg tror vi i bransjen vil få se større enheter fremover, sier Fosseidbråten.

Fjoråret endte med en byråinntekt på 74,3 millioner kroner og en samlet omsetning på 139,1 millioner kroner for Los & Co.

- Skal du vokse må du enten gjøre det gjennom rekruttering eller oppkjøp, men i en industri og i en bransje hvor utviklingen går så fort tror jeg vi vil få se flere strukturelle endringer på det norske og det nordiske markedet, sier han.

Heller ikke partner og daglig leder i mediebyrået In Sight er særlig snakkesalig når Kampanje ringer Geir Kjærnes. 

- Dette har jeg ingen kommentarer til, sier Kjærnes. 

Ville vært større enn Try

Dersom planene om å slå sammen SMFB med Los & Co og In Sight hadde blitt en realitet ville det norske byråmarkedet ha fått en aktør med omsetning på nær 800 millioner kroner – og dermed større enn hele Try-konsernet, som hadde en omsetning på i underkant av 600 millioner kroner i 2017. 

Det nye superbyrået ville over natten tatt opp kampen og vært på størrelse med selskaper som Red-gruppen, The North Alliance og mediekonsernet Aller Medias byråsatsing Ahead.

Dette er alle byråer som på relativ kort tid har bygget seg opp en omsetning på over én milliard kroner og som dermed begynner å bli interessante for ikke bare tradisjonelle kommunikasjonsgiganter som WPP, Omnicom og Dentsu, men også helt nye aktører som mediehus og private investeringsselskaper.

Les også: Rekordresultat for Høgebøl - passerer milliarden i omsetning

Med unntak av Ahead har da også både North Alliance og Red gruppen rukket selv å bli kjøpt opp  allerede. Da Kampanje snakket med North Alliance-sjefen Thomas Høgebøl i forbindelse med investeringsselskapet Norvestors oppkjøp av North Alliance, sa han følgende:

- Det går mot økt konsolidering i markedet, og North Alliance har store ambisjoner.  Kundene har fått øynene opp for verdien av å ha en partner som kan bistå innenfor design, kommunikasjon og teknologi i stor skala på tvers av Norden og internasjonalt, sa Høgebøl.

Les også: Capman ute av North Alliance - Høgebøl klar med ny eier

I lys av den store konsolideringsbølgen som preger kommunikasjonsindustrien akkurat nå vil Kampanje utover sommeren se nærmere på de mange formene for eierskap i byråbransjen! Følg med på Kampanje Premium i sommer! 

Hadde hemmelige samtaler - ville bygge nytt norsk super-byrå