Verdsetter Nettavisen til 100 millioner etter splitten fra Egmont - slik gjorde de opp regningen

- Utviklingen til Nettavisen forsvarer verdivurderingen, mener Amedia-sjef Are Stokstad.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Mediehuset Nettavisen hadde en inntektsnedgang på 23,1 prosent i fjor. Nedgangen skyldes at 2018 ble et omstillingsår for selskapet, som i ni år har vært eid 50-50 av Amedia og Egmont Publishing. I fjor tok Amedia tok fullt eierskap i Nettavisen, mens Egmont Publishing overtok bloggsatsingen og nettmagasinene Side 2 og Side 3, og med det i underkant av en tredjedel av virksomheten.

Driftsresultatet ble på ni millioner kroner, en nedgang på 24 prosent sammenlignet med 2017-resultatet.

Administrerende direktør og ansvarlig redaktør, Gunnar Stavrum, sier til Kampanje at de har vekst i den gjenværende virksomheten i selskapet, noe som synliggjøres ved at inntektene falt med mindre enn en tredjedel.

- Vi hadde store omstillings- og engangskostnader i fjor, så det reelle driftsresultat var på 14,7 millioner kroner, mot 10,1 millioner året før. Det er det beste driftsresultatet i Nettavisens historie. Tatt i betraktning at dette var et veldig krevende omstillingsår, der vi måtte snu på mye, synes jeg resultatet var akseptabelt, sier Stavrum.

Les også: Advarer Medie-Norge mot tsunami: - Kommer til å ligge aviser igjen på slagmarken

Måtte ut med rundt 25 millioner kroner

I årsresultatet til Amedia Lokal, som er Mediehuset Nettavisens nye morselskap, står Nettavisen oppført med en bokført verdi på 97,3 millioner kroner etter splitten fra Egmont.

- Dette er verdivurderingen vi gjorde i forbindelse med overføringen av aksjene fra Amedia Utvikling til Amedia Lokal, som eier Amedias øvrige avisvirksomheter, sier konsernsjef Are Stokstad i Amedia til Kampanje.

Etter det Kampanje har grunn til å tro, speiler denne verdivurderingen den som ble gjort da Amedia og Egmont Publishing forhandlet om fisjonen i 2017. I den sammenheng skal det ha bli satt en verdi på i underkant av 50 millioner kroner på Blogg.no, Side 2, Side 3 og NA Livsstil, noe som tilsvarer en tredjedel av den totale virksomheten. Det betyr at Amedia i tillegg måtte ut med omtrent 25 millioner kroner for å sikre seg fullt eierskap i Mediehuset Nettavisen etter at de hadde gitt slipp på magasin- og bloggvirksomheten.

Are Stokstad ønsker ikke å kommentere summen, men sier i en kommentar:

- Nettavisens utvikling forsvarer den verdien vi har satt på selskapet.

Økonomidirektør Anne Mari Nordbø i Egmont Publishing vil heller ikke kommentere detaljene i avtalen. I Egmont Publishings årsrapport heter det at de har fått 40 millioner kroner i gevinst på salget av aksjene i Mediehuset Nettavisen.

Det kommenterer Nordbø slik:

- Dette var et felleseid selskap mellom Amedia og Egmont, og så solgte Egmont Nettavisen-delen og kjøpte Side 2, Side 3 og Blogg.no. Dette er den finansielle transaksjonen, sier hun.

- Begge parter gjorde et godt kjøp

Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum ønsker ikke å gå i dybden på verdivurderingen av selskapet han leder.

- Jeg er den siste mannen i Norge som bør uttale meg om den, men jeg sa både til Egmont og Amedia da avtalen var gjort at jeg mente begge parter hadde gjort et godt kjøp, sier Stavrum til Kampanje.

Styret i Mediehuset Nettavisen trekker frem vekst i forretningsområder som videoannonser og podcast, samt lanseringen av et nytt plussprodukt og at nettavisen har opprettholdt posisjonen som et av Norges fem største medier på nett og mobil, som noen av fjorårets meritter.

- Er det så mye penger å hente i podcast?

- Det er mer enn null, så det er mulig å tjene penger på podcast, men det er ikke noe å bli rik på, sier Stavrum.

- I dag er de to store vekstområdene abonnementsinntekter og videoannonsering, legger han til.

- Har alltid vært pragmatiske

Abonnementsproduktet NA+ genererte 2,8 millioner kroner i inntekter i fjor. Til sammenligning hentet Nettavisen 98,3 millioner kroner i annonseinntekter. NA+ har i dag 11.000 betalende abonnenter.

- Her har dere gått fra en nullvisjon til et vekstområde?

- Hehe. Vi har alltid vært pragmatiske. Det er ikke så godt kjent, men tidlig på 2000-tallet foreslo Nettavisen sammen med TV 2 at alle større nettsteder måtte stenge og ta seg betalt, så vi har ikke vært prinsipielt imot abonnementsinntekter, men vi har ventet på at markedet skal bli modent. Det har det absolutt blitt.

Han påpeker at timing er noe av det vanskeligste i mediebransjen.

- Bommer du på den, så ser det feil ut uansett.

Resultat 2018Slik gikk det da blogg- og magasinvirksomheten ble skilt ut i Nettavisen

Mediehuset Nettavisen 2018 2017 Endring i prosent
Driftsinntekter 100,6 130,9 - 23,1
Driftsresultat 9 11,9 - 24,3
Resultat før skatt 9,1 10,2 - 10,8

Alle tall i millioner kroner.

Verdsetter Nettavisen til 100 millioner etter splitten fra Egmont - slik gjorde de opp regningen