Discoverys sportssjef tviler på OL-avlysning - men koronatiltak setter en stopper for «banebrytende» TV-planer

Sportssjef Morten Johannessen ville «teleportere» utøvere fra Tokyo til Oslo.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Fredag braker det – trolig – løs i Tokyo og Discovery kan endelig ønske seerne velkommen til sine aller første sommer-OL-sendinger. Omstendighetene er alt annet enn ideelle, og Discovery-ledelsen må leve med at OL-sjef Toshiro Muto så sent som denne uken ikke ville utelukke at lekene kan bli avlyst i siste liten, sett i lys av smittesituasjonen i den japanske hovedstaden.

Den oppsiktsvekkende uttalelsen falt på et pressemøte tirsdag der OL-toppen ifølge NTB sa at han vil følge nøye med på smittetallene og holde samtaler med andre deler av organisasjonen dersom det blir nødvendig.

Discoverys norske sportssjef Morten Johannessen, som er i full sving med de siste forberedelsene i studioet deres i Nydalen, mister ikke nattesøvnen av det. Han tviler på at lekene blir avlyst. 

- Det ligger så mye innsats av frivillige og arbeid i å sikre arenaene, et helt år etter at det i det hele tatt skulle ha funnet sted, og det er enormt mye penger involvert, i tillegg til symbolverdien av at verden trenger noe annet å tenke på i en pandemi, at det sitter ekstremt langt inne å skulle avlyse, sier han til Kampanje.

Sportssjefen tror utspillet først og fremst dreier seg om å strekke ut en hånd til det japanske folket, hvor motstanden mot lekene fortsatt er stor.

- Er det én ting vi har lært, så er det at pandemi er uforutsigbart, så man skal aldri si aldri. Til syvende og sist er det japanske myndigheter som sitter på nøkkelen. Vi føler oss trygge på at med det koronaregimet og tiltakene som er satt i gang, så har de gjort det de kan, og nok til at dette skal være forsvarlig å gjennomføre.

Skal testes 7000 ganger i løpet av OL

Discovery har 23 nordmenn på bakken i Tokyo, som hovedsakelig skal intervjue utøvere og lage innhold til sendingene. Tilbakemeldingene derfra er at koronatiltakene er svært strenge og tidkrevende. Totalt skal Discoverys 250 ansatte i OL-byen testes 7000 ganger i løpet av lekene, ifølge Johannessen.

- Det er et regime vi aldri har opplevd før og forhåpentligvis aldri vil oppleve igjen, sier han.

Det legger også store begrensinger på innholdet de kan produsere. Discoverys utsendte får nemlig bare møte utøverne i forbindelse med konkurransene og i en egen sone i utøverlandsbyen.  Der har Discovery også plassert en videokiosk-løsning som utøverne kan gå inn i og bli intervjuet via fjernstyring.

Derfor blir også majoriteten av Discoverys OL-stab værende i Oslo. Der styrer en produksjonsstab på 110 stykker sendingene fra studioet i Nydalen. Det er også herfra et sted mellom 60 og 70 kommentatorer skal levere sine løpende analyser.

De gjeldende smittevernreglene betyr også at Discovery ikke får fullt utnyttet sitt splitter nye virtuelle TV-studio, kalt The Cube. Med The Cube kan Discovery «teleportere» et hologram av utøvere og eksperter direkte fra Tokyo til Nydalen, slik at det ser ut som de norske programlederne står ansikt til ansikt og prater med dem. Denne teknologien ble presentert på en internasjonal, digital pressekonferanse tidligere denne måneden.

Også her er koronapandemien en festbrems.

- Akkurat nå så har ikke utøverne tillatelse til å gå inn i International Broadcasting Center (hvor Discovery har lokaler i Tokyo, red. anm.) på grunn av smittevernhensyn. Det må vi få til hvis vi skal teleportere de inn hit. Vi håper at vi får den muligheten etter hvert, sier Johannessen.

- Hvordan skal dere klare å skape en stemning av Tokyo under disse forutsetningene?

- Det aller viktigste er live-idrett. Samtidig har OBS (Olympic Broadcasting Services, red. anm.) brukt de siste to årene på å lage en haug med feature-programmer og alle de reportasjene vi selv ønsket å gjøre. Det kartoteket er voldsomt stort. Det står vi til fri disposisjon av. Vi kan legge norske stemmer på det og klippe det om, hvis vi vil. Vi nyter også godt av hva tyskerne, svenskene eller andre i Discovery skulle finne på. Summen av dette gjør at vi skal få opplevelsen av japansk sushi godt inn i de norske hjem.

- Men hvordan kan dere bruke innholdet fra OBS med et kritisk blikk, hvis det kommer fra IOC?

- Dette er ikke klassisk journalistikk i den forstand. Det kan være reportasjer om en idrettsutøver og hans eller hennes historikk. Det kan være bilder av matkultur i Japan. Det kan være små musikkvideoer. Det er også små snutter som forklarer reglene i seiling eller hvordan man hopper i stavsprang. På sett og vis er det råmateriale, og så er det opp til oss hvordan vi vil bruke det.

- Skal gjøre dette på sportens premisser

Ettersom Tokyo ligger syv timer foran oss, må OL-interesserte nordmenn belage seg på sene nattetimer og grytidlige morgener for å få med seg høydepunktene når de skjer. Den første store øvelsen, sett med norske øyne, er håndballherrenes møte med Brasil, klokken to natt til førstkommende lørdag.

Discovery vil sende direktesendinger fra midnatt til klokken 16 på ettermiddagen. Studiosendingene vil normalt starte fra klokken seks på morgenen med Carsten Skjelbreid og Anne Sturød.

- Hvis du ikke orket å stå opp klokka tre, skal du være trygg på at du får med deg høydepunktene tidlig på morgenkvisten.

Men man kan ikke være like trygg på å unngå «spoilere» når man står opp for å se Karsten Warholms gulløp i opptak.

- Vi har diskutert det. Utfordringen er at man kan ikke skru på mobilen i dag uten å med seg resultatet. Men vi kan love at du med 100 prosent sikkerhet enkelt skal kunne lete deg frem til og finne løpet. Om det da står «løpet» eller «gulløpet», får vi komme tilbake til.

Når dagens øvelser er over, normalt klokken 16, sender Discovery oppsummeringsprogrammet «OL i dag» med Susanne Jørstad Wergeland og Tom Stiansen. Klokken 21.30 til 23.00 er det klart for «OL i kveld» med Anne Rimmen og Henrik Elvestad, hvor det blir duket for dybdeintervjuer og sendinger med litt mer «glimt i øyet».

Les mer: Rimmen klar for OL-fest - får med seg ny makker i studioet

Forrige gang Discovery forsøkte å lage OL-TV med glimt i øyet, ble det bråk.

- Hvor mye «glimt i øyet» tør dere å ha?

- Du skal være 100 prosent sikker på at vi tar tilbakemeldingene som kom sist på alvor. Vi kommer til å gjøre dette på sportens premisser. Ingen skal være redd for at vi tøyser og tuller med OL. Kveldssendingene er arenaen for de beste gjestene og de mest overraskende gjestene, utøverne selv og deres familie og støttespillere.

Discoverys sportssjef tviler på OL-avlysning - men koronatiltak setter en stopper for «banebrytende» TV-planer