Har tapt nesten 20 millioner de siste tre årene – nå er PR-byrået endelig tilbake i pluss

Burson Cohne Wolf kan skilte med pluss i regnskapene igjen etter mange år i minus.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det har vært noen tøffe år for PR-byrået Burson Cohne Wolf (BCW) de seneste årene med store tap. Til sammen har byrået som en gang het Burson Marsteller tapt nærmere 20 millioner kroner de siste tre årene. Men i 2021 snudde det og selskapet som ledes av Kristian Sarastuen landet et overskudd på en million kroner.

- Vi har klart å snu skuta og det gjør meg veldig stolt. Teamet er sammensveiset, har levert arbeid av ekstremt høy kvalitet og lagt ned en fantastisk innsats. Det har vært hardt og mye arbeid, så det veldig gøy å se at tallene har endret seg i en signifikant bedre retning, sier Sarastuen.

Han tok over som sjef i BCW etter Bente Engesland i september i 2019, og har ledet byrået gjennom både omstilling, nedbemanninger og en pandemi på toppen.

- Det har vært en lærerik og krevende reise, men oppdraget som jeg ble bedt om å ta, var å snu dette rundt, sier han.

Driftsresultat på rundt en million kroner kommer i tillegg før konsernkostnader på 800.000 kroner.

- Det er det første året hvor vi ser de direkte resultatene av et systematisk arbeide og der tannhjulene virkelig begynner å ta tak. Første halvår i år ser veldig bra ut. Jeg kan ikke gi tall, men jeg har aldri sett tilsvarende sterke tall på de 11 årene jeg har vært i dette byrået, sier BCW-sjefen.

Les også: PR-byrå nedbemanner etter nytt millionunderskudd – men nå lover sjefen pluss i tallene

Det er veldig mange flinke folk som har vært innom. Det var en ekstra motivasjon og sørge for at dette byrået kom seg ut av bølgedalen og opp igjen. Kristian Sarastuen, BCW-sjef

Følte på presset

Som Burson Marsteller har selskapet vært en utklekkingsanstalt av flinke PR- og kommunikasjonsfolk det være seg Claus Sonberg, Rune Mørck Wergeland, Bjørn Richard Johansen, Morten Pettersen, Dag Olav Stokken, Marius Holm, Beate Nossum, Sigurd Grytten, Jan Glendrange, Guri Varpe og Wenche Halsen bare for å nevne noen. Sarastuen sier han har følt på historien til Burson i arbeidet med å få det som i dag heter BCW på rett kjøl.

- Det er veldig mange flinke folk som har vært innom det som en gang var Burson Marsteller og som i dag er Burson Cohn & Wolf. Det var en ekstra motivasjon og sørge for at dette byrået kom seg ut av bølgedalen og opp igjen. Det er nesten sånn at man føler man skylder folk det selv om de i dag sitter hos konkurrenter. Det er mye Burson-kultur i norske PR-byråer i dag, sier Sarastuen.

Burson Cohne Wolf er i dag del av det globale BCW-nettverket som igjen er del av et av verdens største kommunikasjonskonsern WPP som eier selskaper som Ogilvy, Grey, Mediacom og Hill & Knowlton. Selskapet jobber med noen av verdens største merkevarer som Coca-Cola, Dell og Procter & Gamble.

WPP har i dag en markedsverdi på børsen på rett i overkant 100 milliarder etter å ha falt ganske tungt så langt i år og mer enn konkurrentene Publicis og Omnicom.

Vil bli mer synlig:

- Noe av jobben fremover blir å stikke nesa frem og bli litt mer synlige som byrå, sier BCW-sjefen Kristian Sarastuen som mener han har fått skikk på butikken.

- Vi måtte spisse byrået

Kristian Sarastuen sier BCW-nettverket ga det norsket teamet «en fantastisk støtte» på den strategien man la med tanke på å komme ut på rett side.

-  De har vært helhjertet om bord på den veien. De har krevd resultater, men de har aldri stilt spørsmålstegn ved strategien vi la på kontoret her. Det har vært en viktig del av jobben vi har gjort, sier han.

- Hva var oppskriften for BCW i Norge?

- Den morsomme delen var å spisse byrået. Vi var nok for brede og ble dermed for utydelig. Over tid har vi vridd byrået i Norge til å konsentrere oss om strategisk rådgivning og med et tyngdepunkt på ESG, bærekraft og bioøkonomi, sier Sarastuen.

- Vil dere bli et reinspikka bærekraftsbyrå?

- Nei. Vi har et dypt og trygt hjem innenfor kommunikasjon og det skal vi ikke forlate uansett hvor vi beveger oss. Det er kommunikasjon som er utgangspunkt, men ESG har vært på styrebordet og ledernivå lenge og er nå i ferd med å flytte seg over til det regulatoriske og på revisorsiden. Her er det en kamp om definisjoner og det å jobbe med at rammesettere forstår implikasjoner er et viktig område for oss, sier han.

Dermed dro Sarastuen ned på både produksjon av innhold og mediekjøp noe som kommer til syne i omsetningen som i fjor endte på snaue 19 millioner kroner. I 2017 var den samme omsetningen på over 70 millioner kroner.

- I dag kjøper vi inn disse tjenestene ved behov og dersom det er en del av løsningen på kundens behov, sier han.

- Merker dere konkurransen fra spesialistbyråene og klimabyråene?

- Nei, i liten grad.

Les også: Footprint og Sopra Steria slår seg sammen: - To megatrender som smelter sammen

Har dratt ned bemanningen

BCW-sjefen begynte i Burson Marsteller i 2010 og har dermed lang fartstid i byrået og i norsk PR-bransje.

- Jobben har endret seg og byrået har endret seg. Men en av styrkene våre i tillegg til spissingen er å jobbe enda tettere med alle de flinke folkene i byrået vårt internasjonalt. Vi jobber nå fullt integrert med kollegene våre i Brussel, London, Washington, Stockholm, Helsinki og en rekke andre land.

Antall ansatte har også blitt betydelig færre med årene. I 2018 jobbet det 35 stykker i byrået, mens Sarastuen i dag sier byrået teller 17 mennesker, inkludert tre frilansere.

- Vi er nok blitt halvert i størrelse de siste årene, men målet fremover er fornuftig vekst. Det er folk på vei inn og vi må ansette enda flere, men vi har ikke noe mål om å bli det største kommunikasjonsbyrået i Norge. Vi skal i stedet bli best på det vi har som satsingsområder, sier Sarastuen.

Les også: PR-byråene nærmer seg 800 millioner i inntekter – men nå truer Vedum med å stanse festen

Her kan du se alle tallene til BCW for regnskapsåret 2021. Alle tall i MNOK. BCW tilbake i pluss etter kraftig minus

BCW 2021 2020 Endring i %
Omsetning 22,5 19,0 + 20
Byråinntekt 16,1 15,5 + 3,8
Driftsresultat 0,9 - 6,9 -
Resultat før skatt 1,0 - 6,8 -

Har tapt nesten 20 millioner de siste tre årene – nå er PR-byrået endelig tilbake i pluss