Allente debuterer med bunnotering i Reklamebørsen - NAF har hell i uhell

Det er de etablerte konseptene som scorer høyest i denne runden av Reklamebørsen.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Øyvind Hofsrud
Dag Robert Jerijervi Journalist

Resultatene for Reklamebørsen i juni er klare. Undersøkelsen er besvart av 560 respondenter over 15 år i perioden 6. til 13. juli og er gjennomført av Norstat for Mediacom. Og denne rundens soleklare vinner totalt sett ble Coop Prix og deres dovendyr-reklame.

- Med suverent mest oppmerksomhet og «helt ok» liking var det ingen som klarte å engasjere flere enn Coop Prix på en positiv måte i denne runden. Gjensidige kom nærmest med sin nye film hvor de hyller alle hverdagsheltene som bidro til å redusere skader i fjor og som dermed også bidro til overskudd og kundeutbytte, sier Håvard Ose, analysesjef i Mediacom til Kampanje.

Det er imidlertid den nyeste reklamefilmen fra NAF som scorer høyest på målingen «liking».

- I sin siste film presenterer NAF oss for ulike bilrelaterte situasjoner «hvor ikke alt går din vei» og hvor NAF naturligvis er løsningen, selv om NAF neppe er en relevant løsning for alle situasjonene som vises. Gjenkjennelsesfaktoren er nok uansett stor og nettopp gjenkjennelse sammen med et fengende lydbilde og litt galgenhumor utgjorde oppskriften for likingseier i Reklamebørsen for juni, sier Ose.

Markedssjef i NAF, Christian Bjøntegaard, forteller til Kampanje at det føles litt ekstra godt å treffe på en reklame som går en litt annen retning enn tidligere.

- Spesielt hyggelig er det fordi dette er nye retning for NAF. Det er en stund siden vi har brukt humor og glimt i øyet i vår reklame på denne måten. Vi har gått fra å kommunisere hjertevarme historier med mer emosjonelt preg til litt lettere og mer underholdene reklame, sier Bjøntegaard.

Les også: NAF med ny uflaks-kampanje: - Beveget oss fra det hjertevarme til det lekne

NAF best likt:

Reklamebørsen viser at 34 prosent av respondentene liker NAF sin reklame, mens kun 5 prosent oppgir at de liker Allente sin.

Ikke første gang NAF lykkes med reklame

Selv om NAF de siste årene har hatt hjertevarme i sentrum av kommunikasjonen de siste årene, så er det ikke første gang de har humor.

- Går vi lenger tilbake i historien så har NAF brukt mye humor med stort hell. Mange husker for eksempel kanskje familien fikk motorstopp på stranden og som fikk hjelp av nudister til å dytte opp bilen, sier Bjøntegaard.

Han tror og håper at dagens reklame er noe folk kjenner seg igjen i, enten de har opplevd lignende situasjoner selv eller om de kjenner noen som har en god porsjon uflaks.

- Livet er ikke til å bli helt klok på og ting skjer når vi minst venter det. Det er da det er godt å være NAF-medlem og få hjelpen du trenger enten du er på bilferie, krangler med en bilselger eller varsellampene lyser på dashbordet, sier Bjøntegaard som benytter anledningen til å takke alle som har vært med på å utforme reklamen.

- Vi vil gjerne takke det kreative teamet i reklamebyrået Anti for et meg et godt samarbeid og vi gleder oss til å jobbe videre med konseptet, sier Bjøntegaard.

Se NAF-reklamen her

Debuterer med nedtur

I andre enden av liking-skalaen finner man TV-distributøren Allente som ikke klarer å vippe publikum over på sin side. Kun fem prosent av de spurte sier at de liker Allentes reklamefilm bedre enn annen reklame. 35 prosent sier de liker den dårligere og 61 prosent er nøytrale. Ifølge Mediacom har kun 5 av 2070 målte filmer de siste 16 årene oppnådd svakere liking.

- Allente fikk sin debut i Reklamebørsen i denne runden. Dessverre for Allente var det svært få som likte det nye konseptet med at man med Allente kan føle seg som «kongen av TV». Kun 4,5 prosent likte filmen bedre enn andre reklamefilmer, mens andel som likte den langt bedre enn andre reklamefilmer var den laveste vi noensinne har målt med kun 0,2 prosent. Allente ble også grundig slått av Strim som traff særlig godt blant de under 30 år, sier Ose.

Les også: TV-distributør bytter ut reklamekonsept etter et drøyt år: - Nå er kundene kongen

Norsk markedssjef for Allente, Tone Ulvestad Hordnes, forteller at de noterer seg resultatene fra børsen, men sier videre at de mener det er litt tidlig å kommentere disse resultatene da kampanjen kun har vært live siden 22. juni.

- Vi vet av erfaring at vi må vektlegge andre måleparametere høyere enn liking, og at liking derfor ikke er en definert KPI for kampanjeløpet. Generelt er det avsender-ID som er utfordringer og dermed også muligheten for vår kategori, sier Ulvestad Hordnes og fortsetter:

- Pre-testen vår viste at kampanjen leverer godt på våre inngangsporter, samtidig som avsender-ID er godt. Vi innhenter nå resultatene fra egne målinger, som møter de måleparametrene vi har definert som relevante for kampanjeløpet - som avsender-ID, merkevareoppmerksomhet, mental tilgjengelighet og penetrasjon, sier Ulvestad Hordnes.

Se Allentes reklame her

Prix fortsetter suksessoppskriften

Ose forteller at alle pallplassene på effektivitet denne runden er vunnet av etablerte konsepter, men at det er Coop Prix som leverer best. Seier på effektivitet og oppmerksomhet, i tillegg til god liking og merkeoppfatning gjør at Prix vinner Reklamebørsen med dovendyret.

- Coop Prix introduserte oss for dovendyret for et år siden med en film som siden har vært vist i en rekke runder. Oppfølgeren har mange fellestrekk med originalen hvilket nok bidrar til at suverent flest mener å ha sett denne filmen den siste måneden, sier Ose.

Hele 68 prosent av respondentene mener de har sett den nye reklamefilmen den siste måneden.

- Oppmerksomhetsvinneren Coop Prix var også den som leverte mest effektivt i juni. Noe av forklaringen kan ligge i at filmen er svært lik den første filmen med dovendyret som ble lansert på samme tid i 2021 og som har vært vist i flere runder siden, sier Ose.

Ose gir også Volkswagens Star Wars-reklame hederlig omtale for denne runden.

- Volkswagen returnerer til Star Wars referanser for første gang siden den høyt premierte Superbowlfilmen «The Force» vant reklamebørsen i juni 2011. Med ID Buzz i en av hovedrollene likes filmen godt nok til en andreplass i reklamebørsen for Juni. Filmen likes svært godt blant de unge, men faller igjennom blant de eldre segmentene og Volkswagen kan nok ikke forvente den samme hyllesten som for 11 år siden, sier Ose.

Les også: Volkswagen knytter bånd med Star Wars: - Et enestående og svært kreativt samarbeid

Oppmerksomhet:

Coop Prix sin reklame får soleklart mest oppmerksomhet. Thon Hotels og Burger King skraper bunnen. Foto: Skjermdump.

Allente debuterer med bunnotering i Reklamebørsen - NAF har hell i uhell