Kuttet lønnskostnader med 15 millioner kroner - nå er designbyrået tilbake med millionoverskudd

Det er et langt slankere Netlife Design som nå inviterer sine ansatte til å kjøpe seg inn i selskapet.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Netlife Design kunne tidligere i sommer annonsere at de kjøper seg inn i det Stavanger-baserte tjenestedesignsbyrået Okse, og mye har tilsynelatende snudd for selskapet som i årevis leverte solide millionoverskudd inntil Posten kom inn som eier i 2016. Men etter to år med store underskudd kan Netlife Design og byråleder Beth Stensen endelig vise til millionresultater igjen. 

Det er godt nytt for selskapet, som til tross for en trøblete økonomi, har vunnet «Byråprofil» som annonsørenes mest likte design- og teknologiselskap syv år på rad. 

- Vi hadde et forferdelig år i 2019 og så fikk vi en pandemi på toppen. Men vi har en solid merkevare og jobbet hardt for lage knallgode tjenester og produkter for kundene våre og dele mest mulig kunnskap på veien, sier byrålederen til Kampanje. 

Regnskapstallene for 2021 viser at teknologi- og designbyrået har snudd driften og byttet fortegn på fjorårets underskudd på 5,2 millioner kroner. I 2021 ender byrået opp med et overskudd på 5,4 millioner kroner. 

- Vi har vært åpne om resultater og retning, og det tror jeg har gjort at vi har fått til et fellesskap hvor alle er med på å jobbe for å snu resultatene, sier Beth Stensen, daglig leder i Netlife. 

Les også: Netlife kjøper seg inn i designbyrå: - De har en helt unik bedriftskultur

Det er naturlige avganger, vi har ikke hatt nedbemanningsprosesser. Beth Stensen, Netlife-sjefen

- Det er et tøft marked nå

Selskapet setter også omsetningsrekord i 2021 med en omsetning på 129,4 millioner kroner. Det er en økning på omtrent 11 prosent fra 2020. Samtidig ender driftsresultatet på snaue fem millioner kroner. 

- Det er et tøft marked akkurat nå, men vi kjenner antydning til medvind i ryggen. Nå har vi fått hodet godt over vannskorpa og kan tenke utvikling av selskapet og ha et lengre blikk, sier Stensen. 

Til tross for at omsetningen øker, faller byråinntekten med rett under 11 millioner kroner. Byråinntekten på 72,9 millioner kroner er faktisk lavere enn i flere av årene da designbyrået gikk med dundrende underskudd. For selv om de rene salgsinntektene har økt med 12,5 millioner kroner, har også varekostnadene økt med omkring 23 millioner kroner.

- Det er riktig at dekningsbidraget er omkring ti millioner lavere i 2021 enn i 2020. Men i 2020 var Netlife Bergen en avdeling av Netlife Design og inngikk i dekningsbidraget til Netlife Design. I 2021 ble Netlife Bergen skilt ut som et eget selskap og derfor ikke en del av dekningsbidraget til Netlife Design, kommenterer Stensen.

Netlife Bergen, hvor Try er inne som majoritetseier, hadde for øvrig en omsetning på rundt 23 millioner kroner, og et resultat før skatt på 1,8 millioner i 2021.

- Så dette må tas i betraktning når man sammenligner tidligere år. Vi har ikke noen lavere inntjening eller marginer i prosjektene, tvert imot.

Les også: Netlife er årets design- og teknologibyrå: - Setter vanvittig pris på tilliten

- Timeprisen er på vei oppover

At resultatene går opp og byråinntekten ned har også mye å gjøre med at Netlife Design er et markant slankere selskap i dag enn i 2020. Lønnskostnadene fra 2020 til 2021 er nemlig trimmet ned med hele 15 millioner kroner. Ved utgangen av 2020 besto selskapet av 83 ansatte, mens over en tredjedel av disse var forsvunnet ved utgangen av 2021. 

I dag er de 55 ansatte, etter at de hentet inn syv nye tilskudd i januar i år. 

- Har dere slanket dere til overskudd?

- Nei, det handler også om at vi har evnet å øke inntektene, vi har fokusert selskapet og ryddet opp og samtidig ser vi at pandemien har gjort at folk sitter litt løsere i stolen, Handler mest om det, timeprisen er markant på vei oppover for oss, vi har kunnet ta n porsjon hos kundene hvor de ser vi skaper veerdi, fakturerignsgraden har vært godt. Handler mer om reduksjon av antall ansatte. 

- Så det er ikke snakk om nedbemanning?

- Det er naturlige avganger, vi har ikke hatt nedbemanningsprosesser.

Staben halvert på tre år

Da Stensen kom inn i Netlife på tampen av 2019 var selskapet på sitt største 96 ansatte. På tre år er altså staben halvert, og Stensen medgår at de har «gjort kraftige endringer», hvor både lederteam og administrasjonen har blitt slankere. 

- Det handler også om at de ansatte har vært involvert i endringene vi har gjort. Vi har kjørt gode åpne prosesser på det, og folk har fått gå inn i nye roller med nye ansvarsområder.

Hun påpeker også at de nå har omstrukturert organisasjonen internt. Tverrfaglige team har blitt til egne fagavdelinger med dedikerte fagsjefer innen tech, design og innhold og ledelse. 

- Det er slik vi er bygget opp i dag. Så har vi ryddet opp i økonomien, ryddet opp i kundeporteføljen og vi har bygget langsiktige kundeoppdrag. Vi måtte refokusre hvordan vi leder og organsierer selskapet, vi har vært gjennom noen veldig tøffe år. 

- Har dere funnet størrelsen dere skal ligge på nå organisasjonsmessig - eller har dere planer om å ruste opp?

- For oss nå gjelder ikke vekst for enhver pris, hvert fall ikke på konsulentsiden. Vi skal tydeliggjøre enda mer, og gjøre oss helt på ekte fortjent til årets tech- og designbryå. 

Les også: Pengemaskin mistet farten med Posten som eier - Nytt millionunderskudd i Netlife

Ansatte inn på eiersiden

I tillegg til at de nå har tatt en eierpost i Okse, kan Stensen også dele enda en «gladnyhet». Denne gangen er det Netlife-ansatte selv som går inn på eiersiden i byrået. Selskapet har åpnet for at alle ansatte kan kjøpe aksjer, og Posten Norge eier nå 75 prosent av Netlife Design, mens de resterende 25 prosentene er gjort tilgjengelig for de ansatte. 

- Netlife er et selskap hvor ansatte er tett involvert i alle mulige endringsprosesser. Vi har hatt en naturlig utvikling som desverre ble bremset av to år med pandemi. Det har vært veldig tøft, men at 42 ansatte nå kjøper seg inn er et tegn på høy tillit og at folk vil være med å bygge dette videre. 

Hun opplyser også at Netlife har fortsatt veksten sin i første kvartal i år. På spørsmål om de ligger an til å fortsette veksten på topp- og bunnlinje for hele året svarer hun følgende:

- Ja, vi ligger godt foran prognosen i år, og høsten ser veldig bra ut. Vi er rett og slett fullbooket. Det er deilig å kunne ta sommerferie med det i boks, sier byrålederen.

Her kan du se alle regnskapstallene til Netlife Design for 2021. Alle tall i MNOK. Byråinntekten faller i Netflife - men resultatet igjen i pluss

Netlife Design 2021 2020 Endring i %
Omsetning 129,4 116,8 + 10,7
Byråinntekt 72,9 83,6 - 12,8
Driftsresultat 4,9 - 5,2 -
Resultat før skatt 5,0 - 5,2 -

Kuttet lønnskostnader med 15 millioner kroner - nå er designbyrået tilbake med millionoverskudd