Flere Try-veteraner selger seg helt ut av byrået etter Ferd-oppkjøp: - Vi gjorde en god deal

Både Try-gründer Einar Fjøsne og kommersiell direktør Morten Polmar har solgt aksjene sine. Nå viser nye tall hvor stor verdi Ferd har satt på selskapet.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

I fjor høst overrasket Kjetil Try bransjen med nyheten om at han har solgt 60 prosent av Norges mest suksessfulle kommunikasjonskonsern til investeringsselskapet til Johan H. Andresen og hans to døtre. Try ble etablert av Kjetil Try og Einar Fjøsne i 1998, og i løpet av de 24 årene som har fulgt har selskapet vokst seg til å bli Norges største og mest prisbelønnede reklamebyrå med underavdelinger innenfor beslektede forretningsområder som PR, digital design, e-handel og mediekjøp.
Hvor mye Ferd har bladd opp for å sikre seg majoriteten av reklamegiganten ville ikke partene gå ut med i fjor, men nå avslører regnskapene til Ferd hvor stor verdi de har satt på selskapet.

Ifølge regnskapet til Ferd-selskapet FC Holding XIII, som er etablert for å drifte investeringen i Try AS, har deres aksjepost på 56,8 prosent av selskapet en balanseført verdi på 396.181.725 kroner. Det gir en totalverdi på hele Try-konsernet på nesten 700 millioner kroner. 697,5 millioner kroner, for å være nøyaktig.

Åpningsbalansen til Ferd etter oppkjøpet var på 350 millioner kroner, men investeringsgiganten har etter oppkjøpet spyttet inn nye 50 millioner kroner i selskapet. Det er dermed grunn til å tro at oppgjøret slik det fant sted priset selskapet tilsvarende lavere.

Les også: Derfor kjøper Ferd-konsernet sitt første reklamebyrå: - Try får til ekstraordinære ting

Try-sjefen har solgt seg kraftig ned

Da Ferd offentliggjorde kjøpet i fjor, skisserte de opp en plan der alle Try-partnere skulle seg selge seg ned med 50 prosent. Deretter la Ferd Capital opp til en emisjon som skulle resultere i en eierandel på rundt 60 prosent. De nye aksjene som ble trykket opp skulle gjøres tilgjengelig for enda flere Try-ansatte. Målet har blant annet vært å øke kvinneandelen blant selskapets aksjonærer.

Resultatet for 2021 viser at antall aksjer i Try har økt med snaue 40 prosent på ett år.

Kjetil Try står i fjorårets resultat oppført som den nest største aksjonæren i Try AS med en aksjepost på 6,7 prosent. Han har tidligere hatt kontroll på 22,6 prosent av aksjene i morselskapet.

Try ønsker verken å kommentere verdsettelsen av selskapet eller egen gevinst på salget.

- Ingen kommentar, skriver Try i en tekstmelding til Kampanje.
De største eierne i Try, foruten Try selv, har vært Einar Fjøsne og Morten Polmar, som eide henholdsvis 12,2 og 9,7 prosent av Try AS før Ferd kom inn.

Nå har både Fjøsne og Polmar solgt seg helt ut. Det bekrefter de begge overfor Kampanje.

Har sluttet:

Einar Fjøsne har vært en del av Try siden starten i 1998. Nå har han solgt seg ut og sluttet i selskapet han var med å starte sammen med Kjetil Try. Foto: Eivor Eriksen

- Har fått et annet liv

- Jeg er helt ute av Try. Det stemmer, sier Einar Fjøsne, som jobbet i kreativt team med Kjetil Try i JBR før de etablerte Try i 1998.

- Hvorfor valgte du å selge deg ut nå?

- Jeg har fått et litt annet liv, så jeg vil gjøre noe helt annet, som er veldig gøy, sier han til Kampanje.

- Hva skal du gjøre nå?

- Jeg vil ikke prate så mye om det. Jeg slutter litt tidligere enn jeg hadde tenkt, men det er ikke mer enn det, sier Fjøsne.

Han vil ikke kommentere hvor mye han har fått for aksjene.

Kjetil Try takker Einar Fjøsne for samarbeidet gjennom mange år.

- Einar er 63 og har jobbet med reklame i over 40 år. Ikke minst var han med på å starte Try. Han tenkte vel at tiden var moden for å gjøre noe annet. Vi savner han i byrået, men unner ham å dyrke andre interesser etter mange år med jobbing. Det er han vel undt, sier Try til Kampanje.

- Begynner å se at det skal ta slutt

Morten Polmar har jobbet i Try de siste 18 årene. I motsetning til Fjøsne, fortsetter han i jobben som kommersiell direktør i Try inntil videre.

- Jeg solgte meg helt ut i forbindelse med transaksjonen, sier Polmar til Kampanje.

- Hva var grunnen til det?

- Jeg er 68 år og nærmer meg pensjonsalder. Det var et praktisk valg.

- Men du gir deg ikke i Try?

- Jeg har ingen umiddelbare planer om det, men når man er blitt 68 år så begynner man å se at det skal ta slutt, humrer han.

Heller ikke Polmar vil si hvor mye han fikk for aksjene, men han er fornøyd med salget.

- Vi gjorde en god deal på avtalen, sier han.

Har passert én milliard

Veksten i Try-konsernet fortsetter i et forrykende tempo. I 2021 vokste omsetningen med 21 prosent og selskapet passerte for første gang én milliard kroner i omsetning. Det skjer bare fem år etter at omsetningen bikket en halv milliard kroner. Selskapet hadde et resultat før skatt på 56,9 millioner kroner. Det utgjør en nedgang på syv prosent. Årsresultatet ble først omtalt av Dagens Næringsliv.

- Styret er fornød med de oppnådde resultater og vurderer selskapets og konsernets samlede økonomiske situasjon som tilfredsstillende. Fremtidsutsiktene for konsernet anses som gode, er den tørre konklusjonen i årsresultatet til FC Holding XIII der Rikke Reinemo i Ferd Capital er styreleder.

Kampanje har forsøkt å få Ferd i tale til denne saken, men de har så langt ikke ønsket å svare på noen av spørsmålene knyttet til selskapets tall.
- Vi skal være en trygg og god eier som investerer i dyktige ledelser som har bra selskaper som er i medvind. Vi kommer ikke inn og skal snu opp ned på alt. Vi vil være med å backe selskapet på den videre reisen, også har Try fått en stor heiagjeng i Ferd, sa Rikke Reinemo til Kampanje i forbindelse med oppkjøpet av Try i september 2021.

Les mer: Milliard-milepæl for Try: - Et symbol på at vi har lykkes

Flere Try-veteraner selger seg helt ut av byrået etter Ferd-oppkjøp: - Vi gjorde en god deal