Hevder markedsførere kan spare en tredjedel av arbeidsdagen med kunstig intelligens

Men teknologien vil neppe løse problemet med byråfolk som sliter seg ut på jobb, ifølge byråleder.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Ifølge undersøkelsen «State of the Art» laget av Hubspot kommer det frem at markedsfører i gjennomsnitt bruker fem timer hver dag på manuelle, administrative eller operative oppgaver, men at de ved hjelp av kunstig intelligens (KI) kan redusere denne tiden til to og en halv time per dag.

Ifølge Pernilla Jungåker, markedsansvarlig for Hubspot i Norden, bruker 35 prosent av markedsførere generativ kunstig intelligens for å få idéer og inspirasjon, mens en fjerdel bruker verktøyet for å starte avsnitt som de utvikler videre på egenhånd. 

- Det som er spennende å se, er at uansett hvilken tilnærming man har, sparer markedsførere i gjennomsnitt minst tre timer per prosjekt, sier Jungåker i en pressemelding.

Ifølge Jungåker viser undersøkelsen at kunstig intelligens gjør markedsførere mer effektive. 

- KI ble tilgjengelig på bred front akkurat da selskaper begynte å slite med inflasjon og reduserte budsjettbegrensninger. Ved å øke de ansattes produktivitet og effektivitet gjør KI det mulig for bedrifter å gjøre mer med mindre, sier Jungåker.

Les også: Kunstig intelligens slår kloa i Cannes: - Vil føre til en kreativ eksplosjon

- I utgangspunktet bruker vi ikke KI aktivt

Eivind Hammer Myhre, partner og kreativ leder i PR-operatørene, forteller til Kampanje at de både følger med på KI og har testet verktøyene, men at det foreløpig ikke er noe de jobber aktivt med.

- I utgangspunktet bruker vi ikke KI aktivt. Vi har ikke satt det i noe system, men vi har ingen retningslinjer som tilsier at vi ikke skal bruke det heller, sier Hammer Myhre.

- Hvis det kan supplere på noe kreativt eller morsomt, eller eventuelt som en sparringspartner, så mener jeg det er mer spennende enn på det rent administrative, legger han til.

Han forteller videre at de kommer til å forstette å å følge utviklingen tett, og at det med tiden kan bli aktuelt å bruke KI mer systematisk.

- Er det områder der vi ser at det kan være gunstig uten at det går på bekostning av kvaliteten, vil vi vurdere å ta det i bruk ja, sier han.

 

Kreativ:

Eivind Hammer Myhre mener de kreative mulighetene til AI virker mer spennende enn noe annet.

- Vil aldri bruke KI ukritisk

Rådgiver i Newslab, Mikael Lunde, forteller at de har begynt å bruke KI til noen oppgaver, men at heller ikke de foreløpig har satt det i system.

- Vi oppfordrer dem som er nysgjerrige på KI til å ta det i bruk, men samtidig være kritiske, sier Lunde til Kampanje.

Han forteller videre at de blant annet har hatt en intern fagfrokost hvor dem som var lengst fremme i bruken av KI viste frem hva verktøyet kunne brukes til, og hva det ikke burde brukes til.

- Eksempelvis i starten av oppgaver tror vi det er dumt å begynne med KI. Da kan man lett havne på blindspor. Vi mener man heller burde bruke det som en støtte underveis som kan foreslå ting man har glemt, transkribering og rene praktiske oppgaver, sier Lunde.

- Sparer dere tid på å bruke KI?

- På enkelte oppgaver sparer vi tid, det gjør vi. Det er ikke bare en gimmick. På noen områder er det fint å ha med seg.

- Er det noen områder dere vil utvikle bruken av KI? 

- Jeg vil si at vi er veldig på ballen på hvilke områder KI utvikler seg. Vi er tidlig med å teste det ut når det kommer nye ting. Vi spør oss selv om dette er noe som kan hjelpe oss og om det er fallgruver. Det gjelder å ha en aktiv tilnærming til det, sier Lunde og fortsetter:

- Vi vil aldri bruke KI ukritisk. Min erfaring er at man bruker det mer for å få idéer. Det er på en måte en sparringspartner som er kreativ, men som man ikke stoler på, sier Lunde.

Tror på AI:

Camilla Elise Berg, byråleder i Awake, tror AI kan hjelpe til med å redusere jobbstress, men mener det må settes i riktig system for at det skal fungere.

- Tror et usunt arbeidspress vil fortsette å forekomme tross for AI

I november 2021 startet Camilla Elise Berg, daglig leder i Awake, det som skulle bli en lengre debatt rundt folk i bransjen som følte seg slitne og utbrent. Hun er ikke fremmed for at økt bruk av kunstig intelligens kan lette trykket noe.

- Hva er status på kommunikasjonsfolkene nå? Har det hjulpet å komme tilbake på jobb etter koronapandemien?

- Jeg tror egentlig ikke det har blitt så mye bedre. Mange er fortsatt slitne, selv om det kanskje er blitt et større fokus på det generelt i samfunnet. Jeg har ikke spurt byråene selv hvordan det går, men det er bevegelse i tankesettet blant noen ledere som skjønner hvor viktig dette er, sier Berg.

Les mer: Fire av ti kommunikasjonsfolk mener de jobber for mye

Hun synes potensialet i KI høres spennende ut, men understreker at det å være sliten først og fremst ikke handler om verktøyene de ansatte jobber med.

- Hovedårsaken til slitne kommunikasjonsfolk er de systemene de jobber under som ikke er regenerative. Derfor tror jeg et usunt arbeidspress vil fortsette å forekomme tross for KI, bare på nye måter gjennom nye arbeidsoppgaver, så lenge systemene ikke endrer seg, sier Berg.

Hun er likevel optimistisk og positiv til å få KI inn i byråene og systemene.

- Jeg er egentlig veldig positiv. KI kan pushe oss til å finne nye, bedre systemer å jobbe under. Det kan frigjøre tid og kapasitet til først og fremst å roe ned, for så å finne de gode løsningene til de utfordringene vi står ovenfor, sier Berg.

Hevder markedsførere kan spare en tredjedel av arbeidsdagen med kunstig intelligens