Barbie og atombombens far skal redde kino-sommeren etter svak start

- Det er to filmer kinoene og publikum har gledet seg til kommer på det store lerretet, sier administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Film & Kino.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Nordmenn fortsetter trenden med å gå mer og oftere på kino. Det viser ferske tall for årets fem første måneder. Oppgangen er på 151.363 kinobesøk sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

De fem første månedene ble det totalt solgt 3.492.288 antall kinobilletter mot 3.340.952 billetter den samme perioden i fjor.

- Vi har fått en god start på 2023 – og veksten fortsetter slik vi hadde håpet på. Vi er virkelig på vei tilbake, og nå er det grunn til å være optimistisk med tanke på hvor vi lander i år, sier administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Film & Kino, Espen Lundberg Pedersen.

Kinosommeren har derimot tatt skade av finværet, som har medført en nedgang i kinobesøket. Det til tross for store premierer som «Mission Impossible: Dead Reckoning – Part One», «Indiana Jones and the Dial og Destiny», Pixar-filmen «Elemental» og norske «Karsten og Petra – Gullringen fra Atlantis».

- Allikevel er tallene svakere enn sommeren sist år med 461.496 solgte billetter i 2023 mot 536.679 solgte billetter i tilsvarende periode i juli 2022, sier Espen Lundberg Pedersen.

Har blitt et fenomen i sosiale medier

Kommende helg kan by på en opptur med store premierer som «Barbie» og «Oppenheimer», som kombinert med litt dårlig sommervær bør trekke publikum inn i kinomørket gjennom sommeren, mener Pedersen. 

- Det er to filmer kinoene og publikum har gledet seg til kommer på det store lerretet. Og som sammen med «Mission Impossible: Dead Reckoning – Part One» gjør at jeg har tro på at vi skal selge flere kinobilletter i juli i år enn de 838.600 billettene som totalt ble solgt på norske kinoer i juli 2022, sier han. 

Kinoene gjennomfører i disse dager svært mange aktiviteter lokalt på sine kinoer, kanskje spesielt rettet mot «Barbie», særlig på sosiale medier. I tillegg har Film & Kino og Norske Filmdistributørers Forening startet en landsdekkende merkevarekampanje for kino som går på digitale flater i flere byer og i sosiale medier for å synliggjøre at premierefilmene er å finne på kino.

Kanskje får kinobransjen også drahjelp fra sosiale medier hvor fenomenet «Barbenheimer» har festet grepet. Det har sin bakgrunn i at to store og tilsynelatende diametralt forskjellige filmer har fått premiere på samme dag. «Barbie» er en spillefilm basert på dukken med samme navn med Greta Gerwig i registolen, mens «Oppenheimer» er en film av Christopher Nolan om atombombens far.

Tror på vekst for sommeren

Capa distribuerer kinoreklame til omtrent 45 kinoer som samlet leverer i overkant av fem millioner besøkende hvert år. Dette utgjør omtrent 50 prosent av det totale kinobesøket i Norge. Salgsdirektør i Capa, Vegard Kvalvaag har stor tro på at det umake premiereparet vil trekke folk på kino.

- Disse filmene vil løfte besøket betraktelig sammenliknet med fjoråret hvor vi egentlig bare hadde to virkelig store titler å lene oss på; «Minions» og «Thor». Kinoåret i år er litt spesielt med fire så store titler på sommeren. Treffer vi på estimatene bør vi ha cirka 20 til 25 prosent høyere besøk i år enn i fjor i perioden uke 26-32, sier Kvalvaag. 

Han forteller at de foreløpig ligger «marginalt bak fjoråret».

- «Indiana Jones» har hatt en litt svakere åpning enn det vi hadde trodd, men dette utlignes av en strålende åpning på «Mission Impossible.» Her ligger vi 50 prosent over det besøket vi turte å håpe på for åpningsuka. Sommeren er bestandig litt vanskelig å estimere fordi vi er nokså sårbare i forhold til været. Kommer det varme strand-dager faller naturlig nok kinobesøket også, sier han.

Tror Barbie vil overraske positivt

Han får støtte fra Christer Solberg, som jobber som salgs- og markedsføringssjef i det Egmont eide selskapet, Media Direct Norge (MDN). I likhet med Pedersen og Kvalsvaag har også Solberg store forventinger til denne ukens premierefilmer.

- «Barbie» er en film som i utgangspunktet er litt vanskelig å plassere med tanke på målgruppen. Men med den hypen som filmen har fått nå i forkant av premieren, så tror vi denne vil overraske positivt. Det virker som interessen overgår all forventning når det gjelder denne filmen – alle skal jo se den, sier han. 

Både førpremieren og premieren ble tidlig utsolgt på Colosseum kino.

- Når det gjelder «Oppenheimer» så vet vi at dette er nok en kvalitetsfilm fra Christopher Nolan. Dette vet vi er en knallgod film som vil trekke sitt publikum til kinosalene. Utfordringen for kinopublikumet nå i juli er å velge hvilke filmer de skal gå å se. Sjelden har vi så mange storfilmer gående på samme tid, avslutter Solberg. 

Barbie og atombombens far skal redde kino-sommeren etter svak start