- Det er nok av folk som prater om digitaliseringen av Norge

Tor Olav Mørseth vil heller være redningsmann enn sjefdommedagsprofet.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken

Tidligere i denne uken skrev Kampanje om de nye digitale dommedagsprofetene som har gitt seg et kall om å vekke næringsliv, offentlig sektor og hele Norge for den saks skyld. Så ble det fredag kjent at Tor Olav Mørseth skal lede Digital Norway Toppindustrisenteret, en ny storsatsing som eies av 15 av Norges største virksomheter, blant annet Telenor, Kongsberggruppen, DNB, DNV GL, Statoil, Yara, Aker og Schibsted. Oppdraget er å gjøre norsk næringsliv bedre rustet i møtet med en flodbølge av global digitalisering.

 - Det er ikke det vi ser av endringer som skal bekymre oss, det er det som kommer, men som vi ikke ser før det er for sent, som er farlig. Det vet alle som jobber i mediebransjen, sier Mørseth til Kampanje.

Etter 20 år i mediebransjen gikk han av som sjefredaktør i Adresseavisen med umiddelbar virkning fredag. 1. august starter han i sin nye jobb.

- Nå skal alle digitalisere Norge – konsulentselskapene står i kø for å skremme næringslivet og det offentlige gjennom den digitale transformasjonen. Hvilken rolle får du og det nye senteret?

- Jeg synes det er nok av folk som prater om digitaliseringen av Norge, vi skal få det til å skje. Vi må se på hva som skjer i Norge og verden rundt oss og hvordan digitaliseringen treffer bransjene og selskapene. Jeg tror det er én viktig ting som skiller oss fra konsulent- og rådgivningselskapene, det er at 15 ledende selskap står bak satsingen på Toppindustrisenteret. Det er næringslivet selv har drevet fram dette initiativet. En av hovedtankene er å dele kunnskap og kompetanse på tvers av bransjer og selskaper, forteller Mørseth.

Forlater mediebransjen: Tor Olav Mørseth (36) har jobbet i mediebransjen i 20 år. I 2015 ble han tidenes yngste sjefredaktør i 250 år gamle Adresseavisen i Trondheim. Nå blir han sjef for Toppindustrisenteret, som skal bidra til å digitalisere Norge.

- Jeg tror det er vanskelig å sette en deadline, men vi har ikke all verdens tid

- Har det vært mye skrik og lite ull i den årelange debatten om digitalisering av næringslivet og det offentlige?

- Jeg vet ikke om det har vært for mange ord, men kanskje kan balansen blir bedre etter hvert. Jeg tror det er positivt at det er mye snakk om digitaliseringen, at digitaliseringen får høy oppmerksomhet er kjempeviktig. Men det hjelper ingenting å bare snakke om det, handling er helt avgjørende. Det er det Toppindustrisenteret skal bidra til.

En som er opptatt av handling er tidligere Schibsted-topp, produkt- og digitaldirektør Frode Eilertsen. Etter at han sluttet i Schibsted i juni i fjor, har han reist landet rundt for å snakke med gründere og næringslivsledere og dele av sine erfaringer fra et liv som investor, gründer og konserndirektør, deriblant 17 år i Boston og Silicon Valley.

- Vi har én stortingsperiode på å få til ganske kraftig endring. Vi er nødt til å totaltransformere offentlig sektor, lage nye hjørnesteinsbedrifter og satse tungt på nye oppstartsselskaper, sa Eilertsen til Kampanje denne uken.

Les mer: De nye digitale dommedagsprofetene

Påtroppende sjef for Toppindustrisenteret, Tor Olav Mørseth, kommenterer utspillet slik:

- Jeg tror det er vanskelig å sette en deadline, men vi har ikke all verdens tid. Frode Eilertsen kan mye om digital teknologi og det den fører med seg av helt nytt konkurransebilde. Vi ser at ting går fort og at vi har dårligere tid enn vi tror. Det går ikke an å sitte og vente og håpe at det går bra. Det kreves et helt annet arbeid og en helt annen kompetanse framover, sier Mørseth.

Jeg tror ikke det helt har gått opp for alle hva den digitale transformasjonen dreier seg om

Trigger-sjef Preben Carlsen stod i spissen for eventet «Status Norge» denne uken, som er en slags granskning av digitalrikets tilstand. Andre synes det er et massivt PR-stunt for Carlsen og Trigger, som brått gikk fra være PR-byrå til å kalle seg utviklingsselskap. For ingen, heller ikke i mediebransjen, har forsøkt å ta et større eierskap til den digitale transformasjonen enn Trigger selv. Carlsen fikk med seg blant andre Frode Eilertsen og Sindre Østgård, tidligere nordisk digitaldirektør i Discovery Networks og administrerende direktør i Stiftelsen Tinius. Trigger-sjef Preben Carlsen er ikke alene om tanken på å snu seg fra kommunikasjon til innovasjon. Der har de selskap av en rekke tidligere kommunikasjonstopper som eks-GK-sjef Andreas Wabø, som har startet «akseleratorhuset» Agera, tidligere Los & Co-rådgiver Fred Kihle, som har startet konsulentselskapet Thunderhouse, og Eirik Norman Hansen, som forlater Creuna for å drive Itch Design. I tillegg var Making Waves ute og lanserte byrået Great Works som skal hjelpe norske bedrifter å finne det nye Vipps og Finn. Selskapet leter en byråleder og det vil ikke være overraskende om vedkommende kom fra kommunikasjons- eller mediebransjen.

- Det har vokst fram et kobbel av digitale dommedagsprofeter de siste årene. Blir du sjefdommedagsprofeten eller redningsmannen?

- Hehe. Jeg tror ikke jeg blir noen av delene, men håper jeg blir mer det siste enn det første. Jeg tror ikke det helt har gått opp for alle hva den digitale transformasjonen dreier seg om. Derfor tror jeg vi må snakke mye om hva som skjer i verden, hva er det store bildet, og så gå ned til hva digitaliseringen betyr for bransjene og selskapene. Noen har kommet langt, enkelte har kanskje kjørt for fort og hadde bedre tid enn de trodde, og så er det mange selskaper og bransjer som synes alt går så bra nå at de ikke gjør noe. For mange næringer er mediebransjens erfaring med global, digital konkurranse noe å lære av. Vi ser nå at for eksempel kraftbransjen utfordres av helt nye aktører.

- Hvorfor tror du det er så mange medietopper som vil ta oppdraget med å digitalisere Norge?

- Jeg er litt usikker på om det er så mange, men jeg tror nok erfaringene folk i mediebransjen har gjort seg er interessante for mange. Vi har virkelig fått føle endringene på kroppen. For noen år siden hørte jeg noen si at Google var kjempeflinke på nesten alt, men at det var et område de ikke kunne ta, nemlig det lokale markedet. Der ville aldri Google klare å vinne, ble det sagt. I dag vet vi hvordan det gikk. En viktig lærdom er at de som utfordrer oss ikke vil gjøre det på samme måten som vi jobber på. Noen gjør selvfølgelig det også, men i tillegg kommer det aktører som tilbyr helt andre løsninger. Vi som har bakgrunn i mediebransjen har vært på innsiden av et marked der man møter slike konkurrenter.

- Jeg kan ikke love at det blir gratis

Toppindustrisenteret ble offisielt lansert under Arendalsuka i fjor høst. Initiativet kom fra Walter Qvam da han jobbet i Kongsberg Gruppen.  Han og bakmennene har latt seg inspirere av Toppidrettssenteret – som drives av Olympiatoppen. Det har som mål å bidra til norske gullmedaljer i internasjonale mesterskap.

- Skal Toppindustrisenteret bli næringslivets svar på Olympiatoppen og sørge for at det digitale Norge er best i verden?

- Navnet er ikke tilfeldig valgt. Mye av grunnideen er hentet fra hvordan Toppidrettssenteret utvikler kompetanse på tvers innen idretten. Vi skal på mange måter ha den samme rollen, både utvikle de digitale suksessene i Norge og bidra til at selskapene som eksisterer i dag kan lykkes i en ny verden, svarer Mørseth.

- Finnes det noen lignende i digitalsentre i andre land?

- Ikke som jeg kjenner til, jeg oppfatter dette som en ganske unik satsing. Derfor blir det nok mye nybrottsarbeid framover.

Kort sagt skal Toppindustrisenteret være et kompetansesenter som skal hjelpe små og mellomstore norske bedrifter opp og frem i digitaliseringsskiftet vi står overfor.

- En gruppe har jobbet med er forprosjekt til Toppindustrisenteret, og de har laget et godt grunnlag for det videre arbeidet. Min jobb blir nå å få på plass et team som skal løfte dette videre, og vi skal sammen finne ut hva vi har mest tro på og hva vi skal prioritere. Det er litt tidlig å være helt konkret på hva vi skal tilby, men vi skal blant annet trene opp selskaper og bransjer, spre og dele kunnskap på tvers. Bare det blir en kjempeoppgave.  

- Men blir dette gratis?

- Det koster penger å gjøre disse tingene, så jeg kan ikke love at det blir gratis. Men selskapet er non profit, så det skal ikke utbetales utbytte til eierne.

- Gratis eller rimelig, dere vil fort bli oppfattet som en plagsom konkurrent for konsulentene og byråene?

- Jeg tror det er rom for alle aktører, men jeg mener vi kommer til å tilby noe annet enn disse selskapene. Hvis vi ender opp med å bli oppfattet som et konsulentselskap, så har vi bommet.

- Kan konsulent- og rådgivningselskapene bli samarbeidspartnere for Toppindustrisenteret ?

- For oss er det interessant å samarbeide med alle der vi har felles interesser. Vi skal ikke bygge opp en kjempestor organisasjon, vi skal operere i stor grad som et nettverk., sier Mørseth, som nå må ut på hodejakt.

- Ja, det kan du si. Jeg har ikke kommet langt med arbeidet ennå, for det er jo to måneder til jeg begynner i den nye jobben. Det er allerede mange dyktige personer som jobber med dette som et forprosjekt. Nå skal vi i gang for alvor og da trenger vi folk.

- Kommer ikke til å være en inkubator for nye selskaper

- Hva kommer dere til å jobbe mest med: Digitalisering av eksisterende business eller skal dere ligge enda et skritt lengre fram – altså finne det nye Vipps og Finn?

- Hovedmålet er å jobbe med de eksisterende selskapene. Toppindustrisenteret kommer ikke til å være en inkubator for nye selskaper. De store selskapene som står bak Toppindustrisenteret satser på dette fordi de vi kan bidra til deres egen innovasjon. Norsk næringsliv består av mange små og mellomstore bedrifter. For disse selskapene er det en betydelig utfordring å kunne investere i store prosjekter og ta risikoen.  Vi kan være en aktør som bringer flere selskaper sammen om slike prosjekter. Da blir det billigere og risikoen blir mindre.  

- Hvis du ser bort fra Adressa.no, hvilke digitale favoritter og forbilder har du?

- Jeg er storforbruker av mange slags digitale tjenester. Men jeg kan nevne den kinesiske meldingsappen WeChat, som har fått veldig mange brukere i løpet av kort tid. Appen er full av tjenester, som bank, hotell-booking og taxiformidling. Det er en app som kan tilfredsstille alle slags behov.

- Hva er det aller best det digitale Norge har fostret så langt?

- Det synes jeg er vanskelig å peke ut, men jeg er ganske imponert over hva Vipps har fått til. DNB har klart å samle store deler av bankbransjen, og det er slik mange må tenke framover.

- Det er nok av folk som prater om digitaliseringen av Norge