Full Facebook-forvirring: - Regler brytes daglig

Sosiale medier-sjef fikk gress i posten da han varslet om regelbrudd.

Publisert / Oppdater

Sara Viken Løvhaug
Sara Viken Løvhaug Journalist

De fleste har opplevd dette på Facebook: En venn har tagget deg i et innlegg hvor det sies at du har mulighet til å vinne en premie. Det oppfordres - eller kreves - også gjerne samtidig at du skal dele innlegget for å øke vinnersjansene. Dette er ulovlig, og strider mot Facebooks konkurranseregler

I Facebooks kampanjevilkår står det blant annet at «Personlige tidslinjer og venneforbindelser skal ikke brukes til å administrere kampanjer (f.eks. «del på tidslinjen din for å delta» eller «del på tidslinjen til en venn for å få flere vinnersjanser» og «tagg vennene dine i dette innlegget for å delta» er ikke tillatt)».

Det vil si at konkurranser som denne fra TV 2 i anledning årets Tour de France faktisk er ulovlig: 

- TV 2 sover i timen

Astrid Valen-Utvik er sosiale medier-ekspert og ble tidligere i år kåret til Årets sosiale medier-personlighet. I 2012 ble hun kåret til en av Norges mektigste kvinner innen media og kommunikasjon. Når hun ser konkurransefilmen fra TV 2, blir hun ikke spesielt imponert. 

- Her har de helt klart sovet i timen, for det er ikke lov å kreve at man tagger venner for å være med i konkurranser på Facebook, sier Valen-Utvik.

TV 2 på den andre siden mener å ha fått konkurransen godkjent av Facebook

- Vi hadde tett dialog direkte med Facebook rundt denne konkurransen, og de var fullt inneforstått med hvordan dette ville bli løst. De hadde ingen innvendinger til dette. Vi kjenner selvsagt godt til Facebook sitt konkurranse-reglement, og har stort fokus på å gjøre alt riktig til enhver tid på våre sosiale plattformer, sier kommunikassjef i TV 2, Jan-Petter Dahl.

Facebook: - Misforståelse

Kampanje tok kontakt med Släger Kommunikasjon som er Facebooks pressekontor i Norge. Etter å ha sett konkurransevideoen til TV 2 og blitt informert om Facebooks godkjenning, mener de også at det må være snakk om en misforståelse. 

- Det virker som at dette handler om en misforståelse på et eller annet hold. Facebook sine retningslinjer er ganske klare, opplyser Facebooks pressekontor Släger Kommunikasjon.

Reagerer på reaksjoner

Har du også blitt bedt om å bruke Facebooks reaksjonsknapper i forbindelse med en konkurranse? Det er faktisk heller ikke lov - reglementet sier: «Når Reaksjoner blir brukt som en del av en konkurranse, skal Reaksjoner ikke brukes i videoer hvor hele videoen består av statisk eller bevegelig grafikk eller bilder». Det vil si at reaksjonene ikke skal benyttes til avstemning eller som hovedelement i kommersielle innlegg og konkurranser.

Gisp: Findus-fans som ønsker seg bacon og omelett i panna blir bedt om å gispe. Men er det lov? Foto: Findus/Facebook.

Man skulle med andre ord tro at denne Facebook-konkurransen fra matvareprodusenten Findus er ulovlig. Likevel hevder Findus at innlegget deres ble stemplet godkjent.

- Vi kjenner til Facebooks retningslinjer. Vi valgte å bruke video fordi vi har sett at video fungerer bedre enn stillbilder. Vi synes også reaksjoner er en morsom og enkel måte å få tilbakemeldinger fra våre fans på. Vi oppnådde det vi ville med innlegget, og vi tror at de som stemte syntes dette var en morsom greie. Hver post må godkjennes av Facebook, og det ble denne også. Facebook hadde tidligere strengere regler for bruk av reaksjoner, men det er nå blitt lettere å bruke reaksjoner, noe vi mener er riktig, sier PR-sjef i Findus Henriette Herzeth. 

Både Findus og TV 2 hevder altså å ha fått tilsynelatende ulovlige konkurranser godkjent av Facebook. Valen-Utvik mener de må ha misforstått godkjenningen. 

- Konkurransen med video er i grunn helt fin den, men de bruker «reaksjoner» som avstemming og det har Facebook spesifisert at ikke er innenfor regelverket. Og når de da svarer som de gjør her, så er det fordi de misforstår det at annonseres deres ble godkjent, med at dette er en godkjent konkurranse hos Facebook. Posten deres ble dermed godkjent som en annonse, med et helt annet sett regler enn ved konkurranser, og det betyr ikke at den er lest av Facebook og at selve konkurransen deres er i tråd med Facebooks regelverk.

- Blir reglene for avanserte?

- Nei, jeg synes konkurransereglene til Facebook hverken er for vanskelige eller for strenge. Reglene er enkle og greie. Facebook er nødt til å sørge for at Facebook er interessant for hver og en av oss, og det må de gjøre ved å hindre at det blir spammete og kjedelig. Derfor er reglene laget slik at det skal være minst mulig mas for dine venner, om du selv velger å være med i en konkurranse. Man skal altså ikke bruke virkemidler som påvirker dine venners tidslinje, sier Valen-Utvik.

Best på sosiale medier:

Astrid Valen-Utvik ble kåret til Årets sosiale medier-profil under Gullenken tidligere i år.

Jeg tror dette helt klart har med bedrifters manglende kompetanse å gjøre. Astrid Valen-Utvik

Bare tre kriterier er lovlige

I følge reglementet har man kun lov til å premiere tre ting: at folk følger en side, at folk liker en opppdatering og at folk kommenterer en oppdatering. Alle konkurranser som legger andre kriterier til grunn for premiering, er ulovlige og skal rapporteres. Dette betyr at det å kreve at noen må dele en oppdatering, eller tagge venner i et innlegg, ikke er lovlig i henhold til Facebooks regelverk.

- Jeg tror dette helt klart har med bedrifters manglende kompetanse å gjøre, og ikke så mye mer, faktisk. At Facebook godkjenner en annonse, som inneholder en konkurranse, har ingenting med at Facebook godkjenner selve konkurransen - og det er en ganske kjent misforståelse. Bedrifter tror at siden annonsen gikk gjennom, så betyr det at Facebook har satt sitt godkjent-stempel på selve konkurransen, men det er to helt forskjellige regelsett som ikke har noe med hverandre å gjøre, sier Valen-Utvik. 

Rapporterte ulovlig konkurranse - fikk gress i posten

Øyvind Solstad administrerer gruppen «Regler for konkurranser i sosiale medier» på Facebook. Her diskuterer rundt 3.800 medlemmer konkurranser de mener er ulovlige, og tipser hverandre om hvordan man kan lage best mulige konkurranser på Facebook som ikke strider mot regelverket.  

- Jeg hadde lyst til å ha en gruppe der folk kunne diskutere dette. Det er alt for mange folk med manglende kunnskap som sitter og utformer disse konkurransene. I tillegg kan de bli sure når folk forteller dem at de bryter reglene. Jeg fortalte et hagesenter at de brøt konkurransereglene, og da sendte de meg masse gress i posten til min private adresse! Folk er syke, sier Solstad.

Solstad er sosiale medier-sjef i VG, og går 1. september over i tilsvarende stilling hos Hurtigruten. Han er rask til å si fra om han kommer over ulovlige konkurranser - noe som skjer ofte. 

- Dessverre er det mange som bryter reglene. Jeg ser daglig bedrifter som skriver «lik og del» eller lignende som vilkår for konkurranser. Jeg vet at Facebook sletter en del, men de kan umulig sjekke alle poster bedrifter legger ut, så det er opp til folk å melde i fra. Men Facebook har teknologi som drar ned reach på poster der språk som oppfordrer til deling, liking og tagging er med. 

- Men hvorfor kan konkurranser som bryter med regelverket likevel bli godkjent av Facebook? 

Jeg mistenker at det går veldig fort til tider. Så tror jeg også at de som sitter og godkjenner annonser ikke kjenner godt nok til regelverket eller rett og slett ikke kan norsk, sier Solstad.

Daglige brudd: - Jeg ser daglig bedrifter som skriver «lik og del» eller lignende som vilkår for konkurranser, sier Øyvind Solstad i Hurtigruten.

- Bedrifter mangler kompetansen

Jørund Heimholt er datasikkerhetsekspert og driver nettsiden Datahjelperne. Han bruker Datahjelperne til å blant annet advare og opplyse bedrifter om Facebooks konkurranseregler. 

- Mange nye sider på Facebook kjenner ikke til disse reglene. Det gjelder oftest småbedrifter, men du finner også store bedrifter som bryter reglene bevisst, og «lurer» følgerne sine med oppfordringer som «del gjerne». Det mangler kompetanse mange plasser, sier Heimholt til Kampanje. 

- Hvilke reelle konsekvenser kan regelbrudd gi? 

- Facebook har 1.000.000 brukere per ansatt, med andre ord - de har ikke sjangs til å kontrollere dette selv. Så å tipse firmaene og rapportere konkurransene er det som pleier å fungere. Facebook kan også stenge ned sider som bryter reglene, sier Heimholt.

Full Facebook-forvirring: - Regler brytes daglig