Dansker på norsk oppkjøpsraid - men nå kommer regningen

- Det er Norge som trekker resultat ned, sier dansk toppsjef.

Publisert / Oppdater

Louise Reseke/Mediawatch
Louise Reseke/Mediawatch

Den danske tv-produsenten Monday tok et jafs av det norske markedet for tv-produksjon i 2017, og dermed svekket resultatet seg for andre året på rad for det danske selskapet Toppsjefen Morten Bank forventer imidlertid bedring i 2018 og vender nå i stedet blikket mot neste stopp for selskapets skandinaviske vekstplaner.

Med investeringen i ytterligere tre selskaper, fikk Monday Media for alvor plantet flagget på norske fjell i 2017. Det som skulle være et konsolideringsår, hvor selskapet fikk trimmet de første norske oppkjøpene av Norsk TV og Teddy, ble i stedet til en ny offensiv i nabolandet. Første stopp i offensiven var overtakelsen av Feelgood Film & TV, som har spesialisert seg i manusbaserte komedier, samt investeringen i over 40 prosent av det tilknyttede managementselskapet Feelgood Scene og en tilsvarende del av det konkurrerende Istage Entertaintment.

Les også: Hallberg støvsuger markedet for komikere

Les mer: Hallberg og Giertsen møtes igjen - Monday kjøper Feelgood

- Vi har kjøpt oss stort inn i Norge igjen i 2017 i et omfang som gir en fordobling av våre norske aktiviteter, sier toppsjef Morten Bank i Monday Media-konsernet.

Siden 2016 har konsernet lagt til i alt sju datterselskaper til sine norske selskaper, hvorav fem av dem kommer gjennom oppkjøp.

- Oppkjøpene har gitt oss et vesentlig endret fokus i 2017. Vi skulle egentlig konsolidere våre aktiviteter i Norge, men i stedet har oppkjøpene krevd enda større investeringer i integrasjon, plattformer og støttefunksjoner, sier han.

Veksten har satt klare avtrykk i regnskapet, der byråinntekten steg med 40 millioner norske kroner (30 millioner danske kroner, red. anm.) til 164 millioner millioner kroner (124 millioner danske kroner, red, anm.). Samtidig vokste antall medarbeidere med én tredjedel og selskapet runder i dag 200 ansatte, mens bunnlinjen svekket seg for andre året på rad med og endte i minus med et underskudd på snaue to millioner norske kroner, eller 1,5 millioner danske kroner – noe som ga produksjonsselskapet sitt første underskuddet i selskapets levetid.

Det er Norge som trekker ned resultatet ned, blant annet fordi det koster penger å investere, og fordi det er noen av selskapene som vi må effektivisere. Morten Bank

Øker gjelden kraftig

Forklaringen ligger i de norske aktiviteter som har sendt Monday opp en divisjon størrelsesmessig, samtidig som dette har presset resultatet og økt gjelden. Mondays gjeld har mer enn fordoblet seg til 42 milioner NOK (31,6 millioner DKK) fra 16,5 millioner NOK (12,5 millioner DKK) i 2016.

- Danmark er den solide butikken som historisk sett gir et fornuftig overskudd. Det er Norge som trekker ned resultatet ned, blant annet fordi det koster penger å investere, og fordi det er noen av selskapene som vi må effektivisere, sier Bank, som legger til at arbeidet med å snu underskuddsforetakene Norsk Fjernsyn og Teddy, er godt i gang.

- Oppkjøpene har kostet dere penger og økt gjelden. Hvilken risikovurdering ligger bak?

- Det stemmer, men det er fullstendig i tråd med den ambisjonen vi hele tiden har hatt; vi vil være en skandinavisk aktør med like mye aktivitet i alle tre land, forteller Morten Bank. Han har ikke betenkeligheter med den voksende gjelden, som samlet er på 67,7 millioner NOK (51,5 millioner DKK) i 2017, mot 27,5 millioner NOK (20,8 millioner DKK) i 2016.

- Som enhver virksomhet som vokser både organisk og gjennom oppkjøp, bruker vi enormt mye tid på å regne gjennom de forskjellige cases, inkludert hvilken effekt de har på vår bunnlinje og likviditet. Så lenge vi synes det gir mening og er forsvarlig, fortsetter vi den ambisjonen vi har, sier Bank.

Selv om vekstambisjonene er høye, har det ikke ført til overveielser om å få tilført investorkapital utenfra til å vokse, ifølge Bank.

- Da vi begynte å kjøpe opp i Norge, innledet vi også en dialog med banken om å lage en tradisjonell oppkjøpsfinansiering med banken som støtte. Det har vært modellen for oss siden, og den gir utslag på gjeldsposten, sier Morten Bank. Sammen med administrerende direktør Martin Dalgaard Sørensen i Monday i Danmark, er Bank hovedeiere bak tv-gruppen.

- Vi liker vår organisering som den er. Vi har et godt samarbeid mellom den eksisterende eierkretsen og banken, samtidig som vi også får nye aksjonærer i den forstand at vi aldri kjøper 100 prosent av et selskap, men en majoritet. Slik er de opprinnelige eiere stadig en del av teamet og ledelsen.

Taper penger:

For første gang i selskapets historie må den danske tv-produksjonssjefen Morten Bank konstatere at det ble et underskudd i regnskapsbøkene. Men planene er fortsatt vekst i Norden.

Norske oppkjøp på pause - satser på Sverige

Oppkjøpene i 2017 har gitt Monday et tilstrekkelig volum og posisjon på det norske markedet, forklarer Morten Bank. Nå skal aktivitetene fortsette å vokse derfra. Når Norge nå er «huket av» på listen, handler neste skritt i de skandinaviske ekspansjonsplanene om å bygge ut den svenske delen av forretningen. Monday er i dag kun representert i det svenske markedet med produsenten To the Moon.

- I Norge står vi ikke overfor ytterligere oppkjøp. Vi har kjøpt Koncern TV i Danmark (som Monday overtok majoriteten av denne våren, red anm), et samarbeid som vi venter oss mye av. Men nå er vi fokusert på at Sverige er neste trinn, sier Bank.

Han forventer at det fremdeles vil gå flere år før tv-produsenten kan erklære seg i mål med ambisjonene om å bygge en danskeid, skandinavisk produsentgruppe i et marked dominert av internasjonale aktører som Banijay - som eier Nordisk Film og TV – og Nice, som står bak Strong.

- Det tok oss rundt fem år å finne et godt nivå for Danmark, å knytte til oss de sterke kreative kreftene og satt det rette laget. I Norge kommer det nok også til å ta noen år på å få kulturen til å fungere og høste synergiene. En slik syklus vil nok gjelde for Sverige også. Selv om vi begynner å se på mulighetene i Sverige i 2018 og 2019, kommer det til å gå noen år før vi har etablert oss på de riktige plattformene der – som i de to andre landene, tror Bank.

Selv om 2018 står i konsolideringens tegn i Norge, utelukker han ikke oppkjøp i 2018, hvis muligheten byr seg og finansieringen ordner seg.

- Aktivitetsnivået kommer til å stige i 2018, og vi kommer også til å ha et pent overskudd i 2018, men det er under forutsetning av at vi ikke kjøper ytterligere opp, avslutter han.

Denne artikkelen  er publisert med tillatelse fra Mediawatch, som Kampanje har et redaksjonelt samarbeid med. Der kan du lese den originale artikkelen slik den ble publisert første gang.

Dansker på norsk oppkjøpsraid - men nå kommer regningen