Fikk bråstans i bestillingene under koronakrisen - nå satser Apeland og Talerlisten igjen

- Jeg har blitt mye mer optimistisk den siste uken, sier Nils Apeland. I fjor økte omsetningen med 40 prosent.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Tre år etter at selskapet ble etablert av Nils Apeland, omsetter Talerlisten foredragsholdere og konferansierer for 17,4 millioner kroner. Det er en vekst på 40 prosent fra 2018 til 2019.

- Når du starter et selskap, så tar det tid før du kommer over den berømmelige kneika. Selv om vi har gått med pluss fra start, så ble fjoråret veldig bra omsetningsmessig, sier Apeland til Kampanje.

- Hva er det som gjør at omsetningen øker med 40 prosent?

- Det skyldes hovedsakelig flere oppdrag. Mange har bestemt seg for å ha et seminar, en konferanse eller et kick-off, men er usikre på hva de skal fylle det med. Da tar de kontakt med oss og så hjelper vi dem. Og gjenkjøpsgraden er høy. Stadig flere kunder kommer tilbake og bestiller foredrag.

- Har dere også begynt å arrangere konferanser?

- Nei, i veldig liten grad. Vi gjør noe for å vise frem foredragsholderne våre, men det ligger ikke noen inntekter i det. Men vi jobber for flere eventbyråer og store konferansearrangører.

Talerlisten sitter igjen med et resultat før skatt på 166.000 kroner. Også det er en betydelig forbedring fra resultatet i 2018 på 27.000 kroner.

- Hvordan skal dere tjene mer penger?

- Vi har investert det meste vi har tjent i mennesker, teknologi og markedsføring. Fremover må vi sitte igjen med mer per oppdrag, og så må vi ha større volum.

Ansetter til tross for koronakrise

Apeland har nylig ansatt Vedis Gjestmoen som salgsansvarlig i selskapet. Hun har akkurat levert sin bacheloroppgave innen markedsføring og salg ved Høyskolen Kristiania i Oslo. 

- Jeg er veldig takknemlig for denne muligheten, spesielt i en tid hvor mange mister jobben og nyutdannede ikke får seg jobb. Talerlisten har etablert seg som en attraktiv aktør i et spennende marked, og jeg ser frem til å hjelpe alle de flinke foredragsholderne på Talerlisten med å få nye oppdrag. Jeg er veldig motivert for å sette i gang, sier hun.

Hun kommer til et selskap som de siste månedene har vært preget av bråstans i som følge av koronakrisen.

- Vi hadde folk på foredrag både 11. og 12. mars, men så var det som å se en uværsky som kom kjemperaskt før det begynte å styrtregne. Alle oppdrag ble utsatt eller avlyst. Jeg hadde finaleintervju med Vedis 11. mars, og planen var å signere kontrakt dagen etter. Da dette skjedde, måtte jeg gå i tenkeboksen, sier Apeland.

Apeland er selv fortsatt delvis permittert.

- Har du vært bekymret for fremtiden til selskapet?

- Ja, det har jeg. Vi har mistet flere millioner i omsetning, og lever fortsatt med stor usikkerhet. Så det handler fortsatt om å overleve, men jeg har vært rask med å gjøre justeringer og har gode folk rundt meg, så jeg tror dette skal gå bra. 

De strenge begrensingene myndighetene har innført medfører at Talerlisten nesten ikke har inntekter fra april og ut august.

- Og månedene før sommeren er vanligvis de mest travle, med unntak av september.

- Må levere bedre etter korona

Målet om 20 millioner kroner i omsetning er nedjustert til halvparten. Men det er lys i enden av tunnelen.

- Jeg hører flere si at 2020 blir et år man nærmest stryker ut, men jeg er mer optimistisk enn det.

Han mener markedet for foredrag sakte, men sikkert er på vei tilbake.

- Hvordan tror du høsten blir?

- Jeg har blitt mye mer optimistisk denne uken. Vi har fått flere henvendelser og solgt både fysiske og digitale foredrag. Til tross for at mange er blitt komfortable med Zoom og Teams, er folk veldig sugne på å møtes og veldig klare for å skape kick-offs og ledersamlinger. De største konferansene er nok fortsatt utelukket, men jeg tror vi vil se mange arrangementer for under 500 personer utover høsten. Når folk kommer tilbake fra sommerferien, tror jeg veldig mange virksomheter vil være klar for å møtes fysisk, bli inspirert og lære noe nytt.

Men konferansemarkedet kommer til å møte et mer kritisk publikum etter koronakrisen, tror Apeland.

- Alle som skal levere noe på en scene, må levere bedre etter korona enn før, sier han.

Samtidig må flere belage seg på å formidle budskapet sitt til mottakere på andre siden av en skjerm. Mange arrangører vil nemlig ha arrangementer der noen er til stede i lokalet, mens andre får innholdet streamet dit de er, tror Apeland.

 - De foredragsholderne som klarer å engasjere publikum både på scenen og via skjem, kommer til å klare seg godt.

Fikk bråstans i bestillingene under koronakrisen - nå satser Apeland og Talerlisten igjen