Tidenes verste Radio Norge-resultat - har tapt nesten 80 millioner på tre år

Nå spøker det for selskapets tilstedeværelse på det norske markedet.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Å drive kommersiell radio i Norge er ingen enkel sak. Ei heller for den britiske radiogiganten Bauer Media. Selskapet legger nå frem sine tall for fjoråret og de viser at selskapet tapte nærmere 30 millioner kroner på driften.

Dermed er selskapet milevis unna målet om å gå i null. Da Kampanje snakket med sjefen for Bauer Media i Norge, Jim Receveur, var målet «å være lønnsomme i løpet av ett til to år».

- Vi trodde aldri vi skulle bli lønnsomme i 2019, men planen var å gå i null i 2020, sier Bauer Media-sjefen i Norge, Jim Receveur til Kampanje.

Tonen var noe annerledes i fjor da selskapet snakket om sine store ambisjoner for selskapet og lovet i det minste bedring på tallene. Ett år etter er det en langt mer slagen radiosjef som snaker med Kampanje etter å ha lagt frem en årsrapport som viser at selskapet tapte nærmere 30 millioner kroner i 2019.

Les også: Fortsatt «Popquiz»-trøbbel for Finn Bjelke – ny Bauer Media-sjef mest opptatt av å gå med overskudd i 2020

Det har vært tre veldig tøffe år men jeg er stolt over det vi har klart å få til. Jim Receveur, Bauer Media

- Det har vært tre tøffe år

Samlet de siste tre årene har Bauer Media gått med over 80 millioner kroner i tap de siste tre årene.

Det var på våren 2015 at selskapet kom inn på eiersiden i radiokonsernet som i dag teller kanaler som Radio Norge, Radio Rock, Radio Topp 40 og Radio Vinyl. Receveur tok ansvaret for den norske virksomheten etter Lasse Kokvik som sluttet i fjor vår.

- Vi har levert på det vi håpet å klare. Vi økte driftsresultatet med én million kroner, vi har senket kostnadene med 12 millioner kroner. Salget går opp og ned hele tiden, det er på kostnadssiden vi må jobbe, sier Receveur.

Les også: Radio Norge fortsetter å blø

Men selv om kostnadssiden er slanket med 12 millioner kroner, hjelper det lite når inntektene går tilsvarende ned.  Omsetningen falt med drøye syv prosent og endte dermed på 154 millioner kroner for fjoråret. Arbeidet med kostnadskutt fortsetter dermed i 2020.

- Vi tok 11-12 millioner i fjor og skal ta 19 nye millioner i år. Da har vi til sammen redusert kostnadene med 30 millioner kroner siden jeg kom inn. 2019 var et oppryddningsår og som jeg ikke bryr meg så mye om. Jeg visste at jeg måtte rydde opp i 2019, sier han.

Men en avskrivning av en utsatt skattefordel på 12 millioner kroner slår også negativt inn på tallene for radiokanalen som endte opp med et årsresultat på hele 40 millioner kroner. Det er det verste årsresultatet noensinne for kanalen.

- Det har vært tre veldig tøffe år men jeg er stolt over det vi har klart å få til. På denne tiden hvor vi kutter 30 millioner kron er har vi klart å øke lyttertallene, sier han.

Truer med å flytte

Det er likevel endringen i en av paragrafene i forslaget på ny mediestøtte som en følge av koronatiltakene som plager Bauer Media-sjefen aller mest. Receveur raser mot den norske regjeringen og kulturminister Abid Raja. Medier 24 var den første til å omtale saken.

- Jeg fikk sjokk på fredag da myndighetene la fram krisepakken etter korona og ser at de har lagt inn en setning som ekskluderer oss fra å motta støtte. Det er svært alvorlig for oss, sa administrerende direktør Jim Receveur til Medier24.

Les også: Bauer Media truer med å trekke seg ut av Norge

Ifølge ordningen til regjeringen vil ikke Bauer Media være kvalifisert for støtte på grunn av selskapets tøffe økonomiske situasjon med store underskudd. Dersom et selskap som mottar støtte, vil få et bedre driftsresultat i 2020 enn i 2019 etter avkortning er man ikke kvalifisert for støtte.

Med store underskudd i 2019 og store kostnadskutt falt Bauer Media også utenfor den generelle kompensasjonsordningen. Men utestengelsen fra krisepakken til kulturminister Abid Raja på 300 millioner kroner svir aller mest.

- De drar teppet vekk under føttene våre, sier Receveur til Kampanje. 

Han sier er i ferd med å miste all tillit til den norske regjeringen.

- Jeg sa til mine eiere at vi blir lønnsomme i 2020 og vi vil ta ned kostnadene våre som en følge av koronaen, men vi kan ikke ta alle tapene selv og særlig ikke når vår største konkurrent vil bli gitt støtte. De er den sterke parten, mens Bauer Media er den svake, sier Receveur med klar henvisning til P4-konsernet.

Dersom teksten i tildelingskriteriene ikke endres mener Receveur at han ikke har noen annen utvei enn å anbefale for sitt styre om å stenge operasjonen i Norge som teller rundt 70 personer.

- Dette berører 70 personer, men også to millioner lyttere. Tar de ut den paragrafen og vi får støtte vil jeg være positiv. Men jeg kan ikke stå foran styret mitt med den minste tvil om at ikke regjeringen også vil hjelpe Bauer Media. Jeg håper det som kom frem fredag ettermiddag er feil, sier han.

Totalt så kan en aktør får maksimalt 15 millioner kroner i støtte fra regjeringen, og Receveur anslår at Bauer Media skulle fått rundt åtte millioner kroner.

Her kan du se alle tallene til Bauer Media i 2019. Alle i tall i MNOK.Blodig for Bauer Media

Bauer Media 2019 2018 Endring i prosent
Omsetning 154,8 166,0 + 6,7
Driftsresultat - 27,2 - 28,8
Res. før skatt - 27,1 - 28,9

Tidenes verste Radio Norge-resultat - har tapt nesten 80 millioner på tre år