Tidligere McKinsey-topp trer ut av skyggen – for nå vil North Alliance utfordre konsulentgigantene

Etablerer et nytt selskap som skal ta opp kampen med McKinsey, BCG og Accenture på forretningsutvikling.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det begynner å bli noen år siden The North Alliance (NoA) så dagens lys. Selskapet, som tilbyr kundene både reklame, design og digitale kundeopplevelser, har gradvis utvidet tjenestespekteret sitt og denne sommeren er den nordiske byrågiganten klar til å rulle ut et nytt selskap med NoA Consulting – og det midt i koronakrisen.

- Vi hadde ikke gjort dette, hvis ikke NoA hadde vært i ganske god forfatning. Vi klarer oss veldig bra gjennom dette på tvers av alle våre markeder, sier Thomas Høgebøl, som er administrerende direktør den nordiske byrågruppen, til Kampanje.

Den nye satsingen er ment å være et svar på utfordringen med at «etablerte virksomheter sliter med å vokse organisk.»

- Mye av vekstpotensialet ligger i å levere på kunders faktiske behov. Å bidra til at etablerte aktører omstiller seg raskt og vokser gjennom kundeorientering, er noe vi har lang erfaring med i NoA. Nå har våre kunder behov for spisset forretningsrådgivning på toppen av dette, fortsetter Høgebøl.

Fra før av består NoA av reklamebyråer som Anorak, svenske Åkestam Holst og Making Waves.

Les også: Koronakrisen treffer norske byråer - Try, NOA, Schjærven og We Are Live permitterer

Etter at jeg sluttet i McKinsey har det å bygge opp NoA vært noe av det mest givende jeg har vært med på. Trond Riiber Knudsen, styremedlem i NoA

Tidligere McKinsey-topp på eiersiden

Høgebøl var sammen med tidligere Carat-sjef Helge Onsum fødselshjelper til The North Alliance som i sine første år hadde det nordiske private equity-selskapet Capman som største eier. Seks år senere, og med Capman ute og Norvestor som ny finansiell partner, kan Thomas Høgebøl komme med en liten «avsløring», som kanskje ikke så overraskende i forbindelse med nettopp lanseringen av NoA Consulting.

- Det er ikke noen hemmelighet at jeg var med som konsulent og hjalp Thomas og teamet med å etablere North Alliance. Det var en helt fenomenal opplevelse. Veldig få har sett at det er mulig å sy sammen så mange kreative miljø inn i en enhet hvor alle er delaktige, sier tidligere McKinsey-topp Trond Riiber Knudsen.

Les også: Capman ute av North Alliance - Høgebøl klar med ny eier

Riiber Knudsen var i mange år en svært profilert konsulent i McKinsey og ledet området Marketing & Sales globalt, men sluttet for noen år siden i konsulentgiganten for å starte opp sitt eget investeringsselskap TRK Group. De siste årene har Riiber Knudsen imidlertid vært mest aktiv som gründerinvestor i det norske miljøet for oppstartsselskaper.

Nå viser det seg at han også spilte en aktiv rolle under etableringen av North Alliance.  

- Da jeg bestemte meg for å gå ut av McKinsey å starte mitt eget selskap, ringte Thomas meg og sa at «nå har du sagt A, så nå må må du også si B og være med», sier Riiber-Knudsen.

Konsulenten som i dag også er blitt investor hadde imidlertid en ny regel og det var at han utelukkende jobbet med selskaper hvor han er medeier.

- Det fikk vi til, så jeg har vært medeier i NoA fra veldig tidlig av, sier Riiber Knudsen som også kan fortelle at han har sittet NoA-styret hele tiden, både under Capman og den nye partneren Norvestor.  

- Hvor mye eier du?

- Jeg har vel en prosent eller noe sånt. Men vi snakker nok noen millioner kroner og ikke noen titusen. Det er mer enn jeg kommer til å bruke på hagemøbler i sommer, smiler den tidligere McKinsey-konsulenten.

Vi etablerer NoA Consulting av samme grunn som McKinsey, BCG og Ernst & Young kjøper kreative byråer innen kommunikasjon og digitalisering vi har bare forskjellig utgangspunkt. Thomas Høgebøl, konsernsjef i NoA

Vil utfordre konsulentgigantene

Dermed har Høgebøl og NoA med seg en viktig medspiller når selskapet tar opp kampen med store konsulentselskaper som Accenture, Boston Consulting Group og ikke minst Riiber Knudsens gamle arbeidsgiver McKinsey.   

- Skal du konkurrere med din gamle arbeidsplass nå?

- Nei, jeg tenker ikke sånn på det og jeg jobber fortsatt tett med opplæring av nye ansatte i McKinsey. Men i den verden vi nå opererer i, er det ingen som har det perfekte svaret. Man kommer fra litt ulike steder og vi i NoA kommer fra tech, kreativitet og design. McKinsey er et fenomenalt selskap som kommer til å gjøre mye på management consulting fremover, men her er det plass til alle, sier Riiber Knudsen.

Thomas Høgebøl sier det nye selskapet likevel tar mål av seg «å utfordre de etablerte management consulting-selskapene» i en tid der de store konsulenthusene kjøper opp stadig flere kommunikasjonsselskaper.

- Vi etablerer NoA Consulting av samme grunn som McKinsey, BCG og Ernst & Young kjøper kreative byråer innen kommunikasjon og digitaliserin. Vi har bare forskjellig utgangspunkt, sier Høgebøl.

Les også: Accenture rykker enda nærmere byråene

Foran NoA-bygget:

Kim Ydse Krogstad skal lede den nye satsingen NoA Consulting der Noa-eier og styremedlem Trond Riibe Knudsen har vært en viktig støttespiller. Til høyre NoA-sjefen, Thomas Høgebøl, foran kontorbygget til byrågruppen rett ved Slottsparken i Oslo. Foto: Knut Kristian Hauger.

Prøvde for tre år siden med Great Works

Det er ikke første gang The North Alliance har forsøkt seg på en lansering innenfor området forretningsutvikling. I 2017 gikk byrå-gruppen ut og fortalte om lanseringen av et nytt «innovasjonsbyrå» som het Great Works. Planen var også å hente inn en egen byråleder som skulle lede den nye satsingen.

- Vi sa nok litt tidlig at vi skulle gjøre det, men så gjorde vi det ikke. Vi la det inn under Making Waves. Vi gikk aldri dit at vi lanserte Great Works i Norge, sier Høgebøl.

Les også: Veksten koster for Making Waves - klar med ny byråsatsing                         

- Har dette vært drømmen hele veien?

- Det har vært en del av drømmen og planen hele veien, men vi har diskutert timingen for det. I dag jobber vi mer og mer integrert og er bedre trent på å samarbeide i Noa. Nå følte vi tiden var inne, og det var mer naturlig å komme med et slikt initiativ i 2020 enn det var for oss i 2015, sier Høgebøl.

- Vi har bevist verdien til våre kunder

Når NoA Consulting nå ser dagens lys, trenger ikke Høgebøl å sette i gang noen stor rekrutteringsprosess for å finne en sjef for satsingen. Det blir nemlig sjefen for NoA i Norge og tidligere leder av Making Waves, Kim Ydse Krogstad.

Satsingen blir skandinavisk og inn i NoA Consulting kommer nå selskaper som Evidence Strategy i Sverige, Clay i Danmark og Creative Business Studio i Making Waves Norge til å inngå.

- Nå har vi bevist verdien til våre kunder, så nå samler vi alle disse miljøene i ett selskap, NoA Consulting, sier Ydse Krogstad.

Krogstad har selv erfaring som forretningsrådgiver med blant annet seks år i Accenture, og skal jobbe aktivt i NoA Consulting, i tillegg til å fortsette som leder for Noa i Norge. 

Totalt vil det jobbe 35 mennesker i Noa Consulting i Skandinavia hvorav seks i Norge, som alle hentes ut fra Making Waves. Den norske grenen av selskapet har en kundeliste som blant annet inkluderer Schibsted, NorgesGruppen, Olav Thon Gruppen og Obos.

- I OBOS leter vi hele tiden etter the next big thing. For å lykkes med dette søker vi alltid å utvikle oss som selskap, gripe nye muligheter og forstå hva markedet og kundene våre trenger. Noa Consulting har hjulpet oss med å identifisere nye inntektsstrømmer og strategiske satsningsområder for fremtidig vekst, sier Daniel Blom, leder for innovasjon og forretningsutvikling i Obos. 

 

Tidligere McKinsey-topp trer ut av skyggen – for nå vil North Alliance utfordre konsulentgigantene