Det sa «schmækk» for Bekk i 2020 - men de lave kostnadene uroer sjefen

Teknologi- og designbyrået hadde en resultatvekst på 50 prosent i 2020. Administrerende direktør Olav Folkestad skulle gjerne brukt mer penger på de ansatte.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

- Vi hadde et veldig bra første kvartal i fjor. På tidspunktet så var markedet sterkt og Bekk gikk for fulle maskiner. Så smalt det, sier Olav Folkestad, administrerende direktør i Bekk Consulting.

På grunn av koronapandemien gikk teknologi- og designbyrået med noen av Norges største selskaper på kundelisten inn i andre kvartal av 2020 med stor usikkerhet, i likhet med de fleste andre bransjene i Norge.

- Hva skjer med kundeprosjekter? Hvordan skal dette fungere? Det var spørsmål vi stilte oss, sier Folkestad.

Det gikk likevel ikke altfor lang tid før ting så ut til å normalisere seg for Bekk.

- Veldig gledelig for oss så rullet stort sett ting videre. Så da vi gikk mot sommeren var vi god rustet for de effektene pandemien utløste, sier Folkestad.

Omsetningen i Bekk økte med 5,9 prosent til 766,4 millioner kroner. Selskapet et resultat før skatt på 133,8 millioner kroner. Det utgjør en vekst på 48,9 prosent.

God omstillingsevne og robust kundeportefølje

Folkestad peker på to faktorer som gjorde at selskapet kunne opprettholde et solid arbeidsvolum.

- Den ene var omstillingsevnene hos de ansatte. De er mildt sagt teknisk kyndige folk. «Schmækk» sa det, så var vi oppe og gikk på hjemmekontor og kunne fortsette det gode samarbeidet internt og med kundene. Vi ble svært fort operative fra hjemmekontor, sier han og legger til:

- Den andre faktoren er at vi hadde en robust prosjektportefølje. Flertallet av kundene hadde enten uendrede eller faktisk økte behov da ting begynte å stabilisere seg. Særlig offentlig, men også fra privat sektor. Vi har stort sett hatt nok å gjøre. Særlig på teknologisiden har det vært full spiker, og det har mer enn kompensert for noe svekket etterspørsel på ren rådgivning, sier Folkestad.

Bekk lager blant annet digitale løsninger for NAV, som virkelig har blitt stresstestet i pandemien. Også NRK, Handelshøyskolen BI og Den Norske Opera og Ballett er Bekk-kunder.

Med et andre kvartal som utviklet seg til å bli tilnærmet lik normaltider i arbeidsmengde, begynte hjulene hos Bekk å rulle for fullt igjen. De nevnte faktorene forble uendret ut året og dermed var også tredje og fjerde kvartal gode tider for teknologi- og designbyrået.

- Folk har stått på som ville hester og gjort det beste ut av situasjonen. Mange kunder har virkelig tatt kvantesprang innen digitalisering, så det blir veldig spennende å følge med videre på den biten der. Det har ikke vært noen ting å si på omstillingsevnen, sier Folkestad.

Bekk 2020Fikk kraftig resultatvekst

Bekk 2020 2019 Endring i prosent
Omsetning 766,4 723,7 + 5,9
Driftsresultat 133,3 88,3 + 50,9
Resultat før skatt 133,8 89,8 + 48,9

Tall i millioner kroner.

Uventet og uønsket

En faktor som har bidratt til at driftsresultatene har blitt så gode, og det er en faktor som Folkestad selv ikke liker.

- En effekt er rett og slett at vi fikk et uventet og uønsket lavt kostnadsnivå. Det er masse aktiviteter som vi vanligvis investerer i for å gi våre ansatte faglige og sosiale tilbud, men det lot seg ikke gjennomføre i fjor. Man prøver å kompensere for dette gjennom digitale alternativer, men det blir ikke helt det samme. Det er aktiviteter som jeg håper vi kan gjennomføre på høsten, og også prøve å ta igjen noe av det tapte til neste år, sier Folkestad.

Selv om tallene for 2020 i seg selv er hyggelige, så vil Folkestad heller investere ekstra i å ha en trygg, og sosial arbeidsplass, enn å se samme regnskapet igjen.

- Jeg håper virkelig at vi kommer oss kjapt tilbake etter sommeren og at vi kan gjøre alt av det vi pleier å gjøre. Da tenker jeg kostnadsnivået blir høyere enn normalen, for det er mye som skal tas igjen. Det blir litt kunstig å se på 2020.

- Så selv om 2020-tallene er veldig gledelige, så vil du heller se tall som ligner mer på 2019?

- Jeg er stolt av tallene fra 2019 også jeg, og det reflekterer nok mer en normalsituasjon. Jeg er definitivt positiv til året, men kostnadseffektene ønsker jeg at skal komme tilbake normalen igjen i løpet av høsten. Jeg tror folk trenger å være sammen igjen. 2020 ble ekstraordinært og det har slått ut forskjellig, for forskjellige bransjer og byråer, med enten positivt eller negativt fortegn. Finansielt for oss ble det netto positivt fordi det ble mye jobbing og lite utgifter, sier Folkestad.

En effekt er rett og slett at vi fikk uventet og uønsket lavt kostnadsnivå Olav Folkestad

Opprettholdt rekrutteringsnivået

Heller ikke trykket på rekruttering har vært noe å si på ifølge Folkestad. Sett bort fra en kort periode med usikkerhet i fjor vår, har Bekk holdt rekrutteringsnivået oppe under hele pandemien, tross hard konkurranse.

- Det var litt overraskende hvor fort det gikk før den konkurransen var tilbake igjen. Etter den første drøye måneden da alle var litt i sjokk, så var plutselig kampen om de gode hodene tilbake før sommeren. Den har ikke tatt noen koronapause. Man skal jobbe hardt for å tiltrekke seg og beholde de beste. Rekruttering og onboarding har naturligvis vært litt annerledes, men aktiviteten og trykket på markedet var noe av det første som kom på plass.

Også rekrutteringen av nye ansikter var et usikkerhetsmoment i fjor vår, men grunnet stabilitet i kundeporteføljen fortsatte Bekk som vanlig, også med rekrutering fra universitetene.

- Det var en periode i mai og juni i fjor hvor vi var litt usikre og lurte på hvor mange vi egentlig tør å rekruttere, men vi hadde selvtillit på at det var behov for tjenestene våre og klarte derfor å opprettholde trykket i rekrutteringen. Så vi har måtte løse intervjuer og sånn på helt andre måter, men har klart å opprettholde trykket, sier Folkestad.

- Har derei denne perioden merket noe fra satsingen fra den tradisjonelle reklamebransjen, som Try og North Alliance?

- Nei, det kan jeg vel ikke si direkte. Vi har holdt hjulene i gang med de kundene vi har. Vi har en stor og bred kundeportefølje som vi jobber langsiktig med. Vi er ikke i det markedet med de verste «pitchekonkurransene» med kunder som gjerne bytter leverandører hvert tredje år og lignende. Sånn tenker ikke våre kunder. Da det verste sjokket la seg, merket vi ikke noe særlig annerledes konkurranse. Markedet har holdt seg relativt normalt, og vi fikk også noen nye kunder i løpet av året.

Det sa «schmækk» for Bekk i 2020 - men de lave kostnadene uroer sjefen