NRK sparte 100 korona-millioner på bortfall av sport - men i år kommer EM-regningen med full styrke

- Vi må vri og vende på enhver krone, sier finansdirektør i NRK. Senterpartiet åpner for å øke NRK-potten.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

NRK har de siste par årene brukt rundt 200 millioner kroner på sport. Det kommer frem i tall Kampanje har fått tilgang til. Men selv om fjoråret innebar store besparelser på rettighetssiden, grunnet utsettelser av flere store arrangementer, blir det annerledes i år. Finansdirektør i NRK, Andreas Norvik, sier til Kampanje at de vil «ha en markant økning i kostnader til sportsrettigheter i inneværende år», nå som flere utsatte mesterskap endelig ruller over tv-skjermen igjen.

- Det er ingenting som tyder på at dette faller fremover, selv om vi gjerne skulle ønske det, sier Norvik.

En av disse regningene er fotball-EM, som går av stabelen i disse dager. I september i fjor kunne NRK og TV 2 annonsere at de to hadde gått sammen og sikret seg rettighetene til EM i fotball for herrer i 2024 og 2028 i en stor rettighetspakke, hvor TV 2 også sikret seg videre rettigheter til å vise minst 60 kamper med det norske landslaget, gjennom European Qualifiers og UEFA Nations League fra 2022 til 2028.

Etter det Kampanje har grunn til å tro kan det fort ha kostet de to mediehusene flere hundre millioner kroner.

- For å klare å tilby slikt innhold til publikum i et marked med galopperende rettighetskostnader, er det å dele dette med den andre allmenkringkasteren en løsning som gjør at vi kan henge med. Vi vet ikke hvordan dette endrer seg over tid, men det blir jo dyrere og dyrere, sier Norvik. 

Med det fortsetter de to allmennkringkasterne å samarbeide om å dele utgiftene til sportsrettigheter, ett samarbeid som har blitt ytterligere intensivert de siste årene. I en årrekke har de to mediehusene kjøpt fotball-VM og fotball-EM sammen, men nylig fant de to også sammen i vintersporten med internasjonal skiskytning og en historisk tv-avtale rundt langrenn, alpint og hopp i norske bakker og løyper. 

Les mer: Fotball-EM på TV 2 og NRK i 2024 og 2028

Vi må forvente at det er i en høy størrelsesorden om NRK skal konkurrere i et marked som er på steroider. Åslaug Sem Jacobsen, Senterpartiet

«Sparte» 100 millioner på sport i fjor

At prisen på sport har økt de siste årene kommer tydelig frem når Kampanje ber om innsyn i NRKs egen driftsrapport til Kulturdepartementet for perioden 2016-2020. Her vises det at NRKs utgifter til sportsrettigheter steg med nesten 30 prosent over perioden. Det til tross for at NRK selv skriver at 2020 ble et år med «kunstig» lave rettighetsutgifter som følge av at flere mesterskap ble kansellert eller flyttet til etter pandemiens inntog, som henholdsvis EM i friidrett og EM fotball.

- Det er snakk om opp imot 100 millioner kroner i sportsrettighetskostnader som falt bort i 2020 som en følge av korona. Vi sparer imidlertid ikke disse pengene da arrangementene delvis utsettes og vi må fylle sendetiden med annet interessant innhold, forteller Norvik.

- Kan veksten i budsjettet til sportsrettigheter fortsette i dette tempoet og har NRK råd til det?

- Det er jo alltid en vurdering, men vi har et oppdrag og vi må balansere de midlene vi har på best mulig måte. OL har vi mistet, nettopp fordi vi ikke klarte å nå opp i en budkamp. Så kan du også si at det er derfor vi går sammen med TV 2 nå på EM, samtidig som vi jobber sammen om skirettigheter også. I tillegg ser vi nye aktører komme til i disse markedene og Amazon kjøpte nylig Premier League-rettigheter. Det gjør at vi må vri og vende på enhver krone og se hvor det er forsvarlig at vi byr det vi byr. 

Les også: NRK og TV 2 betaler 100 millioner for Qatar-VM: - Omtrent som en halv dramaserie

Hva vi har betalt og når vi belaster for ulike arrangementer deler vi ikke offentlig.

Hvor stor EM-regningen til NRK blir, er ikke kjent. Men etter det Kampanje kjenner til er det grunn til å tro at årets mesterskap vil belaste NRK og TV 2 med rundt 50 millioner kroner hver. 

Tidligere har NRK-sjef, Thor Gjermund Eriksen, uttalt at de sammen med TV 2 betalte omkring 100 millioner kroner for rettighetene til Qatar-VM og prislappen på et fotball-EM skal ikke være nevneverdig forskjellig. Norvik ønsker ikke å kommentere hvorvidt kostnaden knyttet til EM-mesterskapet ligger på samme nivå. 

- Vi går ikke ut med konkrete tall for mesterskapene, for dette er en del av en budkamp. Hva vi har betalt og når vi belaster for ulike arrangementer deler vi ikke offentlig, sier han. 

- Men kostnaden for EM ligger innbakt i de 100 millionene som falt fra i 2020?

- Alle endringene vi opplevde på sportssiden, enten sommersport eller vintersport, ligger i tallene på oppimot 100 millioner kroner, som ikke ble belastet i 2020, svarer Norvik. 

Les også: EM -og VM-fotball til flere hundre millioner kroner i spill

Samarbeider tettere og tettere:

Det har blitt flere og flere samarbeid for NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen og TV2-sjef Olav Sandnes, for å holde tritt med de økende kostnadene ved kjøp av sportsrettigheter, men utgiftene på sport fortsetter å øke . Foto: Scanpix.

- De har ikke råd til å kjøpe alt

NRKs pengebruk på sport er derimot forsvinnende liten sammenlignet med konkurrent og samarbeidspartner, TV 2, som blant annet nylig skaffet seg rettighetene til Eliteserien, OBOS-ligaen, Toppserien kvinner og cup for et samlet beløp på 4,5 milliarder kroner. I tillegg sitter TV 2 også på de svindyre milliard-rettigheter til Premier League og Champions League. 

Les også: TV 2 blir seriemester i norsk fotball - overtar rettighetene fra Discovery for 4,5 milliarder. 

I 2019 ble det også klart at Nent Group utkonkurrerte NRK i kampen om å vise skøyteløp, samt rettighetene til å vise langrenn, ski og hopp i fem år i Norge fra høsten 2021. Den sistnevnte pakken skal ha kostet TV3-eieren opp mot én milliard kroner.

Les mer: Tapte budkampen om vintersporten - prisen skal ha landet på én milliard i Norge

Mediepolitisk talsperson i Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen, som fort kan sitte i regjeringsposisjon til høsten, synes det er vanskelig å vurdere om NRKs utgifter til sportsrettigheter ligger på et for lavt nivå eller ikke.

- At nivået er der de er nå handler om at de ikke har råd til å kjøpe alt. Det blir vanskelig å anslå om det er for høyt eller lavt, men vi må forvente at det er i en høy størrelsesorden om de skal konkurrere i et marked som er på steroider. Samtidig må de som tar avgjørelsene til enhver tid være veldig bevisst at det er folks skattepenger de konkurrerer med, sier hun til Kampanje.

Hun mener det er viktig at alle i Norge får tilgang til de viktigste mesterskapene, men ser at priseksplosjonen på rettigheter byr på utfordringer.

- Sport og større mesterskap er både samlende og identitetsbyggende. Nå som det har blitt så ufattelig dyrt å få disse rettighetene, og NRK og TV2 slår seg sammen for å konkurrere, og fortsatt ikke lykkes, da synes jeg vi skal være villige til å strekke oss et stykke, men ikke til enhver pris, sier hun.

Jeg tror nok at vi ikke er de som er mest fremmed for å øke NRK-potten.

Ifølge Sem-Jacobsen gjør priseksplosjonen det vanskelig å forsvare at en allmennkringkaster, som er finansiert av staten, skal gi så mye til de som tjener på salg av rettigheter. 

- Den situasjonen vi er i er ikke etter min smak. Men det er en forventning til NRK som alle har tilgang på, at de forsøker å være med i konkurransen. Jeg berømmer samarbeidet de hadde med TV 2 for å kunne se om det kunne hjelpe.

- NRK faller fra på mange sportsrettigheter, og har nylig tapt mye av skirettighetene til Nent. Synes du det er synd at statskanalens sportstilbud til nordmenn blir magrere?

- For at de store mesterskapene skal kunne deles av flest mulig nordmenn, så synes jeg det er synd hvis NRK taper for mange av disse rettighetene, som befolkningen forventer at NRK skal kunne by på.  Nå har vi hatt noen runder med store mesterskap, som tradisjonelt sett har vært sendt hos NRK, hos andre aktører, og det har overrasket meg positivt i den forstand at det har vært god stemning og godt innhold. Jeg er ikke kritisk til andre aktører, men det handler om hvor mange som får tilgang.

- Om NRK kommer til et kritisk punkt der man ikke kan levere den kvaliteten og det innholdet de skal med dagens finansiering - hva gjør man da?

- Det vi akkurat har bestemt på landsmøte, er et program som slår fast at vi skal hegne om NRK og sørge for at de tilbyr et godt og relevant allmennkringkastingstilbud. Ordet relevant er viktig her, og jeg tror nok at vi ikke er de som er mest fremmed for å øke NRK-potten. Vi er veldig glade i statskanalen, blant annet fordi de når ut over hele landet. Om det kommer til et kritisk punkt med for få folk for å kunne tilby det tilbudet man forventer fra NRK, så er hvert fall jeg veldig lydhør til hvordan vi skal forholde oss til det, sier hun. 

Erkjenner at de taper terreng

Sportsredaktør i NRK, Egil Sundvor, erkjenner at de er ute av kampen om flere av de mest attraktive rettighetene på markedet.

- Det er flere og flere rettigheter som har fått en så høy kostnad, at selv for norske medieaktører som TV 2, er det eksempelvis fotballrettigheter som Premier League som er blitt for dyre. De rettighetene som publikum er villige til å betale mest for, det vil det være vanskeligere og vanskeligere for en allmennkringkaster som NRK å få tak på, sier han til Kampanje.

Selv om det er de internasjonale rettighetene som kommer med de saftigste regningene, er Sundvor også forberedt på tøffere kamp om de nasjonale rettighetene.

- Den konkurransen er blitt større etter hvert, for vi har mediehus som Amedia, Polaris og Schibsted som også ser at sportsrettigheter er bra for abonnement. Det er som fluepapir, de har en verdi for å skape oppmerksomhet og tiltrekke seg publikum, sier han. 

- Hvorfor må NRK være med i kampen om sportsrettigheter?

- NRK har en spesiell rolle. Vi har et oppdrag fra Stortinget om å samle folk rundt store idrettsbegivenheter, vi skal være fri og tilgjengelig for flest mulig, i motsetning til abonnementstjenester. I tillegg skal NRK speile bredden i norsk idrettsliv og paraidrett, som er to områder som få av de store, internasjonale medieaktørene er spesielt interesserte i. Vi trenger også de store rettighetene for å være en tilbyder av et innhold som samler folk, og det som er spesielt med sport er at det samler folk på tvers av alder, kjønn, etnisitet og religion, sier Sundvor.

Her ser du utviklingen i NRKs kostnader for sportsrettigheter i perioden 2016-2020. Alle tall i MNOK. Økte sportsutgifter for NRK de siste årene

År 2020 2019 2018 2017 2016 Endring i %
Sport  205 215 173 155 161 + 28

Program og rettigheter totalt*

1.104 1.065 1.023 931 885  + 24,8

*Totalsum programkjøp og rettigheter inneholder NRKs sportsrettigheter, musikkrettigheter, kjøp av norsk innhold samt visningsrettigheter og andre forpliktelser. 

NRK sparte 100 korona-millioner på bortfall av sport - men i år kommer EM-regningen med full styrke