Årets innholdsbyrå setter nye rekorder: - Det var et tomrom i markedet

Iteo vil være B2B-markedssjefens beste venn, men lobbyvirksomhet setter de bort til andre. - Livet er for kort.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Iteo overrasket alle – inkludert seg selv – da de gikk til topps i Kampanje og Kantars Byråprofil-undersøkelse for Content- og performance-byråer i fjor høst. Byrået hadde egentlig ikke planlagt å være til stede på utdelingen.- Vi ble ringt opp to dager i forveien og spurt om vi ikke skulle delta. Jeg tenkte det var fordi man trengte å få flere i salen. Jeg så ikke den komme i det hele tatt, sier Iteo-sjef Andreas Thue.Både kategorien og plasseringen kom som en overraskelse på byrågründeren. Tidligere har Iteo blitt målt som et PR-byrå.- Vi har opplevd at det har vært mindre og mindre riktig, ettersom vi gjør lite PR nå sammenlignet med hva vi gjorde før. Forventningen vår var å komme på Byråprofil og komme på niendeplass i PR-kategorien. Så da vi ble plassert i content og performance, ble vi overrasket over at vi var der, og så ble vi lamslått over at vi vant, sier han.Innhold og performance er riktignok to sentrale leveranser i Iteo, men det siste halvannet året har de først og fremst kalt seg et B2B-byrå. Business to business. - Det var et tomrom i markedet. En del B2B-markedssjefer følte de trengte et byrå som likte å skrive om komplisert teknologi som skruer, takstein, servere, IP-strategi, kunstig intelligens og isolasjon. Produkter som er ganske krevende å kommunisere. De så at vi hadde kunnskap om hvordan man kan være kreativ gjennom hele salgsprosessen, ikke bare øverst trakten, og da begynte vi å få lettere tilgang på nye kunder. 

Deretter kaller de seg «Norges hyggeligste byrå».- Mange elsker å utfordre oss på det, men vi har ikke noe bevis på det. Det er bare noe du må oppleve, sier Thue. - Her skal det være godt å jobbe og spisse albuer har vi nulltoleranse for, legger han til.

Les også: Iteo er årets content- og performance-byrå - vipper Schibsted ned fra tronen

Byråinntekten vokser med 22 prosent

Tallenes tale forteller i hvert fall om et byrå som vokser seg stadig større. I 2021 hadde Iteo en byråinntekt på 30,5 millioner kroner. Det utgjør en vekst på 22 prosent fra året før og er ny rekord.Årsresultatet var på 4,2 millioner kroner, opp fra 3,3 millioner kroner i 2020.- Hva ligger bak veksten?- Flere kunder og flere fornøyde kunder som kjøper mer av tjenestespekteret vårt. Vi har vært flinke og dyktige og jobbet hardt. Vi er kompromissløse på å skape gode resultater.- Også varekostnadene økte i fjor, betyr det at dere leverer andre type tjenester?- Ja, det betyr at vi leverer mer annonsering. Vi øker veldig på performance, og så betyr det at vi har en del kunder som er internasjonale og som bruker oss til å kjøpe flere tjenester.Veksten fortsetter inn i 2022. Så langt i år har omsetningen vokst med 40 prosent. Thue ser ingen grunn til at det skal snu.

- Nå er pitsjesesongen begynt og det ser ut til at det er kjøpevillighet i markedet selv om det er mørke skyer i horisonten i økonomien. Skulle det bli trangere i næringslivet, så har jeg enda mer tro på forretningsmodellen vår. Virksomheter kan ikke slutte å markedsføre seg, og ved å tilby et «leant» og effektivt tilbud der man ikke må gå på kompromiss med kvalitet, tror jeg vi vil fortsette å vokse.

- Livet er for kort til lobbyvirksomhet

Det som kjennetegner B2B-markedssjefen er ifølge Andreas Thue at de ofte har lite tid og trange budsjetter. - De har ikke hatt råd til å investere i merkevarebygging over flere år, men har blitt målt på kortsiktige salgskampanjer hvor de har vært nødt til å levere på kvartalsmålene, sier han.Men hos Iteo tror de det er minst like viktig for B2B-bedrifter som B2C-bedrifter å jobbe med langsiktig merkevarebygging. 

- Vi har mange eksempler på at B2B-markedssjefer som tidligere gjorde kortsiktige og rasjonelle ting, har begynt å jobbe mye mer med kreativitet, snakke mer til følelsene hos folk og fortelle gode historier. De tar i bruk hele paletten og når ut til målgruppene med ting som betyr noe for målgruppene.  

Paletten til Iteo strekker seg fra innsikt og analyse, til kreativitet, strategi, innholdsproduksjon, PR og distribusjon. 

- Kan dere levere alt dette selv?- Det er urealistisk å si at vi er dritgode på alt. Det er ikke mulig. Vi gjør ikke lobbyvirksomhet, for det har vi ikke lyst til. Livet er for kort til det. Vi gjorde nettsider inntil i fjor, men vi la ned avdelingen for vi klarte ikke å skape et utviklermiljø som var bredt og godt nok. Så det gjør vi i samarbeid med et byrå i Haugesund som heter Appex. Vi samarbeider med andre på video og bruker mye Red Ant i Sandvika, og i den grad noen kunder har behov for lobbyvirksomhet eller PA, så jobber vi mye med Rud Pedersen. Vi gjør også store kampanjer på næringseiendom sammen med Pulse Communications.

Har flyttet inn i signalbygg på Økern

Iteo-sjefen møter Kampanje i byråets splitter nye lokaler i Økern Portal, som også har vært en kunde byrået har jobbet med. Signalbygget rommer 50.000 kvadratmeter kontorlokaler og et 30.000 kvadratmeters nytt Radisson Red hotell. På toppen av det hele ligger Nord-Europas største spiselige takpark.Byrålederen tar en del av æren for å ha markedsført bygget overfor leietakere som Telia, DigDir og Basefarm og kaller det en av Iteos største markedsføringssuksess noensinne.- Hva begrunner du det med?- Det begrunner jeg med den forretningssuksessen som er skapt. Mange var forundret over at man skulle bygge et så stort signalbygg på Økern. Det har ikke alltid hatt det beste ryktet. Det har vært et sted man har kjørt forbi. Men vi har vært med å lage historien om Økern Portal og gjort markedsføring mot alle leietakerne. Vi kan bevise at vi har annonsert mot alle som har flyttet inn. Uten leietakere, ikke noe bygg. Det kunne kanskje andre klart også, men nå har vi gjort det.

Nye Iteo-hoder:

Her er seks av de åtte nye ansatte i Iteo. Foran fra venstre: Gitte Gilberg Sethereng, Christina Wurst og Lena Øverby. Bak fra venstre: Ingvild Imeland Gjesme, Stein Arne Gausen og Kari Odenrud.

- Jeg skjønner at mange synes jeg har vært en klovn

I dag teller Iteo 28 ansatte. Åtte av dem er relativt nye, inkludert Stein Arne Gausen, som er hentet tilbake til Iteo etter et kort opphold utenfor byrået for å lede en helt ny avdeling for innsikt og analyse.Også senior kommunikasjonsrådgiver Gitte Gilberg Sethereng har vendt tilbake etter tre år i Direktoratet for e-helse.

I tillegg har Iteo nylig ansatt Christina Wurst som senior digital rådgiver, Lena Øverby som senior grafisk designer, Ingvild Imeland Gjesme som innholdsrådgiver, Hans-Petter Bjørkli Tryggvason som kommunikasjonsrådgiver, Ann-Mari Hind som junior digital rådgiver og Kari Odenrud som digital rådgiver.

Inen tre år er målet å øke antall ansatte til 45 og omsetningen til 75 millioner kroner. Men det stopper ikke der. Iteo skal også være bransjens «best drevne byrå», samtidig som de skal forsvare tittelen som «Norges hyggeligste byrå». 

Andreas Thue er med andre ord ikke redd for å sette seg hårete mål. Mange sperret opp øynene da han på betalt annonseplass på Kampanje tidligere i år lanserte en ambisjon om å vippe ned Try fra tronen i sammenlagtkategorien i Byråprofil allerede i år.- Det er noe med å tørre å stikke seg ut og være litt annerledes. Ikke være så A4 hele tiden. Try lå langt foran oss i undersøkelsen, så tar vi inn halvparten, vil det være en fantastisk prestasjon, sier Thue.- Det viktigste målet vårt er å doble merkevarekjennskapen vår i Kantar sin undersøkelse, legger han til.- Hvordan har reaksjonene på denne annonsen vært?- De som kjenner oss synes det er kjempegøy. Jeg skjønner at mange synes jeg har vært en klovn med det utspillet der med blomstrete dress og solbriller, men det har vært et bevisst valg fra min side. Vi er nødt til å få opp kjennskapen vår, og hvorfor skal ikke vi våge å ha drømmer?

Iteo 2021Setter ny omsetning- og resultatrekord

Iteo 2021 2020 Endring i prosent
Omsetning 43,4 32,9 + 32
Byråinntekt 30,5 25 + 22
Resultat før skatt 4,2 3,3 + 27

Tall i MNOK.

Årets innholdsbyrå setter nye rekorder: - Det var et tomrom i markedet