Magasinvinner håper på millionstøtte fra staten: - Går ofte uten å få lønn i tide

Magasinet Altså har jobbet både i investormarkedet og opp mot staten for å holde hodet over vannet. Nå har hun sett seg ut en ny inntektskilde.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Magasinet Altså har lenge slitt økonomisk og jaktet på penger både i investormarkedet, hos Kulturdepartementet og hos abonnenter. Før jul i fjor så de seg også nødt til å tigge penger gjennom en følelsesladd artikkel for å kunne fortsette driften utover 2023. Nå viser regnskapet at magasinet gikk så å si i null i 2022. Det takker sjefredaktør Ida Eliassen-Coker leserne for.

- Jeg er veldig stolt over at vi nesten gikk i pluss allerede i vårt fjerde år, 2022. Og ikke minst takknemlig for oppslutningen fra leserne våre da vi trengte støtten deres, sier hun til Kampanje.

Les også: Konkursfaren nesten over for magasinvinner - men Altså-sjef må sikre nye millioner neste år

Underskuddet for magasinet gikk fra drøye 2,5 millioner kroner i 2021 til rett i overkant av 50.000 kroner i 2022.

- Det er et langt mindre underskudd i 2022 enn i 2021. Vil du si ting går i riktig retning?

- Ja, det aller meste går i riktig retning hos oss. Nå gjenstår det bare å oppfylle kapitalbehovet for komme oss til målstreken, som er pressestøtte i 2024, sier Eliassen-Coker.

- Er det i år at Altså skal bli lønnsomt?

- Fra 2024 ser det veldig positivt ut, sier sjefredaktøren.

Vil du abonnere på nyhetsbrevet til Kampanje og få siste nytt om medier- og kommunikasjonsbransjen? Da kan du klikke her. 

Jeg tror jeg snakker for hele det fantastiske teamet vårt, når jeg sier at det tar på. Jeg tror vi er ganske frynsete alle sammen. Ida Eliassen-Coker, Altså

- Firkantet og urettferdig

Altså beskriver seg som et magasin «for alle kjønn», men som handler «mest om kvinner». I 2021 fikk magasinet en stor fjær i hatten da de ble kåret til «Årets magasin 2020» under MBLs årlige festkveld og prisutdeling, men pengene har latt vente på seg.  Nå har Eliassen-Coker sett seg en ny inntektskilde.  For at det prisvinnende magasinet skal kunne overleve økonomisk har Eliassen-Coker sett seg nødt til å gå «all in» på pressestøtte.

- I overgangen til 2023 bestemte vi oss for å satse stort for å kunne kvalifisere for pressestøtte i 2024, og årlig deretter. Det har vært en brå, slitsom og gøy prosess å gå over til digital publisering og vi omfavner alle fordelene ved det, sier Eliaassen-Coker.

Hun forteller at hun er «grisestolt» over teamet i Altså, men at det fortsatt ligger hardt arbeid i fremtiden. Magasinet må nemlig få opp publikasjonsfrekvensen betydelig skal de få pressestøtte.

- For en økning i publiseringsfrekvens fra 56 saker til 480 saker i året, krever også økning i bemanningen. Vi ansatte først én journalist/redigerer og det funker som bare rakkeren, men vi ser nå at vi trenger én til for å komme i mål. Dette er grunnen til at vi nå henter kapital, forklarer hun.

- Dere var i møter med kulturdepartementet før jul angående støtte. Hvordan gikk det?

- Vi ble skuffet over prosessen med Kulturdepartementet. Vi hadde to møter med dem og prøvde å forklare hvor firkantet og urettferdig pressestøtten er for små uavhengige aktører som oss i dag. Men de ville ikke gi oss særbehandling, sier Eliassen-Coker.

Hun sier at de nå har levert i fire år uten å søke pressestøtte, men at de nå regner med å få om lag tre millioner kroner i 2024.

- Staten krever at man publiserer i gjennomsnitt ni saker ukentlig i et helt kalenderår før man kan søke støtten. Kort sagt må man innfri alle krav for å få pressestøtte i ett helt år før man kan få støtten, som er ganske paradoksalt. Og veldig vanskelig å få til når man betaler alle anstendige honorarer, sier hun.

Les også: Subjekt får over tre ganger så mye i pressestøtte

Her kan du se regnskapstallene til Altså for 2022. Alle tall i MNOK.Kvinnemagasin nærmer seg pluss

Altså 2022 2021 Endring i %
Omsetning 5,1 5,1 0
Driftresultat 0,0 - 2,4 -
Resultat før skatt 0,0 - 2,4 -

Jakter flere investorer

Det er ikke første gang Altså har kniven på strupen. 25. oktober publiserte magasinet Altså en sak på sine nettsider hvor de ba om økonomisk hjelp. Innen nyttår måtte magasinet hente inn penger for å overleve.

- Før jul hadde dere også leads på investorer. Hvordan gikk den jakten og hva bidrar disse inn med?

- Ja, vi har fått tre nye, betydelige aksjonærer. Alle tre er kvinner som har stor tro på Altsås betydning i samfunnet. Til sammen har de gått inn med 700.000 kroner. Men vi skal hente 1,7 millioner til før vi lukker denne emisjonen. Så verdistyrte investorer som forstår det vi driver med må gjerne ta kontakt med oss, sier Eliassen-Coker.

Hun forteller at de nå ser etter flere investorer som «tenker litt annerledes».

- Investorer som ønsker å bidra til en mer likestilt og rettferdig verden. Noen som bryr seg mest om den samfunnsmessige verdien, men som heller ikke vil tape pengene de går inn med, sier Eliassen-Coker.

Les også: Konkursfaren nesten over for magasinvinner - men Altså-sjef må sikre nye millioner neste år

Vant magasinpris:

Ida Eliassen-Coker vant for to år siden prsen for årets magasin på MBLs mediepriser, men magasinet Altså fortsetter å slite økonomisk.

- Det har vært tøft lenge nå

I mai kunne Altså fortelle at de hadde landet en etterlengtet samarbeidsavtale med Nasjonalmuseet som en ekstra inntekt.

- Hvilke andre inntektsbein har dere å stå per i dag?

- I tillegg til annonser fra utvalgte aktører som Nasjonalmuseet, tilbyr vi jevnlig nettkurs i temaer som våre lesere er interesserte i. Vi formidler også kunst fra kvinnelige kunstnere i nettbutikken vår nå. Kunstkalenderen vi solgte nesten 4.000 eksemplarer av i fjor, regner vi med å selge enda flere av i år, sier Eliassen-Coker.

Hun oppsummerer den siste tiden som tiden som tøff også på personlige planet.

- Det har vært tøft lenge nå og vi er ikke helt i mål. Jeg tror nok jeg snakker for hele det fantastiske teamet vårt, når jeg sier at det tar på. Jeg tror vi er ganske frynsete alle sammen. Det er ingen grunn til å late som det er lett. Vi går ofte uten å få lønn i tide og det er veldig tungt, sier Eliassen-Coker.

Hun forteller imidlertid at motivasjonen kommer gjennom produktet de lager.

- Vi vet at vi lager et viktig produkt, som kunden elsker lidenskapelig. Vi har en forretningsmodell som fungerer og vi har en stødig plan for fremtiden. Vi har klokketro på at konseptet vårt vil fortsette å vokse og gjøre det like bra i andre markeder når vi satser der, sier sjefredaktøren.

Magasinvinner håper på millionstøtte fra staten: - Går ofte uten å få lønn i tide