Hyper vinner «omfattende» NHH-anbud: - Har en del styrker som ikke kommer godt nok frem i dag

Sittende byrå Anorak kom som en god nummer to, men må se seg slått av Hyper og Ahead-byråene Clay og Wergeland Apenes, som leverte nest høyest pris i konkurransen.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist
Tobias Fredø
Øyvind Hofsrud Journalist

NHH har i disse dager landet ny byråpartner. Av 17 interesserte byråer var det til slutt syv byråer som leverte tilbud til Norges Handelshøyskole, som var på utkikk etter «en sterk samarbeidspartner på merkevare- og reklamebyråtjenester». Der trakk Hyper det lengste strået foran sittende byrå Anorak.

- Vi er så klart både stolte og glade for det, og dette er et samarbeid vi virkelig ser frem til. Det har vært en omfattende prosess for å komme dit, så vi er veldig glade for at de valgte oss, sier byråleder i Hyper Anders Waage til Kampanje og fortsetter:

- I disse anbudsprosessene er det mye fokus på vekting av pris og kvalitet, så vi er svært fornøyde med at vi scoret høyt på kvalitet og ikke nødvendigvis var lavest på pris.

Hyper leverte nemlig nest høyest pris i konkurransen. Med seg på laget har Waage også performance-byrået Clay og PR-byrået Wergeland Apenes, som begge er en del av kommunikasjonshuset Ahead Group, og som alle nå skal betjene avtalen til en maksverdi av 20 millioner kroner over fire år. 

- Blir NHH en viktig kunde for Hyper?

- Ja, absolutt. Det er en velkjent og renommert merkevare som representerer en veldig viktig rolle i samfunnet, så de blir en veldig viktig kunde for oss.

Se poengrangering og tilbudte priser fra byråene som deltok lenger ned i saken!

Les også: Reagerer på «omfattende» byråkonkurranse: - Ville gått utover betalende kunder

- Kan potensielt løfte NHH

I anbudet ble oppdragsforståelse vektet med 50 prosent, mens tilbudt kompetanse og pris ble vektet med henholdsvis 30 og 20 prosent. Hyper var knapt best foran Anorak med sin totalscore på 9,17 mot Anoraks 9,14. På tredjeplass følger SMFB med 8,9. 

Hyper ble trukket frem på området oppdragsforståelse som beste tilbyder og fikk toppscore på området. Der skriver NHH i tildelingsbrevet blant annet:

«Hyper Redink AS viser et sterkt faglig resonnement som vitner om høy kvalitet og troverdige løsningsforslag. Tilbyderen viser til hvordan de jobber i prosessen, og spesielt hvordan de bruker innsikt av høy kvalitet. De viser også svært godt hvilke konsekvenser dette får for videreutviklingen av kommunikasjonskonseptet.»

Det trekkes også frem at Hyper «har foreslått gjennomarbeidede løsninger, som potensielt kan løfte NHH og vekke positiv oppmerksomhet». 

- Dere får mye skryt for løsningene dere har presentert - hvilken retning bør NHH gå i?

- Oppgaven handlet om hvordan NHH kan tiltrekke flere kvinner og minoriteter, og besvarelsen handler om strategiske grep rundt hvordan vi kan styrke det arbeidet. Samtidig mener vi NHH har en del styrker som ikke kommer godt nok frem i dag, og som vi ser frem til å bidra til at får mer fokus fremover.

På de øvrige områdene ble Anorak og Try Råd trukket frem med toppscore på tilbudt kompetanse, mens JCP Prad leverte lavest tilbudte pris.

Les også: NHH legger mer enn dobbelt så mye i potten i jakt på nytt reklamebyrå: - Vi ønsker større fleksibilitet

- Vi er pragmatiske

Byråleder i Anorak, Kine Werenskiold, omtaler tapet av NHH som «the name of the game».
 
- Det er bare er sånn det fungerer. Jeg er glad for at kontrakter går ut på anbud og at det ikke automatisk videreføres. Så sånn er det. Vi er pragmatiske, sier hun og fortsetter:
 
- Samtidig er vi lei oss fordi vi har jobbet godt med flinke folk i Bergen. Vi er glade for de fire årene vi fikk med dem.
 
Hun beskriver kunden de har sittet med siden 2019 som «dyktige og trivelige» og forteller at de har jobbet på prosjekter med handelshøyskolen så lenge anbudet har stått på. 
 
- Jeg vil gratulerer Hyper, og så skal vi sørge for en god avrunding med NHH og Hyper. Det er ikke oss det skal stå på, sier Werenskiold.
 
Kontrakten de satt på hadde en øvre maksverdi på 7,5 millioner kroner, altså godt under halvparten av den nye kontrakten Hyper nå har signert. Werenskiold beskriver kontrakten som en del «av det brede mellomsjiktet».
 
- Men det er ikke bare pengene som teller. Vi liker ikke å miste kunder. Vi er glade for tiden vi har hatt med dem, men dette betyr jo bare at konkurranse fungerer, kommenterer Werenskiold.
 
Kommunikasjonsdirektør i NHH, Geir Mikalsen, skriver i en e-post til Kampanje at han «er imponert over et svært høyt nivå på byråene».
 
- På flere punkter var det vært svært jevnt mellom leverandørene. De som skilte seg ut i toppklasse hadde høy kompetanse og relevant erfaring på alle fagfelt fra strategi til distribusjon, i tillegg til løsningsforslag som viste særdeles god oppdragsforståelse.
Gir gass for NHH:

Hyper får skryt for løsningsforslagene de presenterte i NHH sitt anbud, og Waage erkjenner at det ble brukt mye ressurser på å hale i land sin nye kunde.

- Ikke omfattende i negativt fortegn

Etter at anbudskonkurransen ble gjort kjent i Kampanjes spalter i januar i år, var det flere som reagerte på det de mente var en for «omfattende» byråkonkurranse. Blant annet fortalte Trigger-sjef Bente Kvam Kristoffersen at de valgte å avstå fra konkurransen da de så hva NHH etterspurte. Det skapte også godt med debatt blant reklamefolk på Linkedin da Kvam Kristoffersen delte at Trigger ikke ville delta. 

- Slik jeg vurderer det stilles det her for store krav i en pitsjerunde. For vår del ville det gått utover betalende kunders tid og det kan vi ikke tillate at skjer, sa Trigger-sjefen blant annet til Kampanje.

Til tross for dette var det likevel hele 17 byråer som fant seg tid til å delta i presentasjoner, før syv byråer altså ble trukket ut til å levere tilbud. 

- Anbudet har tidligere blitt omtalt som omfattende i våre spalter av både Trigger-sjef Bente Kvam Kristoffersen og Kreativt Forum. Opplevde dere det også slik?

- For oss var det ikke omfattende i negativt fortegn, men jeg vil si at det har vært en omstendelig prosess med en veldig grundig vurdering. Vi tok et valg om å gå «all in» fordi oppdraget inspirerte oss, og da krever det naturlig nok en del ressursbruk, sier Waage.

- Så dere satte av en del ressurser til dette?

- Det gjorde vi absolutt. Dette har vært en skikkelig «team-effort» på Ahead-huset, og det er moro at vi kan vise vår styrke som ett helhetlig kommunikasjonshus.

Heller ikke Anorak opplevde anbudet som for omfattende:

- Jeg syntes ikke det var noe særlig annerledes enn noe annet vi konkurrerer om. Det kan hende vi følte det sånn fordi vi var så inne i NHH. Men for vår del var det ikke avskrekkende i forhold til andre konkurranser, kommenterer Werenskiold.

Se poengrangeringen mellom de ulike byråene her:Tett løp i hele feltet, men Hyper og Anorak stakk seg ut

Byrå

Totalscore Totalpris Rangering
Hyper  9,17 1.595.000 1.
Anorak 9,14 1.515.000 2.
SMFB 8,90 1.170.000 3.
JCP Prad 8,70 1.051.000 4.
Try Råd 8,38 1.525.000 5.
Los & Co Drammen 8,37 1.385.000 6.
Nord DDB 8,32 1.730.000 7.

Oppdragsforståelse ble vektet med 50 prosent, mens tilbudt kompetanse og pris ble vektet med henholdsvis 30 og 20 prosent. Totalprisene er basert på timespris til leverandørene på de ulike fagområdene som skal brukes på avtalen. Alle har levert på samme volumestimat, opplyser NHH.

Hyper vinner «omfattende» NHH-anbud: - Har en del styrker som ikke kommer godt nok frem i dag