Medietopper med klar beskjed til ny kulturminister: - Det er den viktigste saken

- Håper hun blir den ministeren som løser momsen og bidrar til at momsen blir plattformnøytral, sier MBL-sjefen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Onsdag formiddag ble det klart at Lubna Jaffery blir ny Kultur- og likestillingsminister. Hun tar over etter Anette Trettebergstuen som trakk seg fra posten før helgen på grunn av flere brudd på habilitetsreglene.

Dermed får den norske medieindustrien en ny kulturminister å forholde seg til etter snaue to år med Trettebergstuen.

Les også: Trettebergstuen fikk regnbueflagg i gave av Raja: - Skal føre en mer offensiv likestillingspolitikk

Randi S. Øgrey, administrerende direktør i MBL, er først ute med å gratulere den nye kulturministeren «med et nytt og viktig oppdrag».

- Det er viktig å gratulere med nytt og viktig oppdrag også håper vi hun blir den ministeren som løser momsen og bidrar til at momsen blir plattformnøytral, sier Øgrey.

MBL-sjefen håper den nye kulturministeren «blir en engasjert medieminister.»

- Jeg håper hun blir en som forstår hvor viktig det er med forutsigbare rammevilkår og som underbygger den digitale transformasjonen som bransjen står i, sier Øgrey.

- Tror du hun vil klare å løse momssaken?

- Hun er i hvert fall en erfaren politiker med bred erfaring og som har alle muligheter til å løse det. Hun er en tung og erfaren politiker som virkelig kan klare å bidra til å lage gode løsninger for mediebransjen i regjeringskollegiet, sier Øgrey.

Ny medieminister:

Rett før sommerferien slår inn ble det klart at Lubna Jaffery blir ny kultur- og likestillingsminister.

- Ser frem til god dialog

Sjefsredaktøren i TV 2, Olav T. Sandnes, forteller til Kampanje at gleder seg til å begynne å jobbe med den nye statsråden på mediefeltet.

- Jeg ser fram til god dialog og fortsatt godt samarbeid slik vi har hatt med Anette Trettebergstuen, sier han.

- Hva blir den viktigste saken?

- Det er ingen tvil om at den viktigste saken Lubna Jaffry umiddelbart får på sitt bord er et teknologinøytralt momsfritak for norske redaktørstyrte medier. Dette blir avgjørende for en fri norsk presse i kampen mot falske nyheter og globale teknologigiganter i årene framover, sier Sandnes.

Kringkastingssjefen i NRK, Vibeke Fürst Haugen vil først og fremst gratulere Jaffrey.

- Vi ser frem til samarbeidet og håper hun vil sørge for gode rammevilkår for de norske, redaktørstyrte mediene i en tid der vi utfordres kraftig av store, globale plattformer. Et velfungerende mediemangfold med en samlende allmennkringkaster er av stor betydning for demokratiet vårt, sier Fürst Haugen til Kampanje.

 

Peker på tech-utfordringer

Hos Norsk Journalistlag sier leder for journalistene, Dag Idar Tryggestad, at han håper Lubna Jaffery «blir en tydelig medieminister som viser et engasjement for mediepolitiske saker».

- Vi ser frem til å videreføre den gode dialogen NJ og medieorganisasjonene har hatt med departementet og statsråden, sier Tryggestad.

Spesielt vil han fremheve arbeidet med å regulere og ansvarliggjøre tech-gigantene. Den senere tiden har medieorganisasjonene deltatt i flere møter om temaet i kulturdepartementet.

- Det har vært verdifullt og nyttig, og vi har forventninger om at den nye statsråden vil plukke opp tråden og fortsette dette arbeidet. Men vi vil samtidig minne om at det er mange gode lovforslag fra Ytringsfrihetskommisjonen som fortsatt venter på oppfølging. Ikke minst vil vi igjen understreke viktigheten av samarbeid på tvers av departementene. Mediene har store utfordringer som berører andre sektorer enn kultur, ikke minst på justisfeltet, sier han.

Medietopper med klar beskjed til ny kulturminister: - Det er den viktigste saken