NRK-sjefen tror nytt Ap-drama kan «bryte lydmuren»: - Blir diskusjoner

Samtidig trapper Vibeke Fürst Haugen opp humorsatsingen til NRK denne høsten.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Knut Kristian  Hauger
Øyvind Hofsrud Journalist

På Vika Kino kunne NRK og kringkastingssjefen Vibeke Fürst Haugen lette på sløret med tanke på høstens TV-meny. Den kommer til å inneholde den store dramaserien «Makta» om dramaet som utspilte seg i Arbeiderpartiet på 1970-tallet mellom Oddvar Nordli og Reiulf Steen og som var starten på Gro Harlem Brundtlands statsministerperioder, en rekke nye humorsatsinger og alltid bunnsolide gullrekka.

- Jeg er veldig stolt over den menyen NRK skal tilby publikum denne høsten, sier kringkastingssjefen Vibeke Fürst Haugen.

Hun ble introdusert som «en slags statsminister i NRK» av konferansieren Noman Mubashir og P3-komiker Hani Hussaain i opptakten til høstpresentasjonen med tydelig referanse til dramaserien om vår første kvinnelige statsminister.

- Er du NRKs statsminister?

- Nei, jeg er kringkastingssjef og NRKs øverste leder nå, sier Fürst Haugen til Kampanje.

Hun sier hun har store forventninger til den nye dramaserien, som vant pris i Cannes allerede i mars. Dramaet tar for seg et Arbeiderparti i krise, men historien er satt til 1974 da partiet blir revet i stykker av «konflikter, alkohol og lekkasjer»

- Denne serien har jeg så store forventninger til. Det er en veldig bra gjeng som står bak. Serieskaperne var blant sentrale i serien «Heimebane», sier Fürst Haugen.

Les også: Ap-drama, Kevin Vågenes og gullrekka - slik blir høsten på NRK

- Tipper det blir diskusjoner om serien

Det er skuespillerne Kathrine Thorborg Johansen, Jan Gunnar Røise, Anders Baasmo og Trond Espen Seim som spiller hovedrollene i serien.

- Det er utrolig solid også er det en fortelling basert på «sannhet, løgn og dårlig hukommelse» også er det fortalt på en veldig bra måte. Jeg har store forventninger, men tipper det blir diskusjoner om serien, sier hun.

Sist gang NRK laget en historisk dramaserie var i 2020 med «Atlantic Crossing» noe som førte til en heftig debatt om hva som var fiksjon og hva som var fakta.

- Vi fikk kritikk for at vi ikke var tydelige på premissene, men det er vi virkelig her. Det gjentas både i forkant og etterkant, også utspiller 1970- og 1980-tallet seg i spillet og karakterene, mens omgivelsene er fra 2020-tallet. Så seerne blir hele tiden minnet på at det er fiksjon og vi gir ikke inntrykk av det er ren fakta, sier Fürst Haugen.

Norsk TV-drama er blitt de nasjonale kringkasternes våpen i kampen mot de internasjonale strømmeseriene og Fürst Haugen mener «Makta» har potensiale i strømmekrigen.

- Jeg tror den kan bryte gjennom lydmuren, og kan komme til bredt og langt og har allerede vunnet internasjonale priser, sier hun.

Makta samlet:

NRK kommer denne høsten med dramaserien «Makta» som forteller om de indre liv i Arbeiderpartiet med blant annet Gro Harlem Brundtland og Odvar Nordli. Her noen av skuespillerne i serien. Foto: Terje Pedersen/NTB.

Baasmo: - Beste manuset jeg har vært borti på mange år

Kathrine Thorborg Johansen, som spiller Gro Harlem Brundtland, og Anders Baasmo, som spiller Odvar Nordli, forteller til Kampanje at de har klokketro på serien.

- Dette er NRKs store dramasatsing denne høsten. Føler du et press?

- Jeg har veldig troen på serien. Det er det beste manuset jeg har vært borti på mange år. Jeg så de første episodene først i helga og jeg synes det innfrir veldig. Jeg er veldig optimistisk. Så hvis vi snakker press så er det kanskje Kathrine som leder an, sier Baasmo.

- Er det en serie for unge seere?

- Jeg vil si at det er det, ja. Det handler mest om seriens format og hvordan det fortelles. Som Anders er inne på – jeg har ikke vært borti noe som ligner på det her. «Makta» er noe eget og annet som har elementer i seg som er nytt, friskt og ungt. Og med et tempo som dagens unge er vant til, sier Thorborg Johansen.

- Det er en serie basert på sannhet, løgn og dårlig hukommelse, så det er ikke en vanlig fiksjonalisering av «real events». Det er noe annet hvor man har tatt andre grep. Det er veldig frekt og deilig laget som er et friskt pust på siden av det som handler om politikk, men rent formmessig, legger hun til.

- Med lekenheten og den kunstneriske friheten vi tar på vei inn gjør kanskje at vi kommer tettere på sannheten vi hva en maktkamp og dette maktspillet er, skyter Baasmo inn.

Serien, som går på luften først sent i oktober, stakk i mars av med priser i Cannes. Det gir forventinger om mer enn bare norsk publikum.

- Kan serien nå publikum utenfor Norge?

- Den har vunnet priser, så jeg føler den allerede har bevist det. Jeg har tro på at den kan nå publikum utenfor landegrensene, sier Baasmo.

Andre dramaserier denne høsten blir sesong to av «Norsk-ish 2», den britiske spenningsthriller «Malpractice» og fjerde og siste sesong av den tyske suksess-serien «Babylon Berlin». 

Trapper opp humorkrigen

Samtidig byr NRK også på en rekke humorprogrammer og det drar seg til på humorfronten denne høsten. TV 2 har giret opp sin humorsatsing og hentet profiler som Harald Eia, Espen Eckbo og Ylvis-brødrene for å gjøre opp om humortronen i Norge. NRK svarer på konkurransen med hele syv nye programkonsepter innenfor humorsjangeren og her er nok den største satsingen «Hva skjedde med Solveig» med komiker Kevin Vågenes.

- Har dere giret opp i satsingen på humor?

- Ja, vi ønsker jo det både på humor og underholdning og litt mer å le av, sier NRK-sjefen.

- Blir det en humorkrig denne høsten?

- Jeg vil ikke kalle det en krig. Det blir et bra tilbud for det norske publikum. Det er veldig bra at vi er mange om å tilby humor og alvor. Jeg synes det er bare er bra, sier hun.

Vågenes skal denne høsten dermed fylle skoene etter Herman Flesvig som de siste sesongene har levert suksesser som «Førstegangstjenesten» og «Flus» til NRK-seerne før han nå er fristilt fra sin TV-kontrakt med allmennkringkasterne.

- Savner du Herman Flesvig?

- Ja jeg savner jo Herman Flesvig. Han har levert veldig mye bra til NRK og leverer bra andre steder også. Så er jeg glad for at vi fortsatt kan utforske andre ting med han fremover. Også er det ikke en og en profil som står for dette, sier hun.

- Hviler det et ekstra ansvar på Kevin Vågenes denne høsten?

- Det hviler ikke noe ansvar på Kevin Vågenes. Men vi har veldig store forventninger til det programmet og jeg er ganske trygg på at det kommer til å gå bra. Publikum har jo tidligere gitt en tydelig tilbakemelding på at de liker Kevin Vågenes, sier Fürst Haugen.

I tillegg kan NRK varte opp med siste sesong av «Side om side», den nye postapokalyptiske komedien «Dummedag» og Erik Solbakken og Annika Momraks nye serie «Vettskremt».

Flere nye podkaster

Den store NRK-snakkisen i år har så langt vært bruddet mellom allmennkringkasteren og super-influencer Sophie Elise med podkasten «Sophie Elise & Fetisha».

- Hvem skal ta over etter Sophie Elise & Festisha?

- På podkast for unge er det mange flinke og vi har «Hør’a»-jentene som har holdt på en stund og som jeg ser blir mer lyttet til og folk er begeistret for. Vi kommer til å fortsette og utforske og vi har lansert nå i vår så lanserte vi den første podkasten på sørsamisk for ungdom. Det er 500 mennesker så vidt vi vet som snakker sørsamisk så det er et tilbud på lyd som aldri har eksistert før, sier Vibeke Fürst Haugen.

Av andre podkaster som NRK trekker frem i forbindelse med høstlanseringen finner en «Hele historien» som kommer flere nye episoder, «Radio Utslagnes» med Rune Nilson og «Feriestemning».

Les også: NRK-sjefen mener kommunikasjonen sviktet i Sophie Elise-saken: - Skulle vært tydeligere

NRK-sjefen tror nytt Ap-drama kan «bryte lydmuren»: - Blir diskusjoner