Byttet ut Solberg-regjeringen med «Norges råeste kommunikasjonsavdeling»

- Vi trenger fortsatt å bygge tillit, sier Storebrands nye kommunikasjonsdirektør.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Forrige uke kom Storebrand med nyheten om at kommunikasjonsdirektøren i XXL, Andreas Nyheim, og kommunikasjonssjefen i Oslo Handelstands Forening, Vibeke Hoff Norbye, nå tar plass i kommunikasjonsavdelingen i konsernet under ledelse av Stig-Øyvind Blystad (43) som selv tok over som kommunikasjonsdirektør i finanskonsernet i april i år. 

Han tok over tømmene etter litt over ett år i konsernet da tidligere kommunikasjonsdirektør Margrethe Assev gikk over i rollen som bærekraftsdirektør. Han skal bygge videre på arbeidet hennes, og målet om å være «Norges råeste kommunikasjonsavdeling» står fortsatt ved lag.

- Det var vår ambisjon og er fortsatt det. Jeg mener subjektivt vi allerede er det, men så er det andre som får bedømme det mer objektivt, sier Blystad til Kampanje før han fortsetter:

- Jeg mener hvert fall at vi har en kommunikasjonsavdeling som består av utrolig dyktige fagfolk, men også kollegaer som spiller hverandre gode og som bidrar til at et konsern med over 2.000 ansatte som driver i hele Norden, synes på en veldig god måte. Det er vi veldig stolte av, og jeg synes det er spennende å få være med å lede dette.

Nå går han i gang med å legge sin første kommunikasjonsstrategi for konsernet for det kommende året. Dette skjer over sommeren, og Blystad peker på at oppkjøp av selskaper som Danica og Krohn også vil påvirke måten avdelingen jobber på fremover.  

- De siste årene har Storebrand styrket kommunikasjonsarbeidet og vi har bygget et veldig godt team. Samtidig trenger vi hele tiden å være i utvikling og finne nye måter å jobbe på. Nå har det vært viktig å ansette dyktige folk, og så skal vi over sommeren jobbe med en ny kommunikasjonsstrategi som kan justere kursen og få på plass riktige satsinger, sier Blystad til Kampanje. 

Les også: Storebrand spiller på humor i ny kampanje: - For mange unngår å ta stilling til fremtiden

Både politisk kommunikasjon og kommunikasjon fra et finansselskap som Storebrand krever høy grad av transparens og nøyaktighet. Stig-Øyvind Blystad, kommunikasjonsdirektør i Storebrand

- Fikk bruke erfaringen fra politikk og journalistikk

For kommunikatører i det private næringsliv og for redaksjonen i Kampanje, er Blystad noe av et ubeskrevet blad i bransjen. Han har tidligere jobbet som journalist og redaktør, og har blant annet fem år på baken fra nyhetsavdelingen i Vårt Land. 

Store deler av hans karriere har også gått med til politikken både på Stortinget og i regjering, som rådgiver og stabssjef for KrF-politiker Knut Arild Hareide da han var samferdselsminister, men også som kommunikasjonsrådgiver og politisk rådgiver for Hareide på Stortinget. 

Da det var slutt for Solberg-regjeringen høsten 2021, kunne Storebrand lokke med nye utfordringer. Blystad tok fatt på jobben med å vise frem Storebrand som en ansvarlig samfunnsaktør da han begynte i finanskonsernet januar 2022 som seniorrådgiver. 

- Jeg fikk hovedansvar for den delen av kommunikasjonen eksternt i konsernet. Jeg fikk bruke erfaringen fra politikken og journalistikken, og koble det på et bredt finanskonsern som har forretningsområder som dekker mange ulike felt og som er tett på folks liv. 

- Hva blir dine viktigste oppgaver fremover nå?

- Å få teamet til å fungere best mulig og på den måten bidra til at vi oppfyller oppdraget vårt med å skape god ekstern og intern kommunikasjon, svarer han og fortsetter:

- Vi lever i en tid hvor endringer skjer veldig fort i faget vårt med tanke på flater, midler og metoder. Å videreutvikle avdelingen og ta den inn i en ny tid med digitalisering og bruk av innovativ teknologi blir også viktig for oss. Alt dette påvirker kommunikasjon, og det skal vi dra nytte av og bli gode på.

Stig-Øyvind Blystad er Storebrands nye kommunikasjonsdirektør. Foto: Storebrand.

- Krever høy grad av transparens

For Blystad som har byttet ut politikken med finans, er tillit og troverdighet fortsatt en gjenganger. På spørsmål om hva som skiller politisk kommunikasjon og finanskommunikasjon, ser han flere likhetstrekk:

- All kommunikasjon handler jo i bunn og grunn om å formidle et budskap på en troverdig og tillitsfull måte. Både politisk kommunikasjon og kommunikasjon fra et finansselskap som Storebrand krever høy grad av transparens og nøyaktighet, svarer Blystad.

Han peker på at i politikken handler det om «å formidle et ideologisk budskap som opplyser velgerne».

- Mens det for Storebrand vil være viktig å nå frem med et budskap som belyser vår virksomhet og kompetanse. I begge verdener er det helt avgjørende å ha en konsistent og troverdig historiefortelling som folk kan kjenne seg igjen i. Det er nettopp dette som gjør kommunikasjon så ufattelig spennende.  

Hentet inn topptungt team:

Blystads to første «egne» signeringer ble kunngjort forrige uke da det ble klart at XXLs kommunikasjonsdirektør, Andreas Nyheim, og kommunikasjonssjefen i Oslo Handelsstands Forening, Vibeke Hoff Norbye, tar plass ved hans side.

- Trenger fortsatt å bygge tillit

Siden han kom inn i Storebrand-konsernet har han jobbet tett med konsernsjef Odd Arild Grefstad. Etter ny organisering i ledelsen, vil Blystad og kommunikasjonsavdelingen rapportere direkte til Grefstad, da kommunikasjonsfeltet nå ligger under administerende direktør i konsernledelsen. Tidligere konserndirektør for kommunikasjon, bærekraft og næringslivspolitikk, Karin Greve-Isdahl, har nemlig blitt leder for Innovasjon Norges virksomhet i Vietnam, samtidig har Margrethe Assev rykket opp til stillingen som konserndirektør for bærekraft.

- Hvordan ser Storebrands kommunikasjonsavdeling ut i dag? Dere har eget TV-studio, TV-folk og egne programmer?

- Vi har et team som jobber med både ekstern- og internkommunikasjon, presse, SoMe, video og studio. På mange prosjekter samarbeider vi også med markedsavdelingen.

Les også: Kommunikasjonstoppen til XXL slutter

Tilsammen utgjør de to avdelingene på Lysaker rett over 60 personer. I kommunikasjonsavdelingen er det i dag 12 personer som rapporterer til Blystad.

- Hva er målet med Storebrands kommunikasjon - er det å bli bedre likt?

- Storebrand har en lang og sterk merkevare, men allikevel trenger vi fortsatt å bygge tillit og vise at det er trygt, innovativt og fremtidsrettet å ha et kundeforhold hos Storebrand, svarer Blystad.

- Og du sier dere må fortsette å bygge tillit, har ikke Storebrand den nødvendige tilliten blant befolkningen?

- Jo, Storebrand har høy tillit i befolkningen. Det er vi glade for. Men tillit er ferskvare og noe vi jobber hver eneste dag for å beholde og øke, svarer Blystad. 

Han mener at for de som jobber i kommunikasjon handler det blant annet om å være tilgjengelige og raske til å svare.

- Og alltid gi tydelige og forståelige svar – også på de vanskelige spørsmålene. 

Byttet ut Solberg-regjeringen med «Norges råeste kommunikasjonsavdeling»