Telia kutter dyr idrettssponsing – vil heller støtte ildsjeler på Mortensrud

De nye sponsorplanene til telekjempen skal ta tak i de store samfunnsutfordringene. Den første vinneren fant Telia på Mortensrud i Oslo.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

«Drap», «skyting» og «lovløse tilstander» er beskrivelser som ofte dukker opp når avisene og TV-kanalene rapporterer nyheter fra Mortensrud i Oslo og bare de siste par årene har det vært to skyteepisoder der unge gutter er blitt skutt og drept i først Prinsdal-drapet og et halvannet år etter på Lofthus skole.

- Vi er født og oppvokst fra Mortensrud begge to og har alltid vært engasjerte i nærmiljøet. Men så kom det en episode i januar 2020 der vi mistet en kompis av oss etter en skyteepisode og da tenkte vi at det er på tide at vi gjør noe for ungdommen i bydelen, sier Mudassar Mehmood (26) til Kampanje.

Han forteller om den blytunge januardagen i 2020, da han mistet barndomskameraten Halil Kara (21) i en skyteepisode utenfor Prinsdal Grill på Mortensrud.

- Halil var et par år yngre enn oss, men vi hadde sett han vokse opp, sier Mehmood.

Den dagen ble det helt tydelig for han at noe måtte gjøres, og allerede et par måneder senere var han og barndomskompisen Ismail Bashir (26) i gang med en frivillig organisasjon som skal hjelpe unge vekk fra gata og kriminalitet.

- Jeg vil at Mortensrud skal være et bra sted å vokse opp. Et sted man kan være stolt av å komme fra. Ikke et sted forbundet med skyteepisoder og farlige, kriminelle gjenger. Det finnes så mye ressurser blant ungdommer her. De fortjener bedre, sier han.

De to driver i dag stiftelsen Mortensrud fellesskap ved siden av fulle jobber i Nav og Posten Bring og her jobber de for å tilrettelegge alt fra baristakurs, vektertrening, lederprogrammer og et nytt jobbsenter på Mortensrud.

- Vi har fått over 100 stykker ut i arbeid og har flere prosjekter på gang, sier Mehmood.

Les også: Telia bytter ut mediebyrå etter 11 år – men krymper ny avtale og tar over digitalkjøpene selv

Vi har ikke lenger mulighet til å binde oss til ti millioner kroner hvert år i tre år. Det går ikke, Camilla Forberg, Telia

Oppretter utfordrerfond

Med sin helt nye sponsorsatsing går nå telekomselskapet Telia rett inn i denne problematikken. Gjennom et nytt Utfordrerfond vil merkevare- og markedsdirektør Camilla Forberg og sponsoransvarlig i Telia, Audun Bryn, fremme stå-på-vilje og nyskapning i stedet for dyr idrettssponsing heller støtte enkeltpersoner, organisasjoner, lag eller bedrifter med inntil 100.000 kroner for å bedre til at vi får et bedre samfunn. 

- Vi har avsluttet Telia-ligaen og retter fokuset over på Telia Utfordrerfond. I et normalår vil vi trekke frem rundt ti utfordrere gjennom året. På slutten av året gjør vi en avstemming blant folket som kan være med å kåre «Årets utfordrer». Vinneren får én million kroner, sier Bryn.

Forberg sier Telia med sitt nye sponsorkonsept utfordrer hvordan norske selskaper og merkevarer tenker sponsing. Forberg, som tidligere jobbet i DNB, har signert noen av landet aller største sponsoravtaler opp gjennom årene.

- Jeg har snakket om dette noen år. De store sponsorene selger fortsatt produktet sitt relativt tradisjonelt, det er ikke skreddersøm ut fra bedriftens behov, posisjon eller merkevare. Vi er ferdig med typisk generalsponsor, hovedsponsor og samarbeidspartner-logikk. Nå må vi komme oss videre, sier Forberg.

Barndomskamerater:

Barndomskameratene Mudassar Mehmood og Ismail Bashir hadde ikke noe spesielt forhold til Telia før de hørte om det nye utfordrerfondet. - Jeg hadde et Telia X-abonnement, sier Bashir og ler. Foto: Eivor Eriksen.

Kutter dyr idrettssponsing

Forberg mener Utfordrerfondet er en ny måte å tenke sponsing på og mener enklere avtaler gir «mer fleksibilitet» og som er «lettere håndterbare» og som kan tilpasses markedet og Telias mål.

- Vi har ikke lenger mulighet til å binde oss til ti millioner kroner hvert år i tre år. Det går ikke, sier hun. 

De siste årene har Telia sponset den nasjonale e-sportligaen, men avtalen er nå ved veis ende og Forberg valgte ikke å fornye den.

- Telialigaen har gjort masse bra for oss. Den styrket posisjonen som Norges største utfordrer i noen segmenter, men traff ikke tilstrekkelig bredt nok i befolkningen, sier Forberg.

- Er Telia ferdig med idrettssponsing for godt?

- I den tradisjonelle formen og i de nærmeste årene, ja, men det betyr ikke at vi ikke støtter idretten, sier Forberg.

Les også: Gaming-gründer og Telia skiller lag - nå får e-sportligaen nytt navn

Nytt samarbeid:

Ismail Bashir og Mudassar Mehmood hadde tatt turen fra Mortensrud til Telia på Økern for å snakke om Mortensrud Fellesskap og det nye utfordrerforndet til sponsoransvarlig Audun Bryn og markedsdirektør Camilla Forberg. Foto: Eivor Eriksen.

Vil belønne utfordrerne

Den første utfordreren som får 100.000 kroner fra Telia er prosjektet til de to barndomskameratene fra Mortensrud, Mortensrud Fellesskap.

- Uten mennesker som stiller spørsmål og aldri gir seg, kommer vi ikke videre. Noen må våge å gå inn nye dører og bryte barrierer. Det er de initiativene vi vil belønne med Telia Utfordrerfond, sier Forberg.

Når det gjelder Mortensrud Fellesskap så ble det raskt klart at organisasjonen pekte seg ut som en god første kandidat til fondet.

- Mudassar og Mortensrud Fellesskap knuser fordommene om ungdommene i bydelen. Engasjementet til Mudassar og det han får til med Mortensrud Fellesskap er imponerende. Han har ikke bare løftet en samfunnsutfordring, men også vist pågangsmot og kommet opp med tiltak som gjør noe med det, sier Audun Bryn, som er også vil være ansvarlig for Telia Utfordrerfond.

Nytt Mortensrud-drap

Med Telia-pengene på plass får Mudassar Mehmood og Ismail Bashir også penger til å sette i gang to prosjekter: et ledelsesprogram og en mentorordning. Mentorordningen går eksempelvis ut på at folk med erfaring og kjennskap til lokalmiljøet, skal opptre som mentorer. Pengene fra Telia skal brukes på å ansette ungdom som kan drive det nye Forbildeprosjektet. Ansvarliggjøring av de unge, er nemlig en liten arbeidsfilosofi, for de to barndomskameratene.  

- Det er ikke vi som skal drive det. Vi vil at andre skal ta eierskap. Det er utrolig viktig, sier Bashir.

Tanken er å trekke frem lokale forbilder og folk som har gjort bra slik at de kan være med å inspirere den nye generasjonen med unge på Mortensrud. 

- Vi vil vise unge i bydelen at det finnes muligheter. Vi opplever at det er en pessimisme til det å vokse opp i bydelen. Det er mye skriverier i mediene og gjerne med negativt fortegn, sier Mehmood.

- Opplever du at mediedekningen er like ensidig i dag og at alt som skrives om Mortensrud er negativt?

- Vi hadde en episode året etter med en ny skyting der en gikk bort og på det tidspunktet kom det jo frem at ingenting hadde endret seg, sier Bashir.

Han tenker på skytingen på Lofsrud skole der Hamse Hashi Adan (20) ble skutt ved Lofsrud skole.

Sjekker ut:

Mudassar Mehmood stilte også opp i programmet Helene sjekker ut på NRK tidligere i år. Her Mehmood sammen med programleder Helene Sandvig og den unge gutten Ibrahim som gjerne vil med å utgjøre en forskjell. Foto: NRK.

- Veldig ensidig mediedekning

- Er det selvforsterkende tror du at de unge leser om dette og tenker at sånn er det?

- Ja, absolutt. Ungdommen opplever at det er en veldig ensidig mediedekning, men at det er så omfattende er ikke riktig. Man må trekke frem det positive også og det som er bra. Vi har mange ungdommer som vil noe positivt og utgjøre en forskjell, sier Mehmood.

Ismail mener det som er bra med det nye utfordrerfondet til Telia er «at det trekker frem det positive arbeidet som blir gjort».

- Ikke bare alt det negative som pågår, sier Ismail.

De to ildsjelene Mehmood og Ismail er ikke helt ukjent med medier selv, etter at de deltok i en episode av «Helene sjekker ut» fra januar i år der NRK-programlederen ville sjekke ut bydelen på Søndre Nordstrand. Episoden spilte også en viktig rolle i hvordan Telia først kom over Mortensrud Fellesskap og den første vinneren av Telias utfordrerstipend.

- Mudassar spilte hovedrollen. Jeg hadde en litt mindre rolle. Han var posterboy, sier Bashir.

- Ha ha. Jeg var litt mer fremtredende akkurat i det programmet, men det viktigste var at seerne fikk et mer nyansert bilde av Mortensrud, sier Mudassar Mehmood.

Telia kutter dyr idrettssponsing – vil heller støtte ildsjeler på Mortensrud