The Oslo Company selger mindre TV og reklame - men øker overskuddet

- Vi har større ambisjoner, sier byråleder Christian Steen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Regnskapstallene fra den norske reklame- og TV-produksjonsbransjen har ikke vært så lystig lesning så langt i år, men The Oslo Company kan i det minste vise til en vekst i overskudd om en ser på tallene for 2022. Overskuddet økte fra snaue to millioner kroner for to år siden, til 5,7 millioner kroner i fjor. Det er det nest beste driftsresultatet i selskapets historie, en historie som de to partnerne Trond Kvernstrøm og Christian Steen begynte å skrive sammen i 2016.

- Det er bestått, sier gründer Trond Kvernstrøms knappe oppsummering av resultatet i The Oslo Company i fjor.

The Oslo Company ble startet opp som et hybridbyrå som skulle drive både med TV og reklame ettersom de to partnerne har sin bakgrunn i nettopp de to bransjene. Kvernstrøm som gründer av TV-produksjonsselskapet Monster og TV 2, mens Steen var med å bygge opp reklamebyrået SMFB.

- Det er ingen kjære mor å drive kreative virksomheter i disse tider, men tallene fra i fjor viser vel at vi evner å drive en solid og fornuftig kiosk, sier Steen til Kampanje.

Han vil imidlertid ikke hente frem noe sprudlende drikke på grunn av tallene som også viser et fall i omsetningen på over 12 millioner kroner til 135,7 millioner kroner.

- Nei, dette er ikke tall som fortjener noe større oppmerksomhet. Vi har større ambisjoner og forventninger til oss selv enn dette, sier Steen.

Les også: Camp Kulinaris med seerrekord på Viaplay - trekker til seg svenskene

Det har vært et voldsomt dramakjør som har avtatt litt. Trond Kvernstrøm, The Oslo Company

- Vi tåler en nedgang på toppen

The Oslo Company har flere ben å stå på. Ved siden av å lage TV til landets største TV-kanaler og strømmetjenester leverer byrået også reklame til flere av landets største merkevarer som NorgesEnergi, Fortum, Maarud, Remas varelinje på frukt- og grønt og Dominos Pizza. Men usikre økonomiske tider der forbrukerne sliter med både dyrere mat og strøm og økte renter på boliglånet, bidrar ikke til noen fest i reklamemarkedet. 

- Vi tåler en nedgang på toppen, så lenge bunnlinja bedrer seg. Men vi har større ambisjoner innenfor reklame, sier Steen.

- Hva er utfordringen?

- Det er fort gjort at reklamekompetansen vår faller litt i skyggen av TV-konseptene våre. Men det er ikke så lett å gjøre bannere på 120 ganger 600 mer sexy og interessant enn Mads Hansen og «Ikke lov å le på hytta». Hvis vi får vist frem våre kommersielle evner, så har vi et enormt potensial for vekst. Utfordringen er hvis vi bare evner å skaffe oss noen flere invitasjoner til pitcher. For det er ikke alle oppdragsgivere som får mest verdi for pengene og best løsninger av store reklamebyråer med et kort navn, sier Steen.

Les også: Slår ut åtte byråer i kampen om Freia - Try sikrer seg ny millionkontrakt

Målet er at vi klarer å skape mest mulig drama for TV-kanalene og annonsører, og minst mulig drama for oss selv. Christian Steen, The Oslo Company

- Dramakjøret har avtatt

I TV-produksjonsmarkedet har The Oslo Company gjort flere sesonger av dramaserien «Hjem til jul» for Netflix og «Alt du elsker» for HBO, og selskapet produserte også den nye «Munch»-filmen med Viaplay,. Kvernstrøm sier den voldsomme etterspørselen etter TV-dramaer har roet seg etter at det i de første årene av strømmekrigen ble investert voldsomt i norsk innhold. Den siste tiden har imidlertid også strømmeselskapene begynt å se på bunnlinjen.

- Det har vært et voldsomt dramakjør som har avtatt litt. Det ser vi med den situasjonen Viaplay er i nå samt en mer generell reduksjon i innkjøp fra de store selskapene Netflix, Disney, HBO og Amazon, sier han.

- Når skjedde dette?

- I fjor høst, sier han.

Les også: Viaplay-sjefen går av - kutter prognosene for 2023

Jobber med drømmeprosjektet

Da er det mer fart innenfor underholdningssegmentet der selskapet har laget «Hemmelige duetter» for TV 2, «Camp Kulinaris» for Viaplay og «Ikke lov å le på hytta» for VGTV.

- Vi baserte oss aldri på at Netflix skulle være den største kunden vår. Vi valgte tidlig å fokusere på stabile nasjonale kunder som TV 2, Viaplay, Discovery, VGTV og NRK, sier han.

Utfordringen til The Oslo Company er at selskapet ikke har tilgang til de største underholdningsformatene som dominerer på TV-markedet.

- Markedet internasjonalt og nasjonalt er dominert av de tre store. Av de 100 mest sette TV-programmene globalt så står ITV, Banijay og Fremantle bak hele 75 prosent. De kontrollerer også det norske og det nordiske mediemarkedet. Vi har ikke disse formatene og må lage originalt innhold. Det er utfordrende, men også morsomt. Gode ideer blir fortsatt kjøpt, sier Kvernstrøm.

- Hva er drømmeprosjektet?

- En stor realityserie eller et stort underholdningsshow og vi har spennende ting i pipen som vi jobber med, sier Kvernstrøm.

- Vi har et større potensial

The Oslo Company huser rundt 30-40 mennesker på en dag selskapet ikke er i gang med helt store produksjonene. 12-15 av disse jobber med reklame.

- Som selskap føler vi at vi har et større potensial i alle de tre beina våre. Vi er godt fornøyde med det vi har fått til på drama, men har større ambisjoner både på reklame og underholdning, sier Kvenstrøm.

Christian Steen sier at 2023 «også kommer til å bli et krevende år», og at de ikke forventer noen store endringer i omsetning i forhold til fjoråret.

- Vi har investert i en par større enkeltprosjekter på TV-siden som kommer til å gå utover lønnsomheten vår i år før det forhåpentligvis vil betale seg senere. Det er stor uforutsigbarhet i bransjen, så det er vanskelig å si hvor vi ender i år allerede nå. Men målet er at vi klarer å skape mest mulig drama for TV-kanalene og annonsører, og minst mulig drama for oss selv, sier Christian Steen.

Les også: The Oslo Company står bak ny Maarud-lansering: - Ekstra stas

Her kan du se regnskapstallene til The Oslo Company for 2022. Alle tall i MNOK. Slår av toppen - øker på bunn

The Oslo Company 2022 2021 Endring i %
Omsetning 135,1 147,3 - 8
Driftsresultat 5,7 4,9 + 16
Resultat før skatt 4,4 3,8 + 16

The Oslo Company selger mindre TV og reklame - men øker overskuddet