WAL krysser 100 millioner i byråinntekt: - Har investert for fremtiden

Nå rigger byrålederen seg for ny vekst.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Reklame- og mediebyrået WAL kan notere seg en vekst i byråinntekten på syv millioner kroner i fjor. Dermed bikker den 100 millioner kroner og WAL kan for første gang snakke om en byråinntekt med seks nuller bak.

- Vi har investert mye for fremtiden, både i folk og verktøy. Så alt i alt er vi fornøyde. Vi har en sunn drift i et mer utfordrende marked, sier byråleder Herman Mueller Stormyr.

- Hvordan merker dere at markedet er mer utfordrende?

- Vi merker ikke det i så stor grad. Det er noen bransjer som har hatt mer nedgang enn andre som da har måttet ta noen grep, mens andre bransjer har fortsatt å gjøre det bra.

WAL hadde en omsetning på drøye 170 millioner kroner i 2023, et par prosent mindre enn året før.

- Hva årsaken til at omsetningen ikke vokser?

- Vi har brukt litt gass og brems. I og med at vi brukte 2023 til å rigge til medievirksomheten vår, så har vi ikke hatt et like stort fokus på å gå etter nye kunder.

- All skepsisen har skjerpet oss

WAL har likevel fått inn nye kunder som Vitus Apotek, Komplett, Fresh Fitness og Dr. Oetker i løpet av det siste året, men det er ervervelsen av Coops mediekonto – en av landets største – som har skapt de største overskriftene og de største omveltningene internt i byrået.

WAL teller i dag 80 ansatte og 18 av dem jobber i medieavdelingen. Det utgjør mer enn en tredobling av medieavdelingen på ett år.

- Tidlig på fjoråret bestemte vi oss for at vi skulle satse mer på media og vi har brukt mye tid og energi på å rigge til det. Det har vært utrolig gøy og inspirerende å se at vi lykkes godt med det nå inn i 2024, sier Stormyr.

Mye har altså skjedd i byrået det siste året, og det kommer først og fremst til syne på bunnlinjen, som faller fra 22,1 til 13,5 millioner kroner. Det skyldes i stor grad de nevnte investeringer byrået har gjort, forteller byrålederen.

Les også: WAL henter syv nye til mediesatsing

Sikret seg kjempeavtale:

WAL ble et av Byrå-Norges mest omtalte da de stakk av med mediekontoen til Coop i fjor. Resultatet av seieren blir først synlig i inneværende resultatperiode og helårseffekten kommer først i 2025. Foto: Dag Robert Jerijervi

- Vi har god kontroll

I tillegg til Coop, er også Komplett og Vitusapotek blant mediekundene til byrået. WAL-sjefen forteller at mediesatsingen både handler om å levere økt effekt og mer effektivitet for kundene.

- Økt effekt handler om at du i strategifasen har en helt annen diskusjon hvor du jobber med innsikt fra to leire, og så har du en kreativ fase hvor kreatørene kommer tettere på flatene og mulighetsrommene ved at de sitter tett på mediespesialistene, sier Stormyr.

- Effektivisering handler om at vi jobber smidigere og er færre involverte.

- Hvordan har oppstarten av mediesatsingen gått?

- Man skal alltid ha en god porsjon ydmykhet når man går inn i et nytt forretningsområde, selv om vi hadde erfaring fra dette tidligere, i en mye mindre skala. Men all skepsisen har også bidratt til å skjerpe blikket vårt på alt som potensielt kunne gjøre at vi ikke skulle lykkes.

Startskuddet for mediebyråavtalen med Coop gikk 1. mars i år og det er altså først i 2025 at vi får se en helårseffekt i regnskapet til WAL.

- Omsetningen deres kommer til å vokse ganske mye?

- Ja, og det er egentlig ikke så interessant fra mitt perspektiv. Vår ambisjon er å drive sunt og bra og så er omsetningen i et mediebyrå litt kunstig.

- Hvordan ligger resultatet an så langt i år?

- Vi fortsetter å drive sunt og vi har god kontroll, men vi har også investert mye så jeg tror vi vil ligge på samme nivå som vi har gjort historisk. Så får vi se hvordan ting utvikler seg.

- Uprofesjonelt

Det gikk et lite jordskjelv i bransjen da det ble klart at WAL hadde sikret seg mediekontoen til Coop. WAL og Coop har fra før av hatt et fruktbart samarbeid på reklamesiden, men WAL var ikke blant deltakerne i mediebyråpitsjen Coop dro i gang på starten av fjoråret. Da Coop til slutt valgte å avbryte konkurransen for å gi oppdraget til WAL, skapte det bruduljer, for å si det mildt.

- Det kan ikke bare ha vært kult for dere at styrelederen i Kreativt Forum gikk ut med så harde karakteristikker av prosessen?

- Generelt sett synes jeg det er fint med fokus på pitsjekultur, men at man går etter enkelttilfeller så bastant, uten å kjenne til detaljer rundt prosessen, synes jeg er uprofesjonelt av en bransjeforening.

Samtidig var det flere som reagerte positivt på nyheten, forteller Stormyr.

- Da denne nyheten kom fikk jeg mange tilbakemeldinger på at dette må være en av de kuleste tingene som har skjedd de siste ti årene og at vi fremstår veldig fremoverlente og utviklingsorientert, og at vi ser på markedet på en riktig måte.

Les mer: WAL-sjefen om Coop-avtalen: - En varslet og naturlig utvikling

- Ikke opptatt av alt som skjer i bransjen

WAL-sjefen har eller ingen problemer med å erkjenne at de står litt på utsiden av den harde kjernen i reklamebransjen.

- Vi står godt i at vi ikke nødvendigvis står midt i bransjen. Vi har en filosofi om å jobbe tett med kundene våre og være en kritisk forretningspartner. Og det opplever jeg at vi har lykkes bra med i de snart ti årene vi har holdt på. Vi er «all in» på kundene våre og konsentrerer oss om hvordan de skal nå målene sine. Vi er ikke opptatt av alt mulig som skjer i norsk reklame- og mediebransje, selv om vi selvfølgelig skal følge med på utviklingstrekk.

Av og til havner WAL likevel i sentrum av bransjens egen andedam, som da de plukket med seg et gull i den kreative reklamekonkurransen Gullblyanten tidligere i år. WAL hentet også priser i Mediaforums mediepriser, Anfo Effekt og Visueltprisen i løpet av 2023.

- Det er konge. Alle fagdisiplinene våre leverer prisvinnende arbeid. Jeg opplever at folk synes vi gjør bra ting, selv om vi ikke sitter midt i purra. Men det er ikke et stort mål i seg selv for oss å vinne priser, det er ofte en konsekvens av godt arbeid.

- Men når dere lager så folkelig reklame som det dere gjør, bør ikke dere også hevde dere i Gullfisken?

- Ja, selvfølgelig. Nå er det en jury som først siler ut Sølvfisker, og de vurderer utfra sine synspunkt og kriterier. Det skal man ha respekt for, men jeg har tidligere påpekt at det er en dissonans mellom hva folk sier at de liker i Reklamebørsen og hva som plukkes ut som Sølvfisker. Og så er det sikkert gode forklaringer på det, sier Stormyr og legger til:

- På ett eller annet tidspunkt vinner vi sikkert en Sølvfisk som en konsekvens av at vi har laget noe både folk og bransjen syntes er jævlig bra.

Les mer: Etterlyser reklamefavoritter i Gullfisken: - Liker bransjen andre filmer enn folk flest?

Senere i år kan WAL feire ti år på det norske markedet. Byrålederen tror lokalt eierskap har vært en viktig suksessfaktor.

- Lokalt eierskap og flat struktur gir kort vei til beslutninger og en seks måneders oppbygging av media er et godt eksempel på det. Når vi først har bestemt oss for noe, så kan vi bygge det og få det til ganske raskt. Også kommer jeg aldri utenom at WAL er bygget av alle de rå folka vi har fått med oss, selv om det er jeg som gang på gang står her med den store kjeften min og gliser.

Her kan du se resultatene til WAL i 2023. Tall i MNOK.Byråinntekten vokser i WAL - men resultatet faller

WAL 2023 2022 Endring i prosent
Omsetning 170,3 173,1 - 2
Byråinntekt 100,3 93,2 + 8
Resultat før skatt 17,3  22,1 - 22

WAL krysser 100 millioner i byråinntekt: - Har investert for fremtiden