Gullruten-grossist taper store penger på tv-produksjoner

Selskapene i Monday-gruppen hentet fire Gullruten-priser, men sliter med økonomien.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Teddy TV var en av årets store vinnere da tv-bransjen feiret seg selv på Gullruten tidligere i mai. Produksjonsselskapet fikk to priser for TVNorge-programmet «Else om: selvmord» i kategoriene beste aktualitetsprogram og beste programleder, og én pris for NRK-programmet «Folkeopplysningen» i kategorien beste livsstilsprogram.

Men i regnskapet er det lite å feire for Teddy TV. Selskapet hadde et underskudd på 2,5 millioner kroner i 2018. Dette er tredje år på rad med røde tall, og og de samlede tapene siden 2016 er nå oppe i 5,4 millioner kroner. Samtidig er omsetningen er mer enn halvert på to år, fra 40,5 millioner kroner i 2016 til fjorårets 18 millioner kroner.

Teddy TV eies av Monday Production (70 prosent) og gründerne Petter Schjerven, Vidar Nordli-Mathisen og Hege E. Christensen. Monday Production eier i tillegg selskaper som Norsk Fjernsyn og Feelgood Scene Film & TV. 

- Det koster å levere kvalitet, og når vi ikke kan glede oss over «gull» i kassen får vi glede oss over Gullruter, sier Lasse Hallberg.

Han er norsk Monday-sjef og er daglig leder for alle de norske selskapene i den danskeide tv-gruppen.

- Men for ikke å tulle, så er nedgangen noe vi selvfølgelig har vært klar over i lengre tid, men skal man overleve i denne bransjen så gjelder det ikke å få panikk og tenke mer langsiktig enn noen enkle år. Det koster å investere i utvikling, men vi tenker mer langsiktig enn et par år med en god plan for å også reetablere en god økonomi i Teddy TV, og har tro på at vi når det innenfor et tre års perspektiv. Foreløpig ligger vi over budsjett og ser lyst på fremtiden.

Foruten «Else om: selvmord» og «Folkeopplysningen», har Teddy TV stått bak TV 2-sukessen «Petter uteligger», som var tilbake på skjermen med oppfølgeren «Petter uteligger: En ny sjanse» i fjor, og «Jegertvillingene», som hadde premiere på sin tredje sesong på TVNorge i vinter.

Les mer: Else Kåss Furuseth er årets programleder - her er Gullruten-vinnerne

Taper også penger på Norsk Fjernsyn

Det er fire år siden det danske Monday-konsernet startet på sitt norske oppkjøpsraid. I 2015 var det Norsk Fjernsyn som stod på handlelisten, men heller ikke dette selskapet har vært en pengemaskin for eierne.

I fjor hadde Norsk Fjernsyn et underskudd på 2,7 millioner kroner. Det er riktig nok en forbedring fra 2017, da underskuddet var på 4,3 millioner kroner.

Norsk Fjernsyn står bak tv-produksjoner som «Karl Johan» og VGTV-dokumentaren «Når knoklene blir til gele», som ble hedret med Gullruten for beste dokumentar i år. Selskapet ble startet av Tommy Gulliksen, Hans Lukas Hansen, Jørgen Høst og Erik Solbakken, og de står fortsatt oppført med en eierandel på 2,5 prosent hver.

Selskapet hadde en omsetning på 14,6 millioner kroner i fjor.

Startet med Norsk Fjernsyn:

Mondays norske oppkjøpsraid startet med Norsk Fjernsyn i 2015. Her er Lasse Hallberg (bak i midten) med Tommy Gulliksen, Hans Lukas Hansen, Jørgen Høst og Erik Solbakken.

Skal kutte kostnader

Det norske morselskapet i gruppen, Monday Production, hadde et driftsunderskudd på 4,1 millioner kroner i fjor. Det er en forbedring fra driftsunderskuddet på 5,7 millioner kroner i 2017, og det skyldes ifølge årsberetningen en forlengelse av produksjonen «Ambulansen», som har blitt vist på Discovery-kanalen Fem i år.

Monday Production leverer blant annet innhold til Eliteserien og fikk nylig også jobben med å produsere eSerien for Discovery.

Årsresultatet ble på minus 11,8 millioner kroner, det er nesten en dobling av underskuddet i 2017 (- 6,5 millioner kroner), og det tilskrives «valutakursdifferanse samt økte rentekostnader på konserninterne lån» fra det danske eierselskapet Monday Media. I årsberetningen skriver styret at det er foreslått å gjøre om 90 millioner kroner av selskapets gjeld til Monday Media til egenkapital.

Styret legger også opp til en «markant» kostandsreduksjon de neste fire årene for å skape lønnsomhet i selskapet som i 2018 hadde 14 ansatte.

- Hva innebærer kostnadsreduksjonene?

- I dagens medieverden må man hele tiden overvåke kostnadene nøye, men uten at det påvirker det vi skal leve av i fremtiden. Vi har vokst mye de siste årene, men er nå inne i en konsolideringsfase hvor vi ser på hvor vi kan være mer effektive. Uansett så er vårt fokus på det vi leverer og skal levere, fordi om du skuffer publikum blir man en døgnflue, svarer Hallberg.

Han sammenligner driften av de sju Monday-selskapene med et tivoli.

- Noen karuseller går bra til tider og noen mindre bra, og omvendt andre år, men vi har stor tro på helheten og våre langtidsplaner ser meget bra ut og vi får også solgt våre konsepter utenfor Norges grenser.

Hallberg hentet ut en lønn på 1,5 millioner kroner for fjorårets arbeid.

Det utarbeides ikke et konsernregnskap i Norge, slik at samtlige norske selskaper i Monday-gruppen sluses inn i det danske moderselskapet Monday Media. I Monday Media i Danmark går det tydeligvis bedre, da selskapet ifølge danske Proff kun gikk med et underskudd på to millioner kroner.

Satser på humor

I 2017 kjøpte Monday Productions også 61 prosent av Feelgood Scene Film & TV  fra Sony Music Norway samt andre minoritetseiere. Thomas Giertsen eier de resterende aksjene og er fortsatt kreativ leder i selskapet. Feelgood står bak tv-programmer som «Thomas Giertsen: Helt perfekt», «Neste sommer» og «Praktisk info med Jon Almaas»

Resultatene fra dette selskapet er ennå ikke klare, men i 2017 levde Feelgood opp til navnet sitt med en omsetning på 99,9 millioner kroner og et resultat før skatt på 5,9 millioner kroner.

Les mer: Hallberg og Giertsen møtes igjen - Monday kjøper Feelgood

Gullruten-grossist taper store penger på tv-produksjoner