Så mange nordmenn strømmer til HBO når nye episoder av «Game of Thrones» slippes

Gjorde et kraftig hopp da suksesserien kom tilbake på lufta.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi Journalist

Mange har ventet lenge på åttende og siste sesong av «Game of Thrones» og i midten av april gikk endelig startskuddet. Det skal ha kostet rundt 750 millioner kroner å produsere den avsluttende sesongen av HBOs flaggskipserie ifølge Fox News, og en betydelig del av dette budsjettet ble trolig blåst på sesongens spektakulære tredjeepisode kalt «The Long Night», der levende og døde barket sammen i et blodig og skjebnesvangert oppgjør.

Episoden ble publisert natt til forrige mandag norsk tid, og tall fra Kantar Medias tv-undersøkelse viser at 4,8 prosent av befolkningen (10-79 år) var innom HBO Nordic fem minutter eller mer denne dagen. Det utgjør cirka 214.000 tv-seere.

Så langt i år har HBO Nordic hatt en gjennomsnittlig daglig dekning på 1,7 prosent. Det betyr at dekningen nesten tredoblet seg da det ble lagt ut en ny episode av «Game of Thrones».

- Det er sterke tall. Snakk om flaggskip, sier tv-sjef Marianne Massaiu i mediebyrået Mediacom.

Til sammenligning har markedets største strømmetjeneste, Netflix, en gjennomsnittlig daglig dekning på ti prosent (445.000 seere).

Satte ny rekord

Marianne Massaiu kan ikke fastslå nøyaktig hvor mange av HBO Nordics seere som valgte å bruke kvelden på «Game of Thrones», og ikke på en HBO Nordics andre tv-serier, men Massaiu mener tallene gir en tydelig indikasjon på interessen.

- Det er ikke mulig å gå inn på programnivå, men det er opplagt at det er «Game of Thrones» som dobler antall mennesker som kommer innom. Den gjennomsnittlige seertiden øker ikke, så mye tyder på at de primært har gått inn for å se den nye episoden, sier Massaiu.

Den gjennomsnittlige seertiden forrige mandag var på 82 minutter, for øvrig nøyaktig like lenge som tredje episode varer. Også den påfølgende tirsdagen var interessen høy. Da hadde HBO Nordic tre prosent av seerne innom. 

Den gjennomsnittlige «Game of Thrones»-seeren er 31 år og befinner seg altså midt i en svært interessant kommersiell målgruppe, men Marianne Massaiu tror ikke seingen går på bekostning av de mer tradisjonelle tv-kanalene.

- Gir dette utslag i det kommersielle tv-markedet?

- Nei, det tror jeg ikke. Den effekten strømming har hatt på lineær-tv, har i stor grad allerede inntruffet. Det kan hende «Game of Thrones» tar noen minutter, men den har ikke en voldsom effekt alene.

Da åttende sesong hadde premiere natt til mandag 15. april, opplevde HBO Nordic store tekniske problemer. Tallene fra Kantar viser at strømmetjenesten hadde en dekning på 4,1 prosent denne dagen. Da andre episode ble lagt ut mandag 22. april, økte dekningen til 4,5 prosent.

I USA setter åttende sesong nye rekorder. Der fikk 17,5 millioner mennesker med seg tredje episode. Aldri før har en «Game of Thrones»-episode samlet så mange tv-seere samtidig.

Økende interesse:

Den daglige dekningen til HBO Nordic gjorde et kraftig hopp da åttende sesong ble lansert i midten av april, og interessen øker hver uke. Den blå linjen viser dekningen blant alle tv-seere (10-79) og den oransje linjen viser dekningen i målgruppen 20-49.

Forbereder seg på et liv uten «Game of Thrones»

HBO Nordics norske PR-sjef Celine Ryel vil ikke si noe om seertallene på «Game of Thrones».

- Vi oppgir ikke strømmetall eller lignende da vi er en del av et børsnotert amerikansk aksjeselskap, sier hun til Kampanje.

Den aller siste episoden av «Game of Thrones» sendes natt til mandag 20. mai, men PR-sjefen ser ikke mørkt på HBO Nordics fremtid uten det store flaggskipet.

- Hvordan ser fremtiden til HBO Nordic ut uten «Game of Thrones»?

- Spennende og innholdsrik! Vi ser frem mot en rekke premierer og nyheter i tiden som kommer, blant andre etterlengtede gjensyn med seerfavoritter som «Big Little Lies og «The Handmaid's Tale», helt nye serier som den Drake-produserte «Euphoria», den nye «Deadwood»-filmen, og ikke minst «Chernobyl», miniserien fra den svenske regissøren Johan Renck med blant andre Stellan Skarsgård i hovedrollen, som har premiere allerede i morgen, sier hun.

Snart kommer også HBO Nordics første norske dramaserie på luften.

- Til høsten kommer blant annet en ny «Watchmen-serie» og vår første norske originalproduksjon «Beforeigners», med Nicolai Cleve Broch og finske Krista Kosonen.

Så mange nordmenn strømmer til HBO når nye episoder av «Game of Thrones» slippes