Reklamesuksess gir Rema 1000 mersmak: - Det kommer flere Smarthus-filmer

Smarthus-oppfølger vinner «Reklamebørsen» for første kvartal.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman Journalist

I reklamebørsen som Mediacom og Kampanje står bak, viser tallene for første kvartal i år at Rema 1000 og Try reklamebyrå har klart en «stang inn» med sin smarthus-oppfølger «3D-mølle». For denne filmen går altså av med seieren i «Reklamebørsen» (se topp ti-listen og lenke til alle filmene lenger ned i denne saken)

I mai i fjor ble det kjent at Try reklamebyrå hadde kapret Rema 1000 som kunde. Byråleder Kjetil Try uttalte til Kampanje at byrået ikke en gang deltok i pitsjen, men fikk kunden likevel.

Første jobben Try gjorde for Rema var «Smarthus»-filmen, som har rukket å vinne mange priser både nasjonalt og internasjonalt allerede. I den filmen møter man karakteren «Martin» og følger ham i hans høy-teknologiske hverdag og smarthus – som han har enkelt utfordringer med.

Denne våren kom oppfølgeren der vi igjen møter «Martin», denne gangen i hans treningsrom der en avansert tredemølle skaper trøbbel.

Allerede etter en dag eller to, så vi at «3D-mølle» gikk som en kule på sosiale medier. Per Åge Dahl, Rema

Reklamesuksess gir også annen suksess

Hos Rema 1000 blir markedsdirektør Per Åge Dahl veldig glad da han får høre om topplasseringen i «Reklamebørsen» og forteller at dagligvarekonsernet er særdeles fornøyd med hele konseptet som Try har utarbeidet for dem.

- Vi er veldig fornøyd med «Smarthouse»-konseptet. I høst så vi raskt at dette kom til å bli knakende bra, og det ble knakende bra. Da bestemte vi oss for å lage en oppfølger der vi kobler på frukt og grønt, forteller han til Kampanje.

Og Dahl gir reklame-suksessen til konseptet æren for at de også vokser på andre områder.

- Vi ser at når innholdet blir så bra som det gjør her, vokser vi på flere områder. Vi vokser på liking, oppfattet kvalitet og prispersepsjon. Det er utrolig hyggelig. Og ikke minst er det morsomt at våre kjøpmenn får veldig gode tilbakemeldinger fra kunder. Reklamefilmene er en snakkis i butikkene, forteller han.

Dagligvaregigantens egne målinger bekrefter at reklamefilmene skaper bred vekst, forteller Dahl. 

- Reklameoppmerksomheten i første kvartal i 2019 er 20 prosent høyere enn første kvartal i 2018. Det er ikke fordi vi bruker mer penger, men fordi innholdet treffer. Vi har nok også et mer taktisk budskap som gjør at det er flere som oppfatter de lave prisene enn tidligere.

Vi valgte akkurat den skuespilleren blant annet fordi han var flink til å se bedøvet ut. Øystein Halvorsen, Try

- Vi har nok ikke sagt takk og farvel til Martin

Da Try-teamet Øystein Halvorsen og Karin Lund sammen med Remas markedsavdeling tidligere i år kunne gå på scenen for å motta Gullfisken for den første «Smarthus»-filmen, ble de spurt om det var en ambisjon å vinne Gullfisken 2019 med oppfølgeren.

- Det er ikke isolert sett et mål. Målet er at den skal virke mot kundene, men Gullfisken er et godt bevis på at man lager reklame som mange liker, så det er ikke uviktig, uttalte Rema-sjef Trond Bentestuen den gang.

- Trodde dere oppfølgeren kom til å få like stor suksess som den første filmen?

- Det der er alltid spennende. Da ideen kom, syntes vi den var råbra. Så vi var ikke i tvil om at vi skulle gjøre det – verken for første eller den andre filmen. Allerede etter en dag eller to, så vi at «3D-mølle» gikk som en kule på sosiale medier. Vi så at denne filmen trendet som bare rakkern, sier Per-Åge Dahl til Kampanje.  

Dahl gir en del av æren for suksessen til konseptet til reklame og Try - og jobben de har gjort for dem etter at de tok over kontoen sammen med Schjærven og Drive.

- Vi er særdeles fornøyd med Try og har merket at de har blitt bedre kjent med oss og fått mere innsikt i merkevaren Rema. De forstår hvordan vi tenker og blir bare flinkere og flinkere på grunn av det.

Opprinnelig var det kun planer om å lage én film i «Smarthus-universet», men så ble det altså laget en oppfølger. Hva tenker Rema nå – har de hentet ut alt fra konseptet?

- Hehe, vi har nok ikke sagt takk og farvel til Martin, vi har noe ganske kult på gang. Jeg kan si såpass at det er et spennende hus han har - det er innholdsrikt, sier han kryptisk uten å ville avsløre noen flere detaljer.

Reklamebørsen Q1 2019Disse filmene likte vi aller best

  Annonsør Film Liking Byrå
1. Rema 1000 «3D-mølle» 68 % Try
2. Forsvaret «Fantastiske ingenting» 58 % Try
3. Finn.no «Granka Granka» 57 % Morgenstern
4. Norsk Tipping «Grasrot-jenter» 50 % Try
4. Telenor «Kokosboller» 50 % Pol
6. Gilde «Tidenes bursdag» 49 %  Try
7. Volkswagen «Gjerrig e-Golf» 48 %  Try
8. Orkla (Stabburet) «Ekte kjærlighet» 46 %  Try
9. Rema 1000 «Håndballgutta» 43 %  Try
9. SAS «The Arrivals» 43 %  &Co

Try: - Ønsket at oppfølger skulle stå på egne ben

Det kreative teamet bak «Smarthus»-filmene, er altså det prisbelønte teamet Karin Lund og Øystein Halvorsen i Try.

- Dette er først og fremst kjempemorsomt, selv om det ikke er overraskende at den tester bra. Vi følger jo med på sosiale medier blant annet, og så raskt at denne fløy veldig bra. Vi viste den også til Rema-kjøpmenn før den ble sendt ut, så vi skjønte utfra responsen at den kom til å bli veldig godt likt. Men ja, vi er veldig lettet og glade for at den tester så bra, sier Halvorsen til Kampanje.

På enkelte parametre skårer faktisk oppfølgeren bedre enn den første filmen, blant annet på oppmerksomhet, som for «3D-mølle» er på 78 prosent, mot en oppmerksomhet på 70 prosent for «Smarthus».

- Det er jo ekstremt hyggelig å høre. Det kan jo tenkes at oppfølgeren også fikk litt ekstra oppmerksomhet nettopp fordi den var en oppfølger, den bygger videre på noe man har sett før og som man er interessert i fortsettelsen på. Samtidig har vi vært opptatt av at den skal kunne stå på egne ben, sier han.

Det er en engelsk skuespiller som spiller rollen som «Martin», og han ble funnet etter en castingprosess.

- Han ble valgt blant annet fordi han var flink til å se bedøvet ut. Vi kjørte ikke en ny castingrunde nå, men fortsatte med «Martin» i film nummer to. Og det er sjelden jeg har sett noen jobbe så hardt for en rolle som ham. Det var mye tredemølleløping – det er jo også mange scener som ikke kommer med, så han var så sliten på slutten, at han virkelig fortjente honoraret sitt. Han «hatet» oss nok litt på slutten, sier Halvorsen lattermildt.

En innleid stuntmann ble gående uvirksom fordi det ikke var så enkelt å benytte hans tjenester.

- Stuntmannen skulle ta noen av fallene fra tredemølla, men det ble så tydelig at det var en annen, slik at vi droppet det.

Briefen til Try-teamet var å fokusere på frukt og grønt i oppfølgerfilmen.

- Derfra var ikke veien lang til å omhandle trening. Vi skjønte raskt at det kom til å bli noe med tredemølle, og vi fikk ideen til at en radio kunne overstyre mølla. Så fulgte en lang idéprosess med hvilke låter vi skulle ha. Det var viktig at musikken ikke var for heseblesende, så vi landet på «Only 16». Som en vits la vi inn «Summer of 69» på slutten, som vi faktisk måtte betale litt for - selv om vi ikke spiller selve låta i filmen.

Les også: Mer smarthus-trøbbel for Rema 1000 - slik følger de opp Gullfisken-vinneren

- Det er skikkelig imponerende

Det er altså Mediacom som står bak Reklamebørsen, og det er Head of Comms Planning i Mediacom, Jakob Schjerven, som har hatt hånden på rattet i analysen frem mot de endelige resultatene.

- Dette er jo det mange kaller den vanskelige oppfølgeren, det å følge opp en suksess. Men det har de lyktes godt med – i tillegg på et nivå som er helt opptil første versjonen, det er skikkelig imponerende. Her har de fått mye ut av et godt idéunivers. Når det i tillegg er et kjent univers som stemmer godt overens med merkevaren, da har du gjort en god jobb, sier Schjerven.

De to filmene som kommer på henholdsvis andre- og tredjeplass har også begge imponert ham. Andreplassen er det «Fantastiske Ingenting» fra Forsvaret som har kapret, mens Finn-filmen «Granka Granka» kommer på en tredjeplass.

- Kommunikasjonsmessig er «Fantastiske ingenting» veldig bra og bygger videre på det som er gjort tidligere. Finn har over lang tid vært flinke til å lage folkelige filmer som folk virkelig liker. Så det er ikke overraskende at denne filmen kommer inn på listen. Her ser vi at det er en like stor andel unge som eldre som liker filmen, avslutter han.

Fakta om Reklamebørsen:

  • Målinger foretatt av Mediacom perioden januar - mars 2019.
  • Totalt er 37 filmer målt
  • Mediacom har målt reklamefilmer sendt på norsk tv i 12 år.
  • De viktigste effektmålene i denne undersøkelsen er reklameoppmerksomhet og hvor godt filmene er likt sammenliknet med andre filmer (komparativ liking).
  • I basen er det i dag 1600 filmer.
  • Det registreres hvor tungt hver enkelt film er vist på tv i en definert periode før de ble målt. Slik kan man også evaluere hvor effektivt filmene leverer - og hvordan de leverer.

Reklamesuksess gir Rema 1000 mersmak: - Det kommer flere Smarthus-filmer