Jobber og «podder» sammen: - Skal ikke være et sideutvalg til PFU

Skaperne av den ferske mediepodkasten Tut & Mediekjør måtte selv sjekke Vær Varsom-plakaten da de fikk Märtha Louise på linja.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Halvannet år etter at hun trådte ut av Pressens faglige utvalg (PFU), har kommunikasjonsrådgiver Eva Sannum igjen begitt seg ut i andedammen. Denne gangen som én av tre stemmer i podkasten Tut & Mediekjør sammen med Svein Tore Bergestuen og Christian Lyder Marstrander

- Er denne podkasten et uttrykk for at du har savnet å sitte i PFU?

- Jeg har i hvert fall satt veldig pris på årene jeg satt der, men det er deilig at jeg nå kan mene litt mer om presseetiske spørsmål i mediebildet. Da jeg satt i PFU kunne jeg stort sett ikke det fordi det var en så stor fare for å bli erklært inhabil i vurderingen av sakene, sier hun til Kampanje.

Hun er på høyttaler på Bergestuens mobiltelefon, som foruten podkastmakker også er blitt en kollega. De driver hvert sitt rådgivningsselskap, men samarbeider på flere prosjekter, blant annet for Statens arbeidsmiljøinstitutt. Ideen om å bidra til folkeopplysning om presseetikk og medienes metoder har ligget der en stund, og har - som så mye annet - materialisert seg mens landet har vært lukket og låst de siste månedene.

- Vi har jobbet sammen på et par prosjekter det siste året og i pausene snakker vi ofte om pressen og presseetikk. Vi har gjennom jobbene våre de siste årene oppdaget at det er en større avstand mellom vanlige lyttere og lesere og seere på den ene siden, og mediene på den andre siden, ser Bergestuen.

Målet med podkasten er «å tette gapet» mellom publikum og mediene.

- Vi er levende opptatt av redaktørstyrte medier og viktigheten av det, men problemet er at denne avstanden er med på å utfordre tilliten deres. Med vårt naive korona-utgangspunkt tenkte vi at vi kan være med på å forklare hvordan mediene jobber og hvorfor de løser sakene sånn og sånn.

Fikk Märtha Louise i tale

I forrige ukes episode er det Dagbladet som må svare for en forside og reportasje om Märtha Louise og kjæresten Durek Verrett som de har skrevet uten å snakke med paret. Men podkasten skal ikke felle noen dom over mediene, fastslår Sannum og Bergestuen.

- Vi skal ikke være et sideutvalg til PFU. Overhodet ikke. Vi skal ha en mer undrende tilnærming til det vi opplever i mediene og prøve å reflektere oss frem til med vår bakgrunn innen presseetikk og journalistikk sånn at folk i større grad kan forstå hvordan mediene jobber, sier Sannum.

I podkasten intervjuer hun selv Märtha Louise om hvordan hun opplevde Dagbladet-forsiden. Prinsessen kommer både med kritikk av Dagbladet og søsterpublikasjonen Se og Hør, og det skapte nye overskrifter i mediene.

- Var det vanskelig å få med Märtha Louise i podkasten?

- Vi kjenner henne ikke og har ikke telefonnummeret hennes. Men via noen vi trodde kunne få kontakt med henne, fortalte vi at vi hadde snakket med Dagbladets nyhetsredaktør og spurte om hun ville fortelle hva henne opplevelse av forsiden er. Det tok litt tid, men så fikk vi en tilbakemelding om at det kunne hun være interessert i, sier Bergestuen.

- Det var litt i siste liten, legger Sannum til.

I podkasten kritiserer Märtha Louise Se og Hør for bildene av henne og Durek Verrett på en privat strandferie tidligere i år. Da måtte Tut & Mediekjør gjøre sine egne redaksjonelle vurderinger.

- Hun nevner Se og Hør og vi måtte vurdere om det var såpass sterke angrep at det krever samtidig imøtegåelse. Vi vurderte ganske kjapt at det dette krever tilsvar (VVP 4.15) men ikke samtidig imøtegåelse. Vi har invitert Se og Hør-redaktøren til neste episode fordi vi er usikre på hva som er praksis for snikfotografering, sier Bergestuen.

Les mer: Märtha Louise: – Pressens omtale en ekstra påkjenning etter Aris død

- Kunne ha kjørt Tusvik og Tønne-linja

Ettersom Tur & Kjør ikke er underlagt Redaktørplakaten, kan de heller ikke kalges til PFU.

- Det finnes ikke en redaktør i podkasten, så vi er ikke et redaktørstyrt medium i så måte. Vi kunne ha kjørt Tusvik og Tønne-linja hvis vi ønsket det, men vi har funnet det veldig fornuftig å legge oss på samme linje som redaktørstyrte medium. Vi forholder oss til Vær Varsom-plakaten på alle mulige måter.

Oppslagene i VG og Dagbladet bidrar til å bygge seg et større publikum. For selv om dette er noe de driver med på fritiden, legger de ikke skul på at de har større ambisjoner enn å bli en intern podkast for folk i bransjen.

- Hvordan skal dere få denne podkasten ut til folket?

- Der tar vi gjerne imot tips. Det vi har prøvd å være bevisst på når vi sitter og lager podkast er at det ikke er Kampanjes lesere eller Medier24s lesere som er publikum. Vi må tenke at dette skal familien vår og vennene våre som ikke er i bransjen finne interessant og forstå, sier Bergestuen.

- Vi har fått noen tilbakemeldinger fra mediefolk som bekrefter at måten vi snakker om ting blir litt «selvfølgeligheter» for mediefolk, kanskje litt enkelt, og da har vi nådd målet. Hvis fagfolket i mediene synes dette er litt for enkelt, da er vi på riktig sted, sier Sannum.

Fersk podkast:

Christian Lyder Marstrander, Eva Sannum og Svein Tore Bergestuen skal gi lytterne en innføring i medienes metoder i podkasten Tut & Mediekjør.

Jobber og «podder» sammen: - Skal ikke være et sideutvalg til PFU