Koronakrisen treffer utendørsselskapene hardt: - Vi fikk oss en midt på nesa

Ifølge mediebyråtallene mistet utendørs 75 prosent av omsetningen i april. Men JCDecaux mener publikum er på vei tilbake i gatene.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

De nyeste tallene til reklamekjøperne, gir medieselskapene all mulig grunn til å bekymre seg. Så langt i år har nesten en kvart milliard kroner fordampet fra markedet og bare i april var fallet på hele 43 prosent.

- Jeg kan ikke huske å ha sett en større nedgang på en måned, sa lederen av Mediebyråforeningen, Merete Mandt Larsen, tidligere denne uken. 

Les også: Reklamekrasj i april - omsetningen stupte med over 40 prosent

Alle de store mediekanalene går kraftig tilbake på statistikken til reklamekjøperne i de store mediebyråene, men verst er det for kino og utendørsselskapene som slet med stengte kinosaler og folketomme trikker, busser og gater.  

Utendørs som kanal har så langt i år falt med over 30 prosent for årets fire første måneder, noe som utgjør en svikt i omsetningen på nesten 60 millioner kroner for perioden, og isolert i april var fallet på hele 75 prosent. Markedsdirektør Jo-Øystein Slinde i franskeide JCDecaux er derfor dønn ærlig når han sier til Kampanje «at kanalen fikk pandemien midt i trynet». Lyspunktet er ifølge Slinde at folk trekker ut i gatene igjen. 

- Først har jeg lyst til å si at vi støtter smitteverntiltakene og at vi naturligvis har forholdt oss lojale til både pålegg og anbefalinger. Denne pandemien må vi bekjempe sammen, sier Slindetil Kampanje.

Han sier «publikummet på arenaene falt dramatisk etter 12. mars» da Norge gikk ned i en delvis lockdown.

- Annonsørene valgte som en konsekvens av dette å skru ned aktiviteten hos oss. Det har vi virkelig forsøkt å vise forståelse for gjennom dialog og fleksible avbestillingsløsninger. Vi fikk oss rett og slett en midt på nesa, men vi håper fleksibiliteten vi har utvist i denne perioden kommer oss til gode når publikummet nå er på vei tilbake og vi er i ferd med å reise oss igjen, sier Slinde.

- Hva kan du si om den kraftig nedgangen i april? 

- April ble naturligvis en spesielt tøff mnd for oss. Hele landet gikk i smittevernmodus, noe som dessverre rammet utendørskanalen spesielt hardt, sier han. 

Les også: Mediebyråene omsatte TV-reklame for 170 millioner kroner mindre i koronakrisen

For å blande inn litt TV-terminologi. Vi rater rett og slett litt dårligere om dagen, men vi leverer fortsatt det samme attraktive publikummet. Jo-Øystein Slinde, JCDecaux

Vil søke kontantstøtte

Om det er mulig å friskmelde kanalene allerede, er nok for tidlig. Men JCDecaux-toppen melder nå «at publikummet for alvor er på vei tilbake», særlig på steder som kjøpesentre, Aker Brygge og Bogstadveien. Samtidig trengs det mer tid før antallet togreisende er tilbake på et normalnivå, der antallet pendlere fortsatt ligger 67,5 prosent «bak normalen».

JCDecaux har eneretten på å selge utendørsreklamen på for eksempel Oslo S og er også med å kjempe om flere store reklamekontrakter i et marked på rundt 600-700 millioner kroner.

- Vi følger naturligvis utviklingen nøye, og bruker mye tid på å holde markedet informert. Det er veldig gledelig å se at pilene igjen peker oppover. Jobben vår nå er å få kjøperne til å forstå at kanalen vår fortsatt har de samme kommunikasjonsegenskapene, men at vi for øyeblikket bruker litt lengre tid på å levere det samme publikumsvolumet. For å blande inn litt TV-terminologi. Vi rater rett og slett litt dårligere om dagen, men vi leverer fortsatt det samme attraktive publikummet. Unge, urbane mennesker, med både merkevarebyggende- og kjøpsutløsende kommunikasjon, fortsetter Slinde.

- Hvordan har covid19-pandemien påvirket JCDecaux?

- Vi lever av å selge et publikum til norske og utenlandske annonsører. Når publikummet forsvinner, får dette naturligvis store økonomiske konsekvenser. Vi er sammen med kino sannsynligvis den mediekanalen som er hardest rammet, sier Slinde.

- Kommer dere til å søke støtteordningene?

 - Jeg kan ikke gå i detalj, men jeg kan røpe at vi er godt innenfor kvalifikasjonskravene for støtteordningene og vi kommer naturligvis til å søke, sier han.

I kontantstøtteordningen til staten kreves det et omsetningsfall på 15 prosent i mars og 20 prosent i april. Enn så lenge har ikke JCDecaux søkt om støtte, viser tallene fra Skatteetaten.

- Hva tenker dere om sommeren?

- Det viktigste for oss nå er imidlertid at publikummet er på vei tilbake, og det regner vi med at annonsørene er også. Vi går en spesiell sommer i møte. Norge vil gradvis åpnes opp og folk vil feriere her hjemme. Dette vil føre til økt trafikk på våre arenaer i sommermånedene sammenlignet med normalår, og det bør annonsørene utnytte, sier Slinde

Tøffe tider:

Markedssjefen i JCDecaux Jo-Øystein Slinde, har vært gjennom en tøff tid de siste ukene.

- Mange kunder blir påvirket av situasjonen

Også i konkurrenten Clear Channel sier den nordiske sjefen Dennis Nyegaard at det har vært en tøff måned. 

- Vi ser naturlig nok at mange kunder blir påvirket av situasjonen og at deres kampanjer endres, budsjetter kuttet og noen har til og med ikke hatt produkter å selge. Alt dette bidrar til at markedsføringen blir påvirket negativt. Der er derfor ingen tvil om at vi ser en nedgang, men jeg gleder meg til å se tallene fra IRM i neste uke. De vil gi oss alle et innblik i hvordan første kvartal endte samt hva som er forventningene til andre kvartal. Dette er data som er fremstilt av data som mediekanalene og mediebyråene bidrar med, sier administrerende direktør i Clear Channel, Dennis Nyegaard, til Kampanje.  

Han sier det amerikansk-eide utendørsselskapet legger til grunn at Norge som samfunn kommer til å være preget av koronaviruset i lang tid.

- Men hvordan fremtiden vil se ut, tør jeg ikke spå om på nåværende tidspunkt. Er det noen som kan svare på det, vil jeg gjerne høre fra dem. Jeg ser derimod en hel del lyspunkter for utendørskanalen. Det faktum at vi begynner å åpne opp igjen i Norge og det at mange nordmenn ser ut til å ta ferie hjemme i Norge er noe som er positivt for utendørskanalen, sier Dennis Nyegaard.  

Utfordres av ny aktør

Markedet for utendørs har de siste årene vært dominert av de to selskapene JCDecaux og Clear Channel. Selskapene har så langt ikke lagt frem tall for fjoråret, men administrerende direktør i JCDecaux kan fortelle om en pen vekst i omsetning i 2019 på 16 prosent. Dermed slo JCDecaux både utviklingen i totalmarkedet og i utendørsmarkedet isolert. Mediemarkedet for reklame via mediebyråene gikk tilbake i fjor med -5,4 prosent, mens utendørssegmentet økte med 5,8 prosent.

- Det er gledelig å se at både den digitale og den analoge delen av vår medieportefølje viser solid vekst. Annonsørene er tydelig begeistret for våre medievarianter, og spesielt hyggelig er det å se hvor mange spektakulære kampanjer som har sett dagens lys i 2019, sier administrerende direktør i JCDecaux, Øyvind Markussen, til Kampanje.

I løpet av våren har imidlertid en tredje aktør meldt seg på i kampen om utendørsmillionene og vil dermed utfordre utendørsduopolet til JCDecaux og Clear Channel. Det er det britiske Ocean Outdoor som nylig kjøpte Prego Media i Norge. 

Les også: Ny utendørsgigant vil bli «nest størst» i Norge - Kjos selger for andre gang på to år

Koronakrisen treffer utendørsselskapene hardt: - Vi fikk oss en midt på nesa