Millionunderskudd i PR-byrå etter filmfusjon

- En fusjon tar tid og koster penger, sier Leidar-sjef Ingrid Helsingen Warner.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi Journalist

Kommunikasjonsbyrået Leidar økte omsetningen med 25 prosent til 29,3 millioner kroner i 2019 og byråinntekten med 21 prosent til 20,2 millioner kroner.

Samtidig økte kostnadene med over åtte millioner kroner og resultatet ble et underskudd på 1,8 millioner kroner før skatt. Året før satt byrået igjen med et overskudd på 220.00 kroner.

I 2019 fusjonerte Leidar med produksjonsselskapet Snöball Film, som de kjøpte fra Aschehough, og det er denne fusjonen som tynger resultatet i 2019.

- Operasjonelt gikk vi i «break even». Tapet som ligger der er basert på en helt enkel avskrivning av goodwill, forklarer Ingrid Helsingen Warner som er daglig leder i byrået.

Hun erkjenner at underskuddet var større enn de hadde budsjettert med.

- En fusjon tar tid og koster penger, men vi har sett positive resultater av fusjonen i starten av dette året, sier hun.

- Vil være en forlenget arm

Leidar ble startet av tidligere europasjef i Weber Shandwick, Rolf Olsen, i 2009 med kontorer i Geneve og London før de etablerte et Oslo-kontor i 2013. Ingrid Helsingen Warner har jobbet i Leidar i ti år, og de siste to årene som leder for Oslo-kontoret.

På nettsidene sine selger Leidar seg inn som «et norskeid internasjonalt orientert fullservice kommunikasjonsbyrå som hjelper med å sette kurs, navigere og kommunisere effektivt». Det siste året har Leidar har blant annet jobbet for Nordisk ministerråd i forbindelse med fjorårets haverklæring og med Miljødirektoratet.

Gjennom fusjonen med Snöball kan Leidar tilby kundene sine et fullt tjenestespekter fra design til film og strategi. Totalt har de nå 21 ansatte.

- Kommunikasjon og markedsføring blir mer og mer ett ansvarsområde. Verdien i å komme til et selskap som oss er at vi både kan lage filmer, justere nettsiden og lage en ny designprofil som er mer digitalt rettet. Fusjonen har gjort det mulig å være et sammensatt team som kan være en forlenget arm av markeds- og kommunikasjonsavdelingen, sier Helsingen Warner.

- Gikk inn i året med mye energi

- Hvordan påvirkes dere av koronakrisen?

- Vi som resten av bransjen opplever at næringslivet i Norge og mye av det offentlige har stoppet opp, men verden bygges opp av optimisme, og det er en av våre verdier. Vi var raske med å sette opp en side med 5-6 nye tjenester rundt et konsept vi kaller «Rethink, restart», sier Leidar-sjefen.

Hun tror både mental helse og helse generelt blir viktig for kunder fremover, i tillegg til ledelse og motivasjon.

- Det trenger man kanskje enda mer nå som man er spredt på hjemmekontorer. Vi har jobbet mye med webinarer og podkaster og prøvd å finne ut av hvordan man tar den gode samtalen digitalt, som tidligere har blitt tatt på konferanser.

- Hvordan ser resten av året ut nå?

- De første fire månedene så svært gode ut, og vi fikk akkurat den gevinsten vi hadde sett for oss med arbeidet som ble gjort i fjor med oppkjøp og relokalisering. Vi gikk inn i året med mye energi, og så var det svært få som kunne forutsett at dette ville bli som det ble i mars og april. Vi har lent oss fremover og ser nye muligheter.

- Klarer dere et overskudd?

- Det er for tidlig å si, men jeg synes vi har klart å løse dette på en god måte.

Kostbar fusjon1,8 millioner i underskudd

  2019 2018 Endring i prosent
Omsetning 29.340.303 23.394.840 + 25
Byråinntekt 20.237.073 16.718.629 + 21
Resultat før skatt -1.831.210 219.778 -

Millionunderskudd i PR-byrå etter filmfusjon