Forsker om NRKs Facebook-exit: - Representerer et skille

NRK legger ned en av sine mest populære Facebook-sider.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Søndag kom nyheten om at NRK legger ned Facebook-siden «NRK Nyheter» fra 1. juni. En halv million brukere følger Facebook-siden som har blitt brukt til å dele flere av NRKs nyhetssaker.

- Vi ser at den offentlige samtalen skapt gjennom Facebook har begrenset verdi. Man kan stille seg spørsmål om hva kommentarfeltene tilfører det norske samfunnet av positive verdier, sier nyhetsredaktør Espen Olsen Langfeldt til Morgenbladet.

NRK vil fremdeles holde liv i Facebook-siden som bare heter «NRK». Der vil de også dele nyhetssaker, men langt færre enn tidligere, opplyser redaktøren.

Allerede 24. februar stengte NRK kommentarfeltet på denne kontoen. Det skyldtes den enorme pågangen statskanalen opplevde på saker om Russlands invasjon av Ukraina. Beslutningen ble nylig tema i Kringkastingsrådet, der NRKs begrunnelse ble gjenstand for debatt.

Overfor Morgenbladet avviser ikke Espen Olsen Langfeldt at NRK vil trekke seg helt ut av Facebook.

- Vi får se hva erfaringen blir. Men tanken er at vi ønsker en egen, redaksjonell styring på produktet vårt, og da er ikke Facebook optimalt.

Les mer: NRK Nyheter forlater Facebook

- En annen tilnærming

Førsteamanuensis i journalistikk ved OsloMet, Karoline Andrea Ihlebæk, ser en tydelig endring i hvordan NRK forholder seg til tredjepartsplattformer.

- Det representerer et skille i hvordan NRK snakker om å bruke andre plattformer. Det har tidligere vært en sterk retorikk rundt å være der folk er og møte publikum på plattformene de bruker. Nå er det tydelig en annen tilnærming til dette og spesielt med Facebook, sier Ihlebæk til Kampanje.

Hun legger til at det hører med til historien at de kommersielle aktørene har vært kritisk til hvordan NRK bruker de globale plattformene til å spre innholdet sitt.

- NRK legger ikke ned all tilstedeværelse på Facebook. Sånn sett representerer dette en restriktiv tilnærming og et retorisk skille, samtidig som de ikke tar steget helt ut og fjerner all aktivitet på Facebook, sier Ihlebæk.

- Vi vet fra før at NRK har en utfordring med å nå unge mediebrukere. Blir ikke det vanskeligere hvis NRK velger bort tilstedeværelse i sosiale medier?

- Hvorvidt det utgjør en risiko for deres evne til å nå ulike publikumsgrupper kommer an på hva slags strategier NRK jobber med parallelt. Historisk sett har NRK vært veldig dyktige til å tilpasse seg og utvikle nye tjenester, noe som er med på å forklare deres posisjon i mediemarkedet. NRK har heller ikke sagt noe om hvorvidt dette er en del av en større plan om å også trekke seg tilbake fra andre store plattformer.

Les også - NRK med tvilsom begrunnelse for å forlate Facebook

- Større skepsis

Ihlebæk har tidligere forsket på norske aviser kommentarfelt.

- Er du enig med NRK i at den offentlige debatten på Facebook har begrenset verdi?

- Det har vært en endring i hvordan man har snakket om kommentarfelt og det har pågått over lengre tid. De fleste etablerte mediene var tidligere forkjempere for kommentarfelt, men det har blitt mer og mer fokus på de negative sidene. Flere har begrenset og stengt ned muligheten for å kommentere på egne side. Dermed har mye av debatten blitt flyttet over til Facebook. Så har man blitt mer skeptisk til hva slags debatt Facebook legger opp til og hva slags moderatorverktøy som er tilgengelig. Det er en større skepsis til Facebook sin makt og kontroll i offentligheten.

Leder for Ytringsfrihetskommisjonen, Kjersti Løken Stavrum, mener det er for tidlig å si noe om konsekvensene av NRKs avgjørelse.

- Det er uklart for meg hva NRK faktisk gjør, bortsett fra å kutte kontoen «NRK Nyheter», og hvilken effekt det har og vil få for NRKs totale satsing på Facebook. Jeg tror vi får gi det litt tid før vi ser hva de ønsker å oppnå. Forholdet mellom NRK og Facebook har jo vært i modning og endring noen tid allerede, sier hun.

Forsker om NRKs Facebook-exit: - Representerer et skille